Uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij tientallen opvangcentra blijkt dat het aantal dakloze mensen toeneemt in ons land. Hier vallen ook veel jongeren onder.
“Wij merken dat meer mensen een beroep doen op de opvang dan dat er plekken zijn.”
Dak- en thuisloos
Bekend is dat landelijk tussen de tien- en twaalfduizend jongeren dak- en thuisloos zijn. Zelfstandig adviseur Mirthe Biemans zegt dat die groep veel groter is, maar dat dit moeilijk is te meten. Dit komt doordat jongeren vanaf achttien jaar zelf hulp moeten zoeken als ze dakloos worden, en dit als een drempel kan worden ervaren. “Veel jongeren weten niet waar ze terechtkunnen”, zegt Rina Beers van opvangorganisatie Valente.
Oorzaken
Jeroen van Es, projectleider bij een belangenorganisatie voor dak- en thuislozen, stelt dat er verschillende oorzaken kunnen zijn waardoor jongeren zonder huis komen te zitten. Zo kan het komen door ruzie thuis, een verslaving, psychische problemen en jongeren die jeugdzorg verlaten en zichzelf niet kunnen onderhouden.
Volgens de NOS is de coronacrisis één van de grootste redenen dat het aantal dak- en thuisloze jongeren is toegenomen. Door de coronamaatregelen zaten veel mensen vaker thuis en konden ruzies escaleren, waardoor jongeren het huis uiteindelijk werden uitgezet.
Oplossingen
Een woordvoerder van het ‘Leger des Heils’ stelt dat jongeren intensiever geholpen en begeleid moeten worden. “Je komt sneller in de problemen wanneer je jong bent en geen kennis hebt over waar je heen kunt. Schulden opbouwen en te maken krijgen met verslavingen staan dan om de hoek en je leven op rit de krijgen wordt dan al helemaal lastig.”
Er is ook vraag naar speciale opvangcentra voor jongeren. Woordvoerder van de gemeente Hoorn zegt dat reguliere nachtopvang niet altijd geschikt is voor jongeren. “Veel cliënten gebruiken daar middelen; jongvolwassenen zijn kwetsbaar en niet altijd bestand tegen groepsdruk.”