Wil je het jaar feestend afsluiten en een kater achterwege laten? Snappen we. En omdat er niets lekkerder is dan een drankje dat er óók nog eens gezellig uitziet, zijn dit onze favoriete mocktail recepten.
Welke ga jij maken?
Mocktails
Er bestaat natuurlijk geen kerstdiner zonder een opgefluft drankje in je hand. De alcoholvrije varianten zijn er in overvloed, smaken minstens zo lekker én voorkomen dat ongeruste gevoel de volgende ochtend over wat je aan tafel allemaal hebt uitgespookt. Een aantal van onze favorieten op een rij.
Hibiscus mocktail Benodigdheden (voor 2 personen): 75 ml appelsap, 125 ml bruiswater, half handje ijsblokjes en muntblaadjes, 1 eetlepel vlierbloesemsiroop, 2 eetbare bloemen 1 Zet een uur voordat je begint een cocktailshaker in de koelkast. 2 Doe de ijsblokjes met de vlierbloesemsiroop in de beker. Giet de appelsap en het bruiswater bij en schud tot het drankje goed gekoeld is. Zeef het vervolgens goed. 3 Vul de glazen met het appel-vlierbloesemsap. Leg in elk glas een hibiscusbloem en garneer met een blaadje munt.
Winterpunch Benodigdheden (voor 8 personen): 200 gr (diepvries) cranberry’s, 1 sinaasappel, 2 takjes tijm, 500 ml gemberbier, 300 ml veenbessensap, 150 ml rum, 1,5 liter alcoholvrije prosecco, 2 kaneelstokjes, 2 steranijs 1 Spoel de sinaasappel af en snij ‘m in dunne plakken. Meng 200 g cranberry’s met de plakjes sinaasappel, het veenbessensap, de rum, de kaneel, de tijm en de steranijs. Bewaar in de koelkast tot het moment van serveren. 2 Voeg net voor het serveren de prosecco, het gemberbier en de resterende cranberry’s toe.
Mistletoe mocktail Benodigdheden (voor 2 personen): 1 blikje gemberbier/ginger ale, 1 limoen, 2 takjes rozemarijn, 33 gr cranberry’s, 2 tl rumsiroop, 2 tl rietsuikersiroop, kristalsuiker, ijsblokjes 1 Snij 1 limoen in vier partjes en wrijf over de bovenkant van twee mooie longdrinkglazen (of welk glas jij fijn vindt). Doe wat kristalsuiker op een bordje en draai er de rand van de glazen in zodat ze een mooi suikerrandje krijgen. Hou de overige partjes van de limoen apart. 2 Doe 1 theelepel rumsiroop en 1 theelepel rietsuikersiroop in de glazen. Doe er flink wat ijsblokjes bij. Vul aan met ginger ale. Werk elk glas af met verse cranberry’s, 2 partjes limoen en 1 takje rozemarijn en tadá: het is niet alleen super lekker, het ziet er ook nog eens super kerstig uit.
Citroen meringue martini Benodigdheden (voor 2 personen): 80 ml citroensap, 40 gr poedersuiker, 40 ml 0.0 limoncello (zoals Pallini Limonzero), 40 ml alcoholvrije witte vermout, 2 eiwit, bruiswater 1 Klop het eiwit stijf met 65 gram poedersuiker, voor de meringue. Laat dat vervolgens rusten in de koelkast. 2 Meng het citroensap met de rest van de suiker. Doe dat in een shaker met ijs, de alcoholvrije limoncello en 0.0 vermout (bijvoorbeeld Palermo Bianco). En shake shake shake. 3 Vul de glazen met de cocktail, vul aan met ijs en bruiswater, lepel er wat meringue bovenop en brand met een brander de merengue mooi bruin.
Spicy granaatappel mocktail Benodigdheden (voor 2 personen): 200 ml granaatappelsap, 100 ml rode bietensap, 200 ml gemberbier, 30 gr verse gember, 0,5 citroen, 4 tl rietsuiker, 2 snufjes cayennepeper, 0,5 tl kaneel, 2 snufjes zout, ijsblokjes, 2 takjes rozemarijn, 2 kaneelstokjes, granaatappelpitjes 1 Roer de rietsuiker, de kaneel, de cayennepeper en het zout om op een schaaltje. Wrijf de rand van het glas in met de citroen en doop het glas in het suikermengsel zodat je een mooi randje krijgt. 2 Doe enkele ijsblokjes in het glas en pers de citroen erboven uit. Schenk er het granaatappel- en dan het bietensap bij. 3 Rasp de gember boven een zeefje en duw het sap eruit. Schenk dit bij het andere sap. Doe er vervolgens het gemberbier bij en garneer met de rozemarijn, het kaneelstokje en enkele granaatappelpitjes. Et voilà.