Online vind je eindeloze adviezen voor krullend haar. Maar hoe verzorg je je een grover krulpatroon eigenlijk het best? En hoe zorg je dat je natural hair straalt?
Heb je krullen? Dít zijn de do's en dont's voor je natuurlijke haar
LINDA.meiden sprak met experts Romy Xsara en CurlyGirlMovement-eigenares Shamilla Dewi Bunsee over de do’s & don’ts van textured hair. En wat blijkt? Je moet (bijna) een scheikundige opleiding volgen om textured hair te begrijpen.
Krullend haar
Wat kan het moeilijk zijn om je weg te vinden in de eindeloze adviezen voor krullend haar. Facebook-groepen staan vol tips en iedereen lijkt dé perfecte methode of hét holy grail-product te hebben gevonden. “Maar het is een proces van trial & error,” vertellen Shamilla en Romy, die geen onbekenden van elkaar zijn. Ze werken namelijk regelmatig samen. “De ultieme do’s of don’ts verschillen per haartype. Het is belangrijk meer over je haar te leren; denk aan porositeit, droogte en haartype,” aldus Romy Xsara (22).
De kapster specialiseert zich sinds haar achttiende in krullend haar. Haar accounts op Instagram én TikTok hebben een enorme following. Daar kunnen volgers zien hoe zij het haar van haar klanten verzorgt terwijl ze in haar stoel zitten. Met een mix aan producten en technieken zorgt ze voor de ultieme glans, het perfecte volume en de beste bounce. Ook de producten van de CurlyGirlMovement worden regelmatig gebruikt.
Shamilla Dewi (32) begon haar hair journey in 2014, na haar krullen bijna tien jaar lang gestijld te hebben. “Na de big chop wilde ik stoppen met mezelf te verbergen en wilde ik volledig accepteren wie ik was; inclusief krullen.” Zo was de CurlyGirlMovement was geboren. Op haar website en Instagram moedigt ze anderen aan dit ook te doen. ‘Ik merk dat veel mensen tijdens de lockdown zijn gestart met hun natural hair journey. Ik wil ze graag de producten en ondersteuning bieden om hier het beste uit te halen.
Perfecte tijd
“Neem de tijd om je haar te ontdekken,” zegt Romy. “Probeer een pruik, twists, braids, een nieuw kleurtje of geef je natuurlijke haar rust en draag het met trots. Maar let goed op als het om producten gaat. Je wil je lokken gehydrateerd houden, maar een overdaad aan vocht is ook niet goed. Hetzelfde geldt voor proteïne en oliën. Deze kunnen het haar verstikken waardoor het afbreekt. Blijf producten uitproberen, maar onthoud dat wat voor jou werkt, voor anderen geen effect kan hebben.”
Ze roepen beiden iedereen op het uit hun hoofd te zetten dat dé perfecte haarroutine online staat. Er is veel kennis te halen uit de ervaringen van anderen, maar ieders haar reageert anders. Dit is ook afhankelijk van het haartype, de luchtvochtigheid en verzorging. Ze raden vrouwen aan regelmatig het haar te voeden met DIY-maskers.
“Honing, avocado, ei en olijfolie – dit werkt allemaal goed, ook samen. Het voedt en geeft glans. Het is het best je maskers zelf te maken; wat je kan eten kan je uiteindelijk ook in je haar smeren. Al is het niet erg om een masker uit een potje te kopen. Let hierbij wel goed op de ingrediënten die erin zitten,” aldus Shamilla. “Het liefst iets zonder parabenen, siliconen, minerale oliën of hoge concentraties parfum.”
Met de 'curly girl' methode krijg jij je golven, krullen of kroes onder controleLees meerNatural hair journey
“Er is slechts één absolute don’t wanneer het op textured hair aankomt: kam het nooit zelf uit als het droog is” zegt Shamilla. “Hardhandigheid en de verkeerde borstel kunnen ervoor zorgen dat het haar breekt,” laat Romy weten. Bij krullend haar is het al lastiger om groei te zien, door de shrinkage. Zorg er daarom voor dat je je haar laat knippen bij een krullenkapper die hier verstand van heeft. Hiermee voorkom je een kapsel waar je niet gelukkig van wordt .
Hup, op naar de winkel en tijd om te proberen wat voor jou werkt.
Kelly (30) is krullenkapper met visie: 'Wij noemen het allang geen kroeshaar meer'Lees meer