Beleggen. Het klinkt misschien doodeng, maar je spaargeld ergens in investeren en het zo laten groeien is hartstikke slim. En echt zo ingewikkeld niet.
Veronique Estié legt ons deze week uit hoe je het aanpakt. Take notes, meiden.
Beleggen. Het klinkt misschien doodeng, maar je spaargeld ergens in investeren en het zo laten groeien is hartstikke slim. En echt zo ingewikkeld niet.
Veronique Estié legt ons deze week uit hoe je het aanpakt. Take notes, meiden.
‘Denk je aan beleggen, dan voel je waarschijnlijk een soort afkeer opkomen. Hoe vaak hoor of lees je de disclaimer ‘Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen’ wel niet? Die waarschuwing klopt natuurlijk, maar waarom zouden zoveel mensen dan tóch beleggen? Juist, omdat er ook geld mee te verdienen valt.
Op mijn 23e begon ik tijdens mijn MSc Business Administration met beleggen. En guess what? Het viel me alles mee. Natuurlijk had ik wat economische voorkennis, maar ook zonder die achtergrond is het goed te doen. Sterker nog, het kan zelfs wat saai zijn. Een bekende uitspraak is: ‘De beste belegger is een dode belegger.’ Oké, that escalated quickly, maar ze bedoelen ermee dat je niet constant met beleggen bezig moet zijn. Wat je wél moet doen? De eerste stap zetten. Zo zet je namelijk je geld aan het werk en kan de beurs het van je overnemen.
Voor velen is dit de grootste angst: dat je spaargeld als sneeuw voor de zon verdwijnt op de beurs. Niemand wil wakker worden met een lege rekening, omdat de hele aandelenmarkt in brand staat. Maar laten we eerlijk zijn, dat is flink doemdenken. Als het zo vaak mis zou gaan, waarom zouden zoveel mensen dan überhaupt beleggen? Waarom zou er dagelijks zoveel nieuws worden gepubliceerd over de beurs? De beurs is geen casino waar je all-in gaat op rood.
Nee, de beurs is een weerspiegeling van de economie. Door te beleggen, investeer je in bedrijven die in de échte wereld geld verdienen. En waarvan je er veel gewoon kent: Apple, Netflix, Tesla, Heineken, L’Oreal, etc. Het is geen abracadabra. En door jouw geld gespreid te investeren – bijvoorbeeld met een ETF waarmee je in één klap in meerdere aandelen belegt – beperk je je risico’s aanzienlijk. Een voorbeeld: de S&P 500 is een ETF met de 500 grootste bedrijven van Amerika. Denk aan Disney, Apple, Microsoft, de grote namen. Je zou ál je geld verliezen, wanneer die bedrijven al-le-maal failliet zouden gaan. Juist, zo snel gebeurt dat niet.
Niet iedereen heeft een wiskundeknobbel. Maar goed nieuws: die heb je ook helemaal niet nodig. Het lijkt misschien alsof je een opleiding moet volgen om te kunnen beleggen, maar tegenwoordig is het juist über-toegankelijk dankzij de digitalisering van de beurs. Er zijn talloze handige apps en platforms die je stap-voor-stap helpen om te starten. Je kunt kiezen voor aandelen, obligaties of ETF’s, alsof je een broodje carpaccio bestelt van de menukaart. Bovendien is er online zó veel gratis informatie beschikbaar die je de basis van beleggen kan leren.
Een tip die ik je wil geven? Begin met een klein bedrag. Zo ontdek je hoe het voelt om iets te bezitten, of dat nu een aandeel is of een ETF. Naarmate je meer betrokken raakt, leer je vanzelf meer, voelt het vertrouwd, en voor je het weet ben je een belegger. Gooi het onderwerp eens op tijdens de lunchpauze op je werk of tijdens een studieborrel. Je zult merken dat er verrassend leuke gesprekken uit voortkomen.
Het is jammer dat sommigen nog steeds denken dat je een grote zak geld nodig hebt. Dat is gelukkig écht niet meer zo. Tegenwoordig kun je al starten met een paar tientjes per maand. En het goede nieuws: er komen steeds meer vrouwelijke beleggers bij. Move aside, Wall Street Boys. Veel apps bieden de mogelijkheid om fractioneel te beleggen, waardoor je al met een klein bedrag – bijvoorbeeld €10 of €50 – een deel van een aandeel kunt kopen. Of je nu klein begint of wat groter inlegt, elke stap helpt je om ervaring op te doen en steeds meer vertrouwen te krijgen.
Beleggen voelt misschien spannend, maar een tandartsafspraak is echt enger. Het is vooral een kwestie van gewenning. Hoe meer je je erin verdiept en zelf stappen zet, hoe minder eng het wordt. Begin klein, lees je in, en voor je het weet ontdek je – net als ik destijds – dat het allemaal prima meevalt. Beleggen hoeft geen grote sprong in het diepe te zijn; je kunt het stap voor stap aanpakken. Focus je op de eerste tree, in plaats van de volledige trap.’
Nee, je bent niet 'te jong': zo regel je je pensioen (en bespaar je nú geld)Lees meerDe 29-jarige Veronique woont al ruim tien jaar in hartje Amsterdam. Na haar studie Economie heeft ze YoungTrader opgericht: het platform en Instagram-kanaal waarop ze over geldzaken schrijft die je op school niet hebt geleerd. Na het werk vind je haar op het terras, varend over de grachten of zwetend in een Classpass-klasje.