Betaal je tijdens een dagje shoppen met contant geld en voelt het dan alsof je nieuwe parels gratis zijn? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat 44 procent van de jongeren dit vaak heeft.
Onderzoek: bijna helft van jongeren gebruikt déze girl math-methode
Het wordt ook wel een ‘geldexcuus’ genoemd. Of is het toch girl math?
Contant geld
Anno 2025 betalen we natuurlijk vooral met onze bankpas en is je rekening zo te checken via een app. Met contant geld gaat er niks van je rekening af en lijkt het ook alsof je niks hebt uitgegeven. Volgens het onderzoek zit de girl math ‘m niet alleen in cash; één op de vijf heeft vaak het idee dat als een aankoop niet doorgaat – doordat je die ene blouse retour stuurt – je winst maakt.
Bij online shoppen hebben jongeren ook het idee dat ze slim besparen als ze nog iets toevoegen aan hun winkelmandje, zodat ze geen verzendkosten hoeven te betalen. 33 procent ziet eerdere aankopen als een evenement of vakantie later als een gratis uitstapje, volgens het onderzoek.
‘Zorgwekkend’
Volgens Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan Tilburg University, is dit zorgwekkend. “Deze denkpatronen zijn voorbeelden van typische ‘heuristieken’ die mensen gebruiken bij het maken van keuzes en de fouten die daaruit voortkomen”, vertelt hij aan Metro. “Mensen delen geld mentaal op in verschillende potjes (wij noemen dat ‘mentaal boekhouden’). Het potje van de bankrekening wordt niet leger bij een contante uitgave, dus er is geen uitgave gedaan.”
