De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en meest bijzondere banen.
Deze keer: Eske Ruijters (26), gezondheidswetenschapper gespecialiseerd in vrouwengezondheid.
De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en meest bijzondere banen.
Deze keer: Eske Ruijters (26), gezondheidswetenschapper gespecialiseerd in vrouwengezondheid.
Ze heeft een anesthesioloog als vader, een moeder die verpleegkunde en psychologie studeerde én een zus die op weg is naar een carrière als neuroloog. Maar Eske wist al op jonge leeftijd dat ze geen geneeskunde wilde studeren zoals de rest van haar gezin. “Ik wilde advocaat worden. Dat idee ontstond al op de basisschool, geen idee waarom. Met een vriendin had ik zelfs het plan om later een advocatenkantoor op te zetten. Maar toen ik eenmaal op de middelbare school zat en een kijkje nam bij een rechtenstudie, viel dat vies tegen. Het voelde niet als mij. Desondanks wilde ik een andere weg inslaan dan mijn familie. Weg van de zorg.”
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want de studie geneeskunde bleef door Eskes gedachten spoken. “Ik heb lange tijd getwijfeld of ik het niet gewoon moest doen. Ik heb me zelfs meerdere keren in- en uitgeschreven. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de studie gezondheidswetenschappen, omdat alles rondom ziekte en gezondheid toch een sterke aantrekkingskracht op me had.”
Pas na een bachelor en master in gezondheidswetenschappen hakte ze definitief de knoop door: het werd geen geneeskundestudie. “Het werd me duidelijk dat werken in een ziekenhuis niet de enige manier is om mensen te helpen. Die drive om anderen te ondersteunen was er altijd wel, maar ik besefte dat er meer manieren zijn om dat te doen dan alleen via de klassieke medische weg.”
Afgelopen jaren werkte ze bijvoorbeeld bij een medische kliniek op de gynaecologieafdeling. “Daar mocht ik vrouwen behandelen voor eenvoudige procedures. Wat mij opviel is dat vrouwen steevast vroegen wat ze zelf konden doen om hun gezondheid en klachten te verbeteren. Het viel me op hoe weinig vrouwen, vooral jonge vrouwen, goed geïnformeerd zijn over hun eigen lichaam en gezondheid. Daar zag ik een kans.”
In haar eigen praktijk voor voedings- en levensstijlgeneeskunde focust Eske zich volledig op vrouwengezondheid. “Vrouwen die mij komen zijn vaak al medisch onderzocht en doorverwezen door artsen. Ik kijk naar de oorzaak van hun klachten. Ik stel veel vragen over hun levensstijl en medische geschiedenis en op basis daarvan stel ik interventies voor. Dat kan variëren van aanpassingen in voeding tot mentale begeleiding. Soms verwijs ik iemand juist terug naar een arts. Het persoonlijke aspect is enorm belangrijk in mijn werk; ik maak voor elke vrouw een individueel plan.”
Met vrouwen werken is een bewuste keuze, legt Eske uit. “Het past goed bij mijn expertise en de kennis die ik heb opgedaan bij de kliniek. Daarnaast ligt het werken met vrouwen mij goed.”
Ook in Eskes praktijk valt het haar op hoe weinig vrouwen weten over hun eigen lichaam. “Dat is begrijpelijk, want op school wordt er nauwelijks aandacht aan besteed. Maar het blijft toch schokkend om te zien dat er zo veel basiskennis ontbreekt.”
“Veel vrouwen realiseren zich bovendien niet hoeveel invloed hun voeding, beweging en mentale gezondheid hebben op hun hormonale balans. Bij een cyclusstoornis als PCOS kunnen er talloze factoren zijn die een rol spelen. Mijn taak is om te achterhalen waar de hormonale disbalans vandaan komt en interventies voorstellen om die te corrigeren.”
Zó werkt je menstruatiecyclus en dit is hoe je op elke fase (en bijbehorende ongemakken) kunt inspelenLees meer“In mijn werk hoor ik regelmatig heftige verhalen”, vertelt Eske. “Dat is niet altijd makkelijk. Natuurlijk raakt het me soms, maar het is mijn werk en zo probeer ik het ook te blijven zien. Ik zie het als iets positiefs dat mensen hun verhaal met mij delen en dat we daarmee aan de slag kunnen.”
Om te voorkomen dat ze haar werk wél mee naar huis neemt stelt Eske duidelijke grenzen. “Ik behandel geen vrienden, maar ben wel altijd bereid om simpele vragen over vrouwengezondheid te beantwoorden. Het is tenslotte ook mijn passie. Als iemand uitgebreid advies wil, geef ik aan dat ik echt in hun verhaal moet duiken om goed advies te kunnen geven. Even tussendoor werkt niet.”
Er is genoeg werk voor Eske in haar eigen praktijk, maar ze droomt ervan om in de toekomst een heel centrum voor vrouwen te openen waarin verschillende deskundigen samenwerken. “En ik zou ook graag lesgeven en lezingen geven om vrouwen te informeren over wat ze zelf kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren. Het zou mooi zijn om op die manier een groter publiek te bereiken en een bijdrage te leveren aan betere, persoonlijkere gezondheidszorg.”
Eske deelt nu al informatie, tips & tricks over vrouwengezondheid op TikTok. Haar gebruikersnaam is @drseskeruijters.
Zara (31) is wereldkampioen kitesurfen: ‘Begon pas op m'n 23e'Lees meer