Overweeg je een ster te kopen voor iemand, of heb je zelf misschien weleens een ster gekregen? Slecht nieuws: dat kán helemaal niet.
Marieke Baan, Nationaal Outreachcoördinator voor de Internationale Astronomische Unie, legt uit hoe het zit.
Ster kopen
Waarom kan ik geen ster kopen? “Er zijn websites waar je een ster kunt ‘kopen’, maar dat is gewoon nep. Degene achter zo’n website verdient er eigenlijk alleen maar geld aan. Er is maar één organisatie die namen kan geven aan hemellichamen, en dat is de Internationale Astronomische Unie. Veel sterrenbeelden zijn vernoemd naar figuren uit de Griekse mythologie en sommige sterren dragen Arabische namen. Nieuw ontdekte sterren krijgen bijna nooit meer een naam, maar alleen een nummer en coördinaten.
De reden dat de IAU namen toewijst aan sterren is zodat wetenschappers, ruimtevaartorganisaties en andere autoriteiten ze herkennen. Wanneer sterren en planeten worden waargenomen of in het nieuws komen, moet iedereen precies weten naar welke plaats een bepaalde naam verwijst.”
Certificaat
Wat krijg ik dan, als ik een ster koop? “Als je een ster ‘koopt’ via een website ontvang je een certificaat waarop staat dat een bepaalde ster de door jouw gewenste naam heeft gekregen. Maar de ster krijgt dan niet écht die naam. De IAU heeft nog nooit iets ondernomen tegen websites die sternamen aanbieden. Om die reden zou je kunnen zeggen dat het niet als iets illegaals wordt gezien. Maar de namen zijn ook niet erkend door de IAU of binnen de wetenschap.
Wat kan ik wel met sterren doen? “Je kunt naar sterren kijken. Als je dit vaker doet, door een telescoop of op een publiekssterrenwacht, zie je dat sterren verschillende kleuren hebben. Daarnaast organiseert de IAU af en toe een publieksevenement waarbij iedereen mag meestemmen over de naam van een ster of planeet.
En je kunt dus nog steeds onofficieel online een ster naar jezelf of iemand anders laten vernoemen. Wel romantisch, maar helaas niet echt.”