Over nachtmerries gesproken: wist je dat een kussensloop minder dan een week na het wassen al 17.000 keer meer bacteriën bevat dan een toiletbril? Jakkes.
Nu klinkt slapen op de wc toch wat minder onaantrekkelijk.
Bacteriën united
Voor wie het nog niet wist: je beddengoed moet met enige regelmaat in de was om het te ontdoen van dode huidcellen, zweet en bacteriën. Toch doe je er goed aan je kussensloop wat vaker te verwisselen. Nieuw onderzoek van Amerisleep, een Amerikaans bedrijf dat matrassen verkoopt, heeft uitgewezen dat beddengoed – kussenslopen en lakens – ’tussen de drie en vijf miljoen CFUs (kolonie vormende eenheden van bacteriën) bevat per vierkante inch (omgerekend 2,54 centimeter).’
Schokkend? Wacht maar tot je hoort dat dit is aangetroffen op kussenslopen die zo recentelijk als één week daarvoor zijn gewassen. Dit opzienbarende aantal bacteriën is ‘17.000 keer meer dan wordt aangetroffen op een toiletbril’.
Als je langer dan een week wacht met het wassen van je beddengoed, klimt dat getal naar 25.000 keer het aantal bacteriën gevonden op een gemiddelde deurknop van een badkamer.
Deze getallen zijn erg abstract, maar het is goed om te weten dat tussen de duizenden bacteriën die op je kussen krioelen ook een aantal ziektemakers zitten. Zo werden er in het onderzoek bacteriën aangetroffen die tot longontsteking kunnen leiden. Ook bacteriën die gelinkt worden aan voedselvergiftiging werden tijdens het onderzoek geconstateerd.
Zweet, haarproducten, lichaamsvetten, speeksel, dode huidcellen; ze gaan allemaal in je kussensloop zitten. Zorg er daarom voor dat je niet alleen regelmatig , maar vooral ook correct wast.
“Kussenslopen moeten grondig worden schoongemaakt, dus gebruik warm water”, luidt het advies van schoonmaakexpert Mary Gagliardi (via: Martha Stewart). Ook drukt ze mensen op het hart om een lang wasprogramma aan te zetten. Gebruik een “goed wasmiddel met enzymen en het juiste bleekmiddel voor de stof en kleur”.
Was tot je een ons weegt, maar vergeet niet om elke 1 à 2 jaar ook je kussen te vervangen. Bacteriën kunnen namelijk ook door je kussensloop in het kussen verdwijnen. En dan bestaat de kans dat vocht en huidcellen samen schimmels vormen, die uiteindelijk een vieze geur veroorzaken.