Koudere temperaturen vragen om een lekker, warm bad. Maar maakt die kuip met water je ook schoon, of drijf je tussen je eigen vuil?
Wij zoeken het voor je uit, zodat jij weet of je na je bad ook nog even onder de douche moet springen.
Douchen na het bad
We zijn ongetwijfeld niet de enigen die ons tijdens het badderen afvragen of we niet in ons eigen vuil liggen te weken. Maar is een bad daadwerkelijk ‘viezer’ dan het nemen van een douche? We vroegen het aan dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Een inkopper misschien, maar volgens de arts hangt het er allereerst vanaf hoe vies je was toen je in bad ging. “Als je extreem vuil bent, modderig of stoffig bijvoorbeeld, dan wordt het water inderdaad sneller vies en kan je jezelf beter eerst afspoelen onder de douche. In alle andere gevallen is een bad nemen echt niet smerig. Je komt er schoner uit dan toen je erin ging, want het vuil verdunt door het water.”
“Een douche zorgt ervoor dat het vuil dat op je huid zat er onmiddellijk vanaf wordt gespoeld, bij het bad blijft dat in het water zitten”, vult ze aan. “Als je dus niet extreem vuil bent, kun je prima in bad gaan. Daarna douchen is helemaal niet nodig.”
Goed om te weten is dat een douche en een bad nemen twee totaal verschillende functies hebben. Je doucht meestal om schoon te worden, terwijl een bad juist voor ontspanning is, of om bijvoorbeeld lekker warm te worden. Jetske: “Je spieren kunnen goed ontspannen in een bad, dat is bijvoorbeeld fijn als je hebt gesport. Daarnaast helpt het tegen vermoeidheid en stress – en je gaat er beter door slapen. Veel voordelen dus.”
Toch zijn er ook nadelen. Als je vaak in bad gaat kan je huid uitdrogen, en ook badderen in erg heet water is niet slim. Ook dit onttrekt vocht uit je huid. Verder raadt Jetske af om sterk schuimende producten te gebruiken omdat deze uitdroging ook versterken.
Havermoutbad
Waarmee halen we dan wel alles uit de badsessie? Volgens Jetske zijn er baden die specifiek goed zijn voor de gezondheid. “Heb je een droge huid, dan kan het helpen om gemalen havermout aan je bad toe te voegen. Die moet wel echt fijn gemalen zijn, anders kan de afvoer verstoppen. De havermout hydrateert de huid en helpt tegen ontstekingen en irritaties.”
Daarnaast zou je volgens Jetske een essentiële olie kunnen toevoegen, zoals lavendel, kamille of roos. Zo geniet je van een ontspannende geur en word je in één klap zen. “Van lavendel weten we ook dat deze geur je helpt om beter te slapen. Meng hiervoor drie tot twaalf druppels essentiële olie met een eetlepel jojobaolie en voeg dit mengsel toe aan het water. Essentiële oliën ruiken heerlijk, maar je kunt er ook allergisch voor zijn. Deze tip is dus niet voor iedereen geschikt.”
De belangrijkste tip van Jetske is om vooral niet te vergeten om je na je bad in te smeren met een goede crème, voor een zachte en gehydrateerde huid. Brb, wij laten ‘m vast vollopen.