De medische wereld wordt nog altijd door een ‘witte’ lens bekeken, dat was de conclusie van Brits geneeskundestudent Malone Mukwende. En dus besloot hij een handboek te schrijven over de herkenning van klinische signalen op zwarte en bruine huid.
'Mind the Gap' leert medici ziektes op zwarte en bruine huid te herkennen
Het handboek, ‘Mind the Gap’, is gemaakt om zorgmedewerkers op te leiden over de diverse manieren waarop ziektes op gepigmenteerde huid tot uiting komen.
Lees ook
Even over wit privilege: heb ik het en wat kan ik ermee doen?
Mind the Gap
Malone Mukwende is tweedejaars geneeskundestudent aan de St. George University in Londen. En voelt zich als zwarte student buitengesloten van de manier waarop klinische vaardigheden worden aangeleerd. Dit komt door het gebrek aan discussie over diversiteit en de signalen die horen bij aandoeningen op een zwarte en bruine huid.
Om zowel artsen als studenten hier meer over te leren, ging hij in overleg met Margot Turner, docent diversiteit en medische educatie. En Peter Tamony, docent klinische vaardigheden aan St. George Universiteit. Zij waren het er snel over eens dat herkenningspunten in de gezondheidszorg voor people of color van essentieel belang zijn. Niet alleen omdat een juiste diagnose een leven kan redden, maar ook omdat het tijd is om het lesprogramma een update te geven. Want tot nu toe wordt het studiemateriaal (bijna exclusief) voorzien van beelden, van aandoeningen getoond op een witte huid, die de tekst begeleiden.
Het trio schreef het handboek ‘Mind the Gap’ om bewustzijn te creëren over hoe symptomen zich uiten op een donker(dere) huid en kaarten tegelijkertijd het taalgebruik in de studieboeken toe is aan een aanpassing, aangezien deze nog uit koloniale tijden stamt.
BlackandBrownSkin
Het handboek is slechts het begin, want Mukwende startte een platform genaamd BlackandBrownSkin. Hiermee hoopt hij nog meer mensen te bereiken met deze belangrijke informatie. Mukwende: ‘Mijn visie is om impact te maken met dit educatieve platform, wat zal resulteren in eerdere én accuratere diagnoses. Een toename in patiënt tevredenheid en meer vertrouwen onder zorgmedewerkers bij de behandeling van people of color.‘