Lizzo heeft een duidelijke mening over de cancelcultuur. Via Twitter deelt de zangeres dat de cultuur ’trendy is geworden’ en serieuze problemen juist uit de weg gaat.
Lizzo kwam afgelopen zomer nog onder vuur te liggen door de cancelcultuur.
Stop cancelcultuur
‘Dit is misschien een willekeurig moment om dit te zeggen, maar ik spreek vanuit mijn hart… cancelcultuur is cultuurkaping’, twittert ze zondag. ‘Het was echte verontwaardiging van echte gemarginaliseerde mensen, maar nu is het trendy, misbruikt en verkeerd geadresseerd’, deelt de zangeres. Ze vervolgt: ‘Ik hoop dat we hiermee kunnen stoppen en deze verontwaardiging kunnen richten op echte problemen.’
This may be a random time to say this but it’s on my heart.. cancel culture is appropriation.
There was real outrage from truly marginalized people and now it’s become trendy, misused and misdirected.
I hope we can phase out of this & focus our outrage on the real problems.
Veel fans reageren positief over Lizzo’s mening op de cancelcultuur. ‘Ik ben zo blij dat je dit zegt’, schrijft iemand onder Lizzo’s post. Anderen delen hun eigen mening hierover. ‘Ik vraag me soms af of de cancelcultuur voortkomt uit het feit dat mensen zich machteloos voelen tegenover de grotere problemen, dus gaan ze achter eenvoudige doelen aan om zich zo beter over zichzelf te voelen; alsof ze iets hebben gedaan’, Twittert iemand.
Eigen ‘cancel’ ervaring
Afgelopen zomer werd Lizzo zelf ‘gecanceld’. Ze gebruikte in haar nummer GRRLS het woord: spaz. De zangeres bedoelde dit waarschijnlijk als straattaal voor iemand die een kort lontje heeft en nogal gek doet als hij of zij kwaad is. Alleen wordt het ook gebruikt als scheldwoord tegen mensen die last hebben van spasticiteit, bijvoorbeeld met een hersenverlamming.
Lizzo heeft de zin met het woord erin veranderd naar: Do you see this shit? Hold me back. Ook deelde ze een verklaring op Twitter: ‘Het is mij onder de aandacht gekomen dat er een schadelijk woord in mijn nummer GRRRLS zit. Laat me één ding duidelijk maken: ik wil nooit denigrerende taal promoten. Als dikke zwarte vrouw in Amerika zijn er veel kwetsende woorden tegen me gebruikt, dus ik begrijp de kracht die woorden kunnen hebben (opzettelijk of in mijn geval onopzettelijk).’