Vandaag is het Internationale Vrouwendag: een dag waarop we extra stilstaan bij vrouwenrechten en gelijkwaardige kansen voor iedereen. Want – ja (!) – ook in Nederland is zo’n dag nog hard nodig.
'Damn Honey' beantwoordt: dít is waarom Internationale Vrouwendag nog nodig is (en 1 dag is niet genoeg)
Nydia (35) en Marie Lotte (36) van feministisch platform Damn Honey bespreken met ons wat er allemaal nog beter kan.
Grabbelton aan ‘waaroms’
Op de vraag of feminisme nog wel nodig is in Nederland, hebben Nydia en Marie Lotte een heel kort antwoord: JA. “Tuurlijk, wettelijk gezien zijn we goed op weg”, vertelt Marie Lotte. “Vrouwen mogen stemmen en werken: we lijken gelijk aan elkaar. Toch zijn we er in Nederland nog niet als het gaat om gendergelijkwaardigheid.”
‘Grabbelton der ellende’
Waarom nog niet? In hun boek Shit Waar Je Als Vrouw Mee Moet Dealen vullen de meiden drie bladzijden met mogelijke why’s. Wij van LINDA.meiden geven je graag een kleine selectie uit hun ‘Grabbelton der Ellende’:
!!! Omdat er nog steeds te weinig aandacht is voor man-vrouwverschillen in de gezondheidszorg. Vrouwen worden 33 procent vaker opgenomen in het ziekenhuis in verband met bijwerkingen van medicijnen.
!!! Omdat vrouwen nog steeds gemiddeld 13 procent minder verdienen dan mannen.
!!! Omdat 45 procent van de vrouwen ooit fysiek of seksueel geweld meemaakt.
!!! Omdat slechts 15 procent van alle bestuurders van beursgenoteerde bedrijven vrouw is.
!!! Omdat we nog steeds geen vrouwelijke premier hebben gehad in Nederland.
!!! Omdat 44 procent van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk is van een man of de overheid.
!!! Omdat 43 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt te maken heeft gehad met een vorm van zwangerschapsdiscriminatie (terwijl dit bij wet verboden is).
!!! Omdat vrouwen anderhalf keer zoveel tijd besteden aan onbetaalde zorgtaken dan mannen.
!!! Omdat auto’s zijn ontworpen op de lichaamsbouw van mannen, waardoor vrouwen 47 procent meer kans hebben op zwaar letsel en 17 procent meer kans om te overlijden.
!!! Omdat er in start-ups van vrouwen gemiddeld de helft minder wordt geïnvesteerd dan in start-ups van mannen, hoewel ze twee keer zo veel opbrengst genereren.
!!! Omdat er bijna elke 8 dagen in Nederland een vrouw wordt vermoord, gewoon omdat ze vrouw is.
!!! Omdat vrouwen in Nederland gemiddeld 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen.
Elke dag vrouwendag
Een overvloed aan redenen dus, om je vandaag hard te maken voor vrouwenrechten. Maar als Nydia heel eerlijk is, kan de dag haar gestolen worden. “Het is een tof moment waarop veel media extra aandacht wijden aan ongelijkwaardigheid, maar eigenlijk zou iedere dag een goede dag moeten zijn om dit soort onderwerpen aan te kaarten.”
Demonstraties als de Feminist March (op aanstaande zondag 10 maart), bieden volgens Nydia wel een mooie manier om met anderen in contact te komen. “Ik denk dat dat voor heel veel vrouwen of andere demonstranten fijn is, omdat je hierdoor het gevoel krijgt dat je het niet alleen doet. De dag is een mooi haakje voor extra bewustwording. Echt verschil maken, doen we daarentegen alleen als we dagelijks ons gedrag aanpassen en ons uitspreken tegen ongelijkwaardigheid.”
'Why we march': hierom is de Feminist March lang niet alleen voor vrouwenLees meerFeminisme zit in de kleine dingen
Op dagelijks niveau verschil maken, kan volgens Nydia en Marie Lotte op heel kleine manieren. “Je kunt heel feministisch zijn zonder naar demonstraties te gaan of petities te tekenen. Het verschil zit ‘m juist in de gesprekken die je binnen je persoonlijke kringen voert, de opmerkingen waar je iets van zegt en de erkenning die je jezelf geeft als je merkt dat je ongelijkwaardig wordt behandeld.”
‘Slachtofferrol’
Juist die erkenning, is waar veel mensen volgens Nydia moeite mee hebben. “Dat betekent automatisch dat je jezelf neerzet als slachtoffer en daar willen de meeste mensen, met name vrouwen, niet mee geassocieerd worden. Vrouwen denken vaak bij zichzelf: ik sta hierboven en mij krijgen ze niet klein. Maar in realiteit draagt een vrouw dan alle verantwoordelijkheid om tegen ongelijkheid op te boksen.”
Als Nydia en Marie Lotte ergens een hekel aan hebben, is het dan ook de opmerking: ‘Niet zo in de slachtofferrol kruipen, joh’. “Dat is simpelweg het wegzetten van een valide punt wat iemand maakt”, vertelt Nydia. “Het is ontzettend raar dat je geen slachtoffer mag zijn, terwijl dat wel feitelijk zo is. Je bent daarom al feminist als je ruimte geeft aan je eigen gevoelens op het moment dat je ongelijkwaardig wordt behandeld.”
Dít is waarom 'Damn Horny' zo'n succes is (en dit weten we over het vervolgboek)Lees meer‘Ja, maar mannen…’
Wat het meest wordt gegoogeld op Internationale Vrouwendag? ‘Internationale Mannendag’, vertelt Marie Lotte lachend. “Ik vind het altijd een grappig gegeven dat, als wij over feminisme beginnen, mensen altijd reageren met ‘Ja maar mannen…’ – gevolgd door iets waar mannen mee moeten dealen. Ik vraag me altijd af waar die need vandaan komt. Dat wij het over vrouwen hebben, betekent niet automatisch dat we anti-man zijn of dat we zeggen dat mannen nooit met shit te maken hebben.”
Sterker nog, de meiden van Damn Honey zouden dolgraag een mannelijke tegenhanger willen zien van hun platform. “Wij nemen gelijkwaardige rechten voor mannen ook heel serieus, maar daar ligt de focus van ons platform niet”, deelt Marie Lotte. “Wij spreken uit ervaring en kunnen dat lastig voor mannen doen. Maar natuurlijk zien we dat ook mannen te maken hebben met bepaalde verwachtingen. De zelfdodingscijfers onder mannen zijn alarmerend, deels omdat mannen worden gezien als mietjes als ze zich uitspreken over hun gevoelens. Dat is iets wat ook echt anders moet.”
Gelijkwaardig
Marie Lotte en Nydia spreken daarom het liefst over feminisme in de meest brede zin van het woord. “We noemen dat ook wel intersectioneel feminisme”, vertelt Nydia. “Vrouwen hebben niet alleen te maken met seksisme. Ook factoren als bijvoorbeeld huidskleur, seksualiteit of het hebben van een beperking spelen een rol in de manier waarop iemand behandeld wordt. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor non-binaire mensen en mannen.”
Enkel strijden voor vrouwenrechten is daarom volgens de meiden van Damn Honey niet voldoende. “Wij streven naar gelijkwaardigheid voor iedereen en proberen met onze podcast ook verder te kijken dan alleen vrouwen. Feminisme wordt steeds breder en gaat over alle vormen van ongelijkwaardigheid. Ons motto is: leven en laten leven. Iedereen moet gelijkwaardig zijn op zo’n manier dat je de vrijheid hebt om echt zelf te kiezen wat je wilt in het leven, uiteraard zolang daar niemand mee geschaad wordt.”
Tessel: 'De princess treatment krijgen maakt je nog geen slechte feminist'Lees meer