De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: Tessa van de Wouw (28), sommelier bij tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Zeeland.
De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: Tessa van de Wouw (28), sommelier bij tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Zeeland.
Dat Tessa sommelier zou worden, had ze een paar jaar geleden nog niet bedacht. “Ik heb altijd al een passie gehad voor de horeca; het culinaire eten, de gastvrijheid en alles wat zich dagelijks in een restaurant afspeelt. Meteen na de middelbare school ging ik naar de hotelschool. Een droom om sommelier te worden, had ik toen nog niet.”
Als restaurantmanager bij Inter Scaldes krijgt Tessa de kans om de wijnwereld te ontdekken. “Het kwam onverwachts op m’n pad, maar werd al snel een passie. Voormalig eigenaar, driesterrenchef Jannis Brevet, moedigde mij aan om deze rol op mij te nemen. Ik ademde waar het restaurant voor stond… Ik miste alleen kennis over wijn. Daarom begon ik met studeren. In 2022 en 2023 behaalde ik de eerste twee levels als sommelier; Introductory en Certified. Daardoor was ik helemaal op de hoogte van de wijnwereld.”
Als sommelier staat Tessa lang niet alleen als wijze wijnvrouw aan je tafel. “Je hebt echt je eigen bedrijfje binnen het restaurant. Ik ben verantwoordelijk voor heel de wijnkelder, doe administratie, check bestellingen die binnenkomen en update de wijnkaart met nieuwe wijnen of aanpassingen.”
Daarnaast selecteert Tessa de beste wijnen bij elk gerecht. “Samen met het team lopen we regelmatig door de kaart heen. Wat past bij onze stijl als restaurant en de gasten die we ontvangen? Luisteren is ontzettend belangrijk bij mijn baan. Gasten vertellen wat voor soort wijn ze lekker vinden en hebben soms iets te vieren. Dan is het aan mij om daar de perfecte wijn voor te zoeken.”
Als net afgestudeerde sommelier is Tessa zich erg bewust van de grote schoenen die ze moet vullen. “Ik leerde zoveel mogelijk van de oude sommelier, maar moest het na zijn afscheid zelf gaan doen.”
Ze belandt in een uitdagende periode, waarbij Inter Scaldes wordt overgenomen door nieuwe eigenaren, Jeroen Achtien en Pillows Hotels Collectie. “Dat betekende dat we onze sterren opnieuw moesten verdienen (dit gebeurt altijd bij een overname). We kregen een compleet nieuwe keuken, maakten een nieuwe menukaart en zochten nieuwe wijnen. De wijnkelder kreeg een metamorfose en ik had de leiding. Megaspannend, want we wilden natuurlijk onze sterren terug (en spoiler: dat lukte!).”
Zelfverzekerd aan tafel staan, is Tessa’s grootste doel als ze begint. “Ik vind praten met gasten verreweg het leukste aan mijn werk. Toch was dat tegelijkertijd spannend als nieuweling in het sommeliersvak. Als ik onzeker was, herinnerde ik mezelf aan de mensen die hun vertrouwen in me hadden uitgesproken. Oefening baart kunst. Inmiddels sta ik altijd vol enthousiasme en zelfvertrouwen aan tafel – ook als ik kritiek krijg van gasten.”
Over smaak valt niet te twisten. “En dat is soms best een uitdaging”, vertelt Tessa. “Niet iedereen begrijpt de combinaties die ik maak. Die feedback van gasten vond ik eerst weleens moeilijk, maar het helpt je ook om kritisch naar jezelf te kijken. Als ik iets van een gast kan leren, doe ik dat graag. Daardoor blijf ik als sommelier altijd groeien.”
Shotten of shoppen? Dit is waarom je altijd wil winkelen met een slok opLees meerRegelmatig vragen gasten geïnteresseerd naar Tessa’s carrièrepad. “Mensen verwachten bij een sommelier vaak een man op leeftijd. Logisch: het is van origine een mannenvak – en mensen denken automatisch dat kennis komt met leeftijd. Toch zie ik nu juist veel meer vrouwen sommelier worden.”
Op proeverijen gebeurt het weleens dat Tessa de enige vrouw is. “Maar ik heb nooit het idee gehad dat ik mezelf extra moest bewijzen omdat ik een vrouw ben. Tuurlijk voel je de druk om je kennis goed in te zetten, maar dat is iets wat bij het vak hoort. Als je op hoog niveau sommelier wordt, zou het gek zijn als je niet het gevoel hebt dat je je moet bewijzen. Dat werkt als motivatie, anders heb je niets meer te behalen.”
Een hoogtepunt in Tessa’s carrière als sommelier was de Michelin-uitreiking van 2024. “We ontvingen die dag twee sterren. Daar zijn we ontzettend trots op, omdat we alles binnen een jaar moesten omgooien en perfectioneren. Op dat moment moest ik mezelf echt even knijpen. Zo bijzonder dat ik dit soort werk mag doen.”
Tessa vertelt dat ze zich dagelijks gelukkig voelt op haar werk. “Als ik bijzondere wijnen mag openen voor gasten of een compliment krijg van iemand. Al helemaal als het een gast is die niet vaak wijn drinkt. Dan is het me gelukt om wijn toegankelijk te maken en heb ik iemand kunnen meenemen in mijn enthousiasme.
Als sommelier vind ik sowieso dat het mijn taak is om wijn interessant te maken voor een breder publiek. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook een deal voor jongeren. Daarmee kunnen ze voor minder geld kennismaken met fine dining.”
De aankomende jaren wil Tessa blijven leren en groeien binnen Inter Scaldes. “Ik heb nog genoeg uitdagingen binnen het restaurant – en nog twee levels aan opleiding die ik in de toekomst wil volgen. Je bent nooit uitgeleerd in de wijnwereld; er komen altijd weer nieuwe wijnen om de hoek kijken. Voorlopig zit ik hier dus helemaal op m’n plek.
Wel heb ik met mijn vriend – die souschef is bij Inter Scaldes – de droom om ooit een eigen restaurant te starten. Het lijkt me geweldig om samen te ondernemen en een nieuw avontuur aan te gaan, maar dat heeft geen haast.”