Een A-list celebrity daten? Ja. Een huis kopen? Ho maar. Dit is de gedachtegang van veel millennials, maar waar komt dit vandaan?
We bespreken het met Talitha Muusse (30), millennial-expert en voormalig presentatrice van Op1.
Huis kopen?
In 2019 bleek uit onderzoek van OnePoll, onder vijfhonderd millennials en vijfhonderd babyboomers, dat de eerste groep er weinig vertrouwen in had ooit huiseigenaar te worden. De helft gaf zelfs aan voor altijd met Instagram te stoppen als dat zou betekenen dat ze hun droomhuis als eigendom konden bijschrijven.
Daarnaast zou 39 procent nooit meer avocadotoast eten als een huis kopen tot de mogelijkheden behoorde. Hoewel de vergelijkingen een komische insteek hebben, schijnt het licht op de schrijnende zaak dat het vertrouwen van millennials in de huizenmarkt tot een dieptepunt is gezakt.
Talitha heeft hier een theorie over. “Veel generatiegenoten blijven in hun studentenfase hangen tegen de tijd dat ze 30 worden. Ze gaan van woning naar woning en het lukt nooit echt om een droomhuis te vinden. Hierdoor ontstaat het gevoel dat de mogelijkheid om huiseigenaar te worden ons overslaat. Het is in ieder geval een onderwerp dat elke verjaardag of feestje weer terugkomt – het leeft.”
Anticonceptie
“We verliezen massaal het vertrouwen in de huizenmarkt door de stijgende prijzen. De politiek biedt geen oplossing en krapte op woningmarkt werkt als anticonceptie”, vervolgt Talitha. “Veel mensen gaan weer bij hun ouders wonen, waardoor er op de rem van de volgende stappen wordt gedrukt. Waar boomers met gemak huisje, boompje, beestje bewerkstelligden, loopt onze generatie achter op het zetten van deze belangrijke stappen.”
“Als generatie leven we in tegenstrijdigheid. Aan de ene kant lijkt het alsof iedereen een droomleven heeft – mede mogelijk gemaakt door social media -, maar aan de andere kant bouwen we niets op. Ons inkomen gaat op aan de huur en er glinstert geen serieuze toekomst aan de horizon. Het feit dat we op korte termijn leven, begint te knagen.”
“Daarnaast helpt het ook niet dat er steeds minder mensen een vast contract krijgen, waardoor het kopen van een huis wordt bemoeilijkt. Veel dertigers werken noodgedwongen als freelancers en dan werken de banken ook niet echt mee. Zij zijn van mening dat je zonder vast contract geen hypotheek kunt betalen. Maar een even hoge huur afstaan in de vrije sector is daarentegen geen probleem. Dat gaat precies tegen elkaar in.”
Celebrity daten
Millennials mogen zichzelf dan niet beschouwen als huiseigenaren in de nabije toekomst, het zit nog altijd goed met het vertrouwen in hun eigen kunnen. Zo zijn velen ervan overtuigd dat ze met gemak een celebrity zouden kunnen daten. Talitha: “In de jaren 90 groeiden we op met Britneys en Christina’s – leeftijdsgenoten die wereldberoemd waren. Maar de afstand tussen jou en die beroemdheid was een stuk groter. Door het socialmediatijdperk zijn zij dichterbij gekomen. Met één goed berichtje heb je ze al te pakken.
Daarnaast moeten we niet vergeten dat het begrip celebrity steeds breder is geworden. Een klasgenoot die viral gaat op TikTok mag je al aan deze groep toeschrijven. Waar de weg naar succes vroeger onzichtbaar was, kunnen we nu elke stap volgen. Dat maakt het ook een stuk makkelijker om zelf de celeb te worden.
Social media
Onze collectieve drang naar populariteit is “een eeuwenoud ding”, zegt Talitha. “Het wordt nu slechts uitvergroot omdat leeftijdsgenoten snel en veel aandacht genereren via social media. Voor een deel van de mensen geeft het een gevoel van relevantie om gezien te worden door anderen. Ze halen waardering uit likes en comments en hebben externe factoren nodig ter bevestiging. Vroeger kreeg je dit van familie- of geloofsstructuren. Tegenwoordig ben je op jezelf aangewezen en is het verleidelijk om je aan anderen te meten. Dit zorgt overigens ook voor een skyrocket aan burn-outs en depressieklachten onder jongeren. Want de enige die hier druk op je legt, dat ben je zelf.”
Dus, mocht je nog op Harry Styles (of een niet-bezette celeb) geilen, dan is het advies: shoot your shot. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Oh, en laat scrollen op Funda voor nu maar achterwege.