Vandaag is het de ‘Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen’, het startschot van de internationale campagne ‘Orange The World’. Twee weken lang worden in heel Nederland evenementen georganiseerd.
Stop geweld tegen vrouwen: deze evenementen mag je niet missen tijdens 'Orange the World'
LINDA.meiden zet de interessantste evenementen voor je op een rij.
Orange The World
Het is zover, vanaf vandaag zullen verschillende gebouwen tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, oranje kleuren. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women. Dat is het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.
Daarnaast worden er dit jaar verschillende debatten, tentoonstellingen, demonstraties en andere evenementen georganiseerd in het thema van ‘preventie’. ‘We moeten meer gaan investeren in geweld om het bij de wortels aan te pakken’, aldus de officiële website van Orange The World. ‘Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.’
Cijfers
De campagne benadrukt de nood van verandering door een aantal shockerende cijfers op een rij te zetten. Zo zou er in Nederland iedere acht dagen een vrouw sterven door geweld. Één op de vijf vrouwen heeft te maken met partnergeweld. Daar moet volgens Orange The World verandering in komen. Daarom organiseren ze jaarlijks deze wereldwijde campagne.
Evenementen
1. Première van 2DOC ‘Belaagd’
Vrijdag 25 november is de première van de documentaire Belaagd in bioscoop KINO Rotterdam.De documentaire gaat over de onveiligheid van vrouwen, van straatintimidatie tot femicide. Deelnemende organisaties Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en Filomena, Centrum huiselijk geweld van het Platform Stop geweld tegen vrouwen organiseren samen met gemeente Rotterdam naast de première ook een discussiepanel.
2. Film SUNI en panelgesprek met burgemeester van Amsterdam Femke Halsema
Vrijdag 25 november wordt de film SUNI getoond in het OBA Oosterdok theater in Amsterdam. De film laat zien wat straatintimidatie kan betekenen. Vooraf zal een gesprek met de filmmakers plaatsvinden. Na de film gaat burgemeester Femke Halsema in gesprek met anderen tijdens een paneldiscussie.
3. Expositie Atrium City Hall in Den Haag
Één van de vele vormen van geweld tegen vrouwen is straatintimidatie. Denk bijvoorbeeld aan het naroepen (catcalling), sissen of ongewenst aanraken van iemand. In samenwerking met het Instagramaccount @catcallsofdenhaag van Claudia Vincken organiseert Atrium City Hall een expositie, waarin er aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Slachtoffers van straatintimidatie hebben het incident met Claudia gedeeld. Vervolgens beschrijft Claudia het incident met stoepkrijt op de plek waar de intimidatie heeft plaatsgevonden. Deze expositie met Instagram posts over straatintimidatie is van 21 november t/m 2 december te zien in Den Haag.
4. ‘Normbrekers’ sessie in het Chassé theater in Breda
Maandag 28 november wordt er in het Chassé theater in Breda een Normbrekers sessie georganiseerd. Normbrekers is een praatprogramma waarin verschillende korte filmfragmenten, lezingen, opdrachten en gesprekken tussen deelnemers aan bod komen.
5. Talkshow gehost door Young Feminist Roffa
Dinsdag 29 november wordt in het Maaspodium Rotterdam een talkshow georganiseerd gehost door Young Feminist Roffa over healthy vs toxic masculinity. Want als geweld tegen vrouwen en meisjes voortkomt uit een ongezond beeld over mannelijkheid, hoe kunnen we dit probleem dan bij de wortels aanpakken? Jongeren en deskundigen gaan in gesprek over de manier waarop masculiniteit wordt gedefinieerd, en hoe toxic masculinity bijdraagt aan geweld tegen vrouwen en meisjes. Hoe kunnen we geweld tegen vrouwen en meisjes uit de wereld helpen?