22 november pakken we allemaal het rode potlood weer op. In het teken van de verkiezingen zet LINDA.meiden een aantal belangrijke punten voor je op een rij.
Van kieswijzer tot stembus: dít is waar je op moet letten bij het kiezen van jouw stem
Zodat jij zelfverzekerd over je keuze het stemhokje instapt.
Stem!
Laten we bij het begin beginnen. Waarschijnlijk hoor je het al vaak genoeg, maar ga stemmen! Het lijkt misschien alsof je maar één van de vele stemmen bent, maar vergeet nooit dat één stem het verschil kan maken.
Een veel gehoorde reden om niet te gaan stemmen is dat mensen niet genoeg kennis hebben over de lokale politiek. De lokale politiek oogt voor sommigen mogelijk minder belangrijk, maar niets is minder waar.
Wist je dat de gemeenteraad verantwoordelijk is voor alle onderwerpen die dicht bij je omgeving staan: gaat er meer geld naar voorzieningen voor ouderen, naar het onderwijs of naar sport? Worden er meer zonnepanelen geplaatst of worden er bomen gekapt voor nieuwe huizen? Worden subsidies geschrapt? Wordt er bezuinigd op wegenbouw? Of sluit het lokale museum en de muziekschool misschien?
De gemeenteraad kan niet naar je luisteren als jij je stem niet laat horen, dus ga alsjeblieft even dat hokje in. Er is altijd een kans dat de partij waarop jij hebt gestemd niet als winnaar uit de verkiezingen komt, maar dan heb je in ieder geval wel jouw steentje bijgedragen.
Waarom moet ik in godsnaam stemmen?Lees meerKieswijzer
Nu je zeker weet dat je moet gaan stemmen, ga je een beslissing maken op welke partij. Een kieswijzer is de perfecte tool om overzichtelijk te zien wat alle partijen vinden.
Doe er meerdere
Per gemeente heb je verschillende kieswijzers die je kan doen. Al deze kieswijzers komen met elkaar overeen, maar hebben toch net iets andere stellingen, formuleringen en volgordes. Hierdoor kan het zo zijn dat de ene kieswijzer een andere uitkomst geeft dan de andere. Goed dus om er voor de zekerheid minimaal twee te doen. Dan weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.
De meeste gemeenten maken deel uit van de volgende wijzers: MijnStem kieswijzer, Kieskompas en Stemwijzer.
Neem de tijd
Als je een kieswijzer gaat invullen, ga er dan even goed voor zitten (pak er een drankje bij, zet een muziekje aan). Het is heel aantrekkelijk om als een speer door alle vragen heen te gaan, maar sta eens stil bij wat er daadwerkelijk met de vragen wordt bedoeld.
Weet jij precies te vertellen waar de termen ‘biomassacentrale’, ‘zelfbewoningsplicht’ en ‘statushouders’ over gaan? Goed als je het weet, maar echt niet het einde van de wereld als je deze nog even moet opzoeken. Neem daar dus de tijd voor als je niet zeker bent over sommige betekenissen.
Het kan ook zo zijn dat je niet goed weet of je voor of tegen een specifieke stelling bent. Dan is het goed om te lezen wat verschillende partijen over de stelling zeggen. Bij sommige kieswijzers kan je gelijk zien wat partijen vinden. Ook mega handig als je iets meer informatie over de stelling wil lezen, voordat je een keuze maakt. Bij andere kieswijzers kan je dit op het einde van de vragenlijst pas zien. Ga dan ook nog even na of je het, na het lezen van de partijstandpunten, nog met je eigen antwoorden eens bent.
Meer dan een miljoen mensen hebben moeite met stemmen: 'Voor hen voelt het als een mini-examen'Lees meerWie van de partij?
Als je hebt besloten welke partij het beste bij jouw past, moet je nog een keuze maken op welke partijkandidaat je gaat stemmen. Houd hierbij met het volgende rekening:
Ga individuele belangen na
Het klinkt misschien vrij logisch, maar niet iedereen van dezelfde partij heeft precies dezelfde mening. Google even een aantal kandidaatsnamen, stalk hun Instagram-profiel en ontdek waar zij zich specifiek hard voor maken. Vind jij die onderwerpen ook het meest belangrijk? Dan is het een goed idee om op deze specifieke kandidaat te stemmen.
Stem op een vrouw (en voor meer diversiteit)
Daarnaast is het belangrijk om op een vrouw te stemmen. Wist je dat maar 7 van de 345 gemeenten voor de helft (of meer) uit vrouwelijke raadsleden bestaat? Problematisch, want raadsleden maken betere besluiten als er meer verschillende mensen meepraten.
Denk hierbij niet alleen aan meer vrouwen, maar ook aan mensen met verschillende culturele achtergronden, LHBT+’ers, jongeren/ouderen, mbo’ers/universitair opgeleiden, en mensen met/zonder een beperking. Als de politiek een goede weerspiegeling is van de bevolking, worden alle groepen gehoord en heeft iedereen een stem. Goed dus om op iemand te stemmen die voor meer diversiteit in de gemeenteraad kan zorgen.
Het is hierbij belangrijk om niet op de eerste de beste vrouw in de partij te stemmen. Zij staat waarschijnlijk al hoog in de lijst en zal dus automatisch in de gemeenteraad komen bij voldoende zetels. Stem in plaats daarvan dus op een vrouw die net onder het aantal geschatte zetels staat (hiervoor kan je kijken naar het zetelaantal van vorig jaar of naar peilingen, als die er zijn). Op deze manier kan zij met voorkeursstemmen alsnog in de gemeenteraad komen.
Ditzelfde geldt als je wil stemmen op iemand van kleur, iemand met een beperking of iemand uit de LHBT+-gemeenschap. Ga net onder het geschatte aantal zetels kijken, dan kan jouw stem daadwerkelijk een verschil maken voor welke persoon er in de raad komt.
Stemmen maar dan net even anders: 9 x opvallende stemlocatiesLees meer