De Wet betaalbare huur had dé oplossing moeten zijn voor de steeds hoger wordende huurprijzen, maar zorgt er nu voor dat veel studenten noodgedwongen uit hun huis worden gezet.
Klinkt misschien ingewikkeld, dus wij leggen je uit hoe het zit.
Wet betaalbare huur
Mocht het je ontgaan zijn: sinds 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een wet die er voor moet zorgen dat er een plafond zit aan huurprijzen voor middenhuurwoningen (€880 tot €1158), zodat huurders niet teveel betalen. Verhuurders zouden hiermee een huurprijs moeten vragen die past bij de kwaliteit van de woning, gebaseerd op een puntensysteem.
Dit lijkt een logische en gepaste oplossing voor de huurders, behalve dat dit voor veel verhuurders betekent dat er ook een begrenzing aan hun huurinkomsten zit. Daardoor zetten veel verhuurders hun panden te koop, wat betekent dat de bewoners van die panden hun huis moeten verlaten.
Zelfstandige woning
NRC sprak Gert Jan Bakker van !WOON, die uitlegt dat de verscherping van de definitie van een ‘zelfstandige woning’ nu een belangrijke rol speelt hierbij. ‘Per 1 juli mag je een zelfstandige woning nog aan maximaal twee mensen verhuren. Vanaf drie huurders mag je de woning niet meer voor één (hoge) huurprijs verhuren, maar moet je iedereen een individueel kamerhuurcontract geven.’
Dat heeft dan weer effect op het puntenstelsel en vervolgens ook weer op de huurinkomsten van de verhuurder. Het gevolg: woningen worden massaal te koop aangeboden.
Betaalbare woning
De manier waarop studenten nu hun huizen uit gebonjourd worden, is doordat ze bijvoorbeeld bij het weggaan van een huisgenoot geen nieuwe meer mogen zoeken. Daardoor worden de kosten voor de overgebleven huurders dusdanig hoog, dat ze niet in hun kamer kunnen blijven. Een andere, betaalbare woning vinden is in de grote steden sowieso al bijna niet te doen, waardoor sommigen geforceerd worden terug te gaan naar de plekken waar ze vandaan kwamen.