‘Hanky Panky Shanghai’ wordt nog steeds gezongen en dat moet stoppen, stelt stichting Asian Raisins. Zangeres Gya (24) maakt zich hier al lange tijd hard voor in haar muziek en met campagnes.
Zangeres Gya (24) maakt zich hard tegen 'Hanky Panky Shanghai': 'Voelt alsof je er niet bij hoort'
“Ik wil geen tradities doorbreken, maar overbrengen wat voor impact het heeft”, vertelt Gya aan LINDA.meiden.
Hanky Panky Shanghai
Het nummer is de zogenaamde Chinese versie van het Happy Birthday-lied. “Het kan niet meer gezongen worden, want het is kwetsend en ongemakkelijk. Bovendien is het helemaal niet Chinees en dat maakt het extra beledigend”, legt Gya uit.
Gya is Aziatisch, maar is opgegroeid in Nederland. Hier zat ze ook op school. “Ik heb veel negatieve reacties gehad. Mensen waren discriminerend over mijn uiterlijk en noemde mij spleetoog. Op de basisschool zongen ze Hanky Panky Shanghai en dan trokken ze aan hun ogen. Ik hoefde dat niet te doen en schaamde me dan voor mezelf. Het voelt alsof je er niet bij hoort. Vroeger ben ik altijd stil geweest, dus nu vind ik het belangrijk om me uit te spreken.”
Muziek
Met haar muziek wil ze het stereotype over de Aziatische cultuur verbreken. Vorig jaar bracht ze een lied uit over Hanky Panky. “Het speelt een grote rol in mijn leven en in muziek kan ik mijn gevoel kwijt. Ik heb ook het idee dat mensen mij zo sneller begrijpen. Via deze manier breng je het luchtiger en makkelijker over.”
Op haar controversiële nummer komen veel reacties, die lang niet altijd even leuk zijn. “Ik heb me een tijdje afzijdig gehouden, want het werd me teveel. Er waren veel meningen en discriminerende haatreacties. Maar ik besefte me ook dat het een probleem is dat besproken moet worden om iets te veranderen.”
Rolmodellen
Het liefst ziet ze ook dat er meer Aziatische en Oost-Aziatische rolmodellen komen. “Die zijn er weinig en dat heb ik zelf gemist in mijn jeugd. Ik wil graag positieve representatie, zonder het meteen te koppelen aan racisme. Het zou leuk zijn als er een keer een coole Aziatische presentator op tv komt.”
Momenteel is Gya bezig met een nieuwe campagne over Hanky Panky om het opnieuw bespreekbaar te maken. “Ik wil voorgoed verandering inbrengen”, zegt ze. Vanaf nu is ook de documentaire Hanky Panky Goodbye van Roosmarijn Wind te zien.