Als je heel eerlijk moet zijn, zou je dan liever met een beer of met een random man achterblijven in een donker bos? Die vraag ging rond op TikTok. De antwoorden van vrouwen en hun bijbehorende uitleg geven me kippenvel over m’n hele lijf.
Gaby: 'Dat we liever alleen met een beer dan met een man in een bos zijn, zegt alles'
Vandaag is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Belangrijk, want vrouwen zijn zelfs op klaarlichte dag niet veilig.
Trigger warning: seksueel misbruik.
Dit artikel is onderdeel van het LINDA.meiden-dossier over seksueel geweld. Meer weten?
Grensoverschrijdend gedrag
Stel, je zou alleen moeten achterblijven in een donker bos. Sta je daar dan liever oog in oog met een wilde beer? Of met een random man? Op het eerste oog misschien een makkelijke vraag, want waarom zou je in vredesnaam voor de beer kiezen? Toch is er een angstaanjagende hoeveelheid vrouwen die voor die optie zou gaan. Want als wat daartegenover staat je nóg banger maakt, lijkt een onderonsje met een grote bruine beer ineens veel minder eng.
Nu kun je denken: wat heeft die man jou misdaan? Als je dat denkt, zou het zomaar kunnen dat je iemand bent die het geluk heeft gehad dat grensoverschrijdend gedrag jou tot nu toe heeft overgeslagen. Dat wens ik iedereen toe, maar de cijfers laten helaas zien dat dat maar weinigen gegund is. Twee op de drie meisjes en drie op de tien jongens tussen de 13 en 24 jaar zeggen dat ze in 2023 slachtoffer geweest zijn van in elk geval één vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Niet alle mannen
Voor deze mensen kan een willekeurige man voelen als een mogelijke bedreiging. Ja, ik hoor je denken: niet alle mannen zijn zo. Dat weten we inmiddels wel. Maar het feit dat zó veel mensen slachtoffer worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, betekent ook dat er echt gigantisch veel (potentiële) daders rondlopen. Ook die onbekende man op straat (of in dat bos) kan er eentje zijn, dat weet je van tevoren nooit. Daarom zijn we altijd op onze hoede.
Man of beer
Maar even terug naar de man-of-beer-vraag: waarom vinden mensen (op TikTok zie je vooral veel vrouwen reageren, maar dit geldt net zo goed voor de LHBTIQ+-community) dat achterblijven met een beer veiliger voelt dan met een willekeurige man? Dit is wat zij als uitleg gaven:
🧸 “Als ik was aangevallen door een beer, zouden anderen me tenminste geloven.”
🧸 “De beer zou me zien als een mens.”
🧸 “De beer zou me niet dronken voeren zodat ik geen idee zou hebben wat ik deed.”
🧸 “Mensen zouden me niet vragen wat ik aanhad toen ik aangevallen werd door de beer.”
🧸 “Ik zou de beer niet meer hoeven zien op een familiereünie.”
🧸 “De beer zou daarna niet zeggen dat het hem spijt en beloven het nooit meer te doen.”
🧸 “De beer zou geen video’s maken en die daarna naar z’n vrienden sturen.”
🧸 “De beer zou me niet vertellen dat ik het niet tegen m’n moeder mag zeggen.”
🧸 “De beer zou het niet nog een keer proberen.”
🧸 “De beer zou mijn ‘nee’ negeren omdat hij niet snapt wat ik bedoel. Niet omdat het hem niks kan schelen dat ik ‘nee’ zeg.”
🧸 “De beer zou me niet het gevoel geven dat ik gek ben en het allemaal tussen m’n oren zit.”
🧸 “Misschien zou de beer nog stoppen als ik hard genoeg zou schreeuwen.”
Als dit niet meer dan duidelijk weergeeft waarom vrouwen nog altijd bezig zijn met op welk tijdstip ze gaan hardlopen, welke route ze naar huis nemen, wat ze op welk moment aanhebben, of het veilig is om in een taxi te stappen, op welke stoel ze in de trein kunnen zitten, of mee naar huis gaan met iemand wel verstandig is, en of de man die in haar huis woont haar op een dag niet fataal zal worden, dan weet ik het ook niet meer.
Dit artikel verscheen eerder op LINDA.meiden.
Beau (31) wil dat vrouwen zich 's avonds veilig voelen op straat: 'Ze was gaan rennen'Lees meer