Naast chlamydia en gonorroe bestaan er ook soa’s die veel minder bekendheid ‘genieten’. Mycoplasma genitalium, waarbij je onder meer last kunt hebben van afscheidingsklachten, is één van die soa’s.
Gynaecoloog over de onbekende(re) soa mycoplasma genitalium: 'Nog geen reden voor zorgen'
Op mycoplasma wordt nu nog niet standaard getest, waardoor het onduidelijk is hoe vaak de soa voorkomt.
Mycoplasma genitalium
Mycoplasma genitalium is een bacterie die door seksueel contact kan worden overgedragen. De bacterie kan bij mannen voor een ontsteking van de urinebuis zorgen. Bij vrouwen kan het – in zeldzame gevallen – ontstekingen van de urinebuis, baarmoederhals en eileiders opleveren. Soms geeft de soa geen klachten, en is het verloop asymptomatisch.
In vergelijking tot chlamydia is mycoplasma genitalium nog relatief onbekend, zowel onder huisartsen als de bevolking. Tot voor kort ontbrak het zelfs nog aan de apparatuur om specifiek op de soa te testen, vertelt gynaecoloog Noor Paridaans. “We kennen de bacterie al wel een tijdje, maar hebben ‘m nog niet héél lang in het vizier. We weten dat mycoplasma genitalium seksueel overdraagbaar is, maar de precieze consequenties van het dragen zijn nog onbekend.”
Verder onderzoek nodig
Noor vervolgt: “Chlamydia is zo’n belangrijke soa omdat we zeker weten dat je er bijvoorbeeld een buikinfectie van kunt krijgen, al gebeurt dit lang niet bij iedereen. Bij mycoplasma genitalium weten we dat nog niet. Daarnaast ziet deze bacterie er anders uit dan anderen, waardoor-ie maar weinig gevoelig is voor antibiotica. Omdat de consequenties van de infectie nog niet zeker zijn moeten we überhaupt terughoudend zijn met voorschrijven als er geen verdere klachten zijn, om (verdere) resistentie te voorkomen.”
Lees ook
Arts over keelsoa’s: ‘Een soa buiten de genitale zone, daar denkt niemand aan’
Medici zijn daarom nu aan het kijken: wat is de relevantie van deze soa? “Als dat bekend is, hebben we een indicatie om te behandelen. Dat is meteen ook een groot argument om er wél regulier op te screenen bij een eerste test.” Toch zou Noor de soa wel graag op de site van de GGD terugzien, waar de aandoening nu ontbreekt. “Dat is qua volledigheid wel netjes. Hoewel we nog niet weten of het boven een ‘vervelende infectie’ uitstijgt, is het altijd goed om het bestaan ervan wel duidelijk te krijgen.”
Wees niet bang, maar blijf kritisch
Hoewel zo’n onbekende soa eng kan klinken, is er volgens Noor nog geen reden om bang te zijn. “Maar als je onbeschermd seksueel contact hebt gehad en aanhoudend last hebt van afscheidingsklachten, is het verstandig om de huisarts specifiek naar mycoplasma genitalium te vragen. Huisartsen kunnen bij twijfel doorverwijzen naar de gynaecoloog, of vragen ons om mee te denken. En dan gaat het balletje wel rollen.”