Achtergrond

Fatihya Abdi: 'Ik weet hoe het is als alles tegen je lijkt te werken'

Bijtertje Fatihya Abdi (32) weet precies wat ze wil: een betere wereld, waar iedereen zich veilig voelt. Dat ze daarvoor tig-urige werkweken draait in de politiek? Geen probleem.

GEVECHT “Mijn ouders zijn gevlucht uit SomaliĂ« en gingen uit elkaar toen ik vier was. Stond mijn moeder er ineens alleen voor met drie kinderen. Om me heen zag ik mensen struggelen, vaak met de overheid, zoals de belastingdienst. Al op jonge leeftijd vertaalde ik voor mijn moeder brieven en bezwaarschriften. Bijna iedereen in onze buurt had problemen met instanties. Ook zag ik huiselijk geweld: onze bovenbuurvrouw werd regelmatig in elkaar geslagen door haar partner. Al die ervaringen hebben me gevormd. Je veilig voelen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend, dat besef zit sindsdien in me en daar wilde ik iets aan doen.”

SPEAK UP “Op mijn zeventiende werd ik lid van de PvdA. Bij politiek denken veel mensen aan mannen in grijze pakken. Qua types zitten er te veel dezelfde mensen, dat moet anders. Vrouwen en hun stemmen en ervaringen zijn nodig en essentieel. Voor mij is altijd duidelijk geweest dat ik in de politiek het verschil kan maken. Mijn idealen staan dicht bij me en ik kan me goed in anderen verplaatsen, ook als ik het niet met je eens ben. Ik denk dat mijn kracht is dat ik weet hoe het is als alles tegen je lijkt te werken.”

STRESSTEST “Ik ben in Amsterdam verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, jeugdzorg en alles wat raakt aan opvang; van dakloosheid tot asiel. Helaas kan ik niet alles oplossen. Ik moet kiezen waar ik mijn tanden in zet, zoals de campagne tegen huiselijk geweld, waarvoor ik het initiatief nam. Die keuzes grijpen me soms naar de keel. Er is zo veel te doen en eigenlijk heb ik altijd het gevoel dat ik tekortschiet.”

ADEM IN, ADEM UIT “Mijn betrokkenheid is ook mijn valkuil. Ik ben niet de geduldigste persoon op aarde en raak soms gefrustreerd door de trage ambtelijke molen terwijl ik voel dat iets spoed heeft. ‘Ik zal ernaar kijken’ is een typisch kantoorzinnetje waar ik allergisch voor ben en niet bij mezelf herken. Soms lig ik wakker van mijn werk. Zo was ik op een inloopavond voor dakloze jongeren. Ik praatte met ze en hoorde hun schrijnende verhalen. Een meisje vertelde dat ze soms maar met iemand aanpapt om een slaapplek te hebben. Dit raakte me enorm. Daarna ging ik weer naar mijn veilige thuis, dat contrast was groot. Steeds dacht ik aan ze: waar sliepen ze, waren ze wel veilig? Afstand houden vind ik soms lastig. Dat is zowel mijn kracht als mijn zwakte.”

IEMAND EEN TISSUE “Er zijn helaas geregeld explosies in Amsterdam, afkomstig uit het criminele circuit. Dat zorgt voor een gevoel van onveiligheid bij veel mensen. Als zoiets gebeurt, ga ik vaak langs in de buurt om met bewoners te praten. Vorig jaar sprak een vrouw me aan in de Primera. Ze zei dat ze het zo lief van me vond dat ik was langsgekomen en naar haar en haar buren had geluisterd. Dat ontroerde me. Stond ik daar te janken in de winkel, maar dit is precies waar ik het allemaal voor doe. Naast mensen staan en ze het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan als het tegenzit. Daarnaast is het mijn taak te zorgen voor een Ă©cht veilige stad, denk aan het voorkĂłmen van huiselijk geweld.”

TROETELTIJD “Voor mijn raadswerk krijg ik 1750 euro netto. In totaal, samen met mijn job als beleidsmedewerker, werk ik zestig tot tachtig uur per week. Om op te laden lees ik graag, daar word ik rustig van. Net als van zwemmen, lekker baantjes trekken op zondagochtend. Mijn geld geef ik uit aan afspraken met vrienden en familie, koffietjes buiten de deur en skincare. Ik hou van fijne crùmes.”

FOUTJE, BEDANKT “Durf risico’s te nemen. Veel vrouwen worden klein gehouden, het is moeilijk om dat patroon te doorbreken. Je hoeft niet bang te zijn om te falen. Ook als iets niet lukt, leer je ervan. Mijn advies: leer jezelf goed kennen. Wie ben je, wat vind je belangrijk en wat maakt je gelukkig? Dat is belangrijk, niet wat anderen doen of vinden. Ik weet wat ik wel en niet kan en wat mijn idealen zijn. At the end of the day heb je mensen om je heen nodig die jou energie geven en op wie je kan rekenen. Dat is ook nog een goeie: omring jezelf met die mensen.” ‱

FATIHYA ABDI WOONT in Amsterdam STUDEERDE Politicologie en Internationale Betrekkingen IS gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam en senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat RELATIESTATUS single INSTAGRAM @fatihya_abdi

TRENDING

Gerelateerd

LINDA.PREMIUM

‘Over salades kan ik Ășren praten’

Karsu Dönmez

ETEN

Karsu Dönmez deelt haar favoriete recepten: ‘De Turkse keuken is helemaal niet ingewikkeld'

Achtergrond

'Toen óók mijn zoon geen vlees meer wilde eten, vormde ik een minderheid in mijn eigen huis'

Achtergrond

Relatie met een Asperger: 'Soepele casanova’s zijn het meestal niet'

heleen

'ik vind het moeilijk om met mijn vriend over sex te praten'

Column

‘In een relatie kan het eng zijn om hardop te zeggen wat je lekker vindt en wat juist niet’

kluun

‘vijf pubers hadden we, in alle soorten en maten’

Column

Kluun: ‘De pubertijd. Daar moet iedere puber doorheen. En dus ook iedere puberouder'

roos

‘als mijn man weg is, slaap ik voor geen meter’

Column

‘Kinderen zijn top, maar zij nemen vaak bezit van mijn tijd, mijn lijf en mijn hoofd’

johan

‘mijn zoon weet nog niet dat ik niet alles weet’

Column

'Overvallen door de angst dat ik mijn kinderen zou grootbrengen in een wereld waarin te veel gebroken is'

NET BINNEN