Voor eerstejaarsstudenten start in de komende weken hun introductieweek. Volgens velen een hoogtepunt is van de studententijd, maar al die nieuwe indrukken zijn ook best overweldigend.
Nieuwe studie, stad en vrienden: met deze tips kom je zo zorgeloos mogelijk je introductietijd door
Psycholoog Sabine Klaver deelt een aantal tips waarmee je deze periode zo zorgeloos mogelijk doorkomt.
Nieuwe levensfase
De eerste weken van je studie worden er waarschijnlijk allerlei leuke evenementen, feesten en borrels georganiseerd. De introductietijd is het aangewezen moment om nieuwe mensen te ontmoeten en onvergetelijke herinneringen te maken. Maar laten we eerlijk zijn: deze periode levert waarschijnlijk ook best stress en gepieker op.
“Iedereen heeft bij de introductieperiode vaak het idee dat het fantastisch moet zijn”, vertelt Klaver. “Maar het is ook een spannende en enge tijd. Als je van de middelbare school afkomt heb je waarschijnlijk een vertrouwde omgeving om je heen opgebouwd. En nu ga je opeens naar een hele nieuwe stad, om een nieuwe studie te volgen met nieuwe mensen. Het is een volgende levensfase en dat gaat hoe dan ook even wennen zijn.”
Hoge druk
Met de verwachting dat de introductietijd fantastisch moet zijn, leggen we onszelf onbewust veel druk op. “Ik denk dat het daarom belangrijk is om te beseffen dat niet alles afhangt van deze ene week. Tuurlijk, het is een eerste indruk. Maar deze week is niet allesbepalend voor de rest van je studie. Probeer daarom je verwachtingen van de introductietijd realistisch te houden. Zo voorkom je teleurstelling en leg je de lat niet te hoog voor jezelf.”
Sowieso ongemakkelijk
Daarnaast is het volgens Klaver helemaal niet gek als je je introductietijd als eng ervaart. “Je moet het idee dat je je comfortabel en relaxt gaat voelen juist loslaten. Het gaat hoe dan ook even awkward zijn als je in je eentje andere mensen ontmoet. Maar dat gespannen gevoel mag er zijn, je kunt daarnaast alsnog een leuke tijd hebben.”
Ook moet je je realiseren dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. “Sommigen komen misschien over alsof ze zorgeloos de week doorkomen, maar die glimlach is niet altijd de waarheid. Hetzelfde geldt voor de groepsfoto’s die je misschien op social media gaat zien. Laat je niet voor de gek houden – ook die mensen zijn zenuwachtig en zullen zich af en toe ongemakkelijk voelen in de groep.”
Slechte raadgever
Toch is het goed om jezelf uit te dagen en uit je comfortzone te stappen tijdens de eerste weken. “Veel jongeren hebben sociale angst of juist fear of missing out (FOMO). Probeer je door beide angsten niet teveel te laten leiden. Respecteer je eigen grenzen, maar weet tegelijkertijd dat hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans is dat je mensen spreekt waar je een klik mee hebt.”
Het geheim zit ‘m volgens Klaver in goed luisteren naar jezelf. “Nieuwe mensen leren kennen is intensief, dus het is helemaal oké om je terug te trekken als je even overprikkeld of vermoeid bent. Maar zorg wel dat het niet stiekem de sociale angst is die je ervan weerhoudt naar een evenement te gaan. Een trucje is je bedenken wat je je beste vriend(in) zou adviseren. In geval van moeheid zou je hem of haar waarschijnlijk adviseren een avondje thuis te blijven. Maar bij angst zou je zeggen dat diegene misschien tóch even kort kan gaan kijken.”
Emma (27) heeft een studieschuld van €73.000: 'Zag ineens dat ik al 60K had geleend'Lees meerZie het als introductie
Naast het ontmoeten van nieuwe mensen, zul je ook veel informatie krijgen over je studie. “Ik kan je nu al garanderen dat je het grootste deel daarvan niet meteen gaat opslaan. Dat is ook helemaal niet erg. Je kunt niet in één week de plattegrond van het hele gebouw uit je hoofd kennen.
Zie alles echt als een introductietijd, niet als een ‘ik moet alles weten en iedereen kennen’-tijd. Mensen vinden het fijn om overal controle over te hebben, maar tijdens je introductietijd kun je dat maar beter vergeten. Heb gewoon plezier en maak van alle momenten gebruik om vragen te stellen.”
Verenigingen
Ook qua informatie over verenigingen adviseert Klaver je om alles rustig over je heen te laten komen. “Luister naar je gevoel en kies voor een vereniging die jou aanspreekt. Blijf dicht bij jezelf en laat je niet leiden door wat anderen doen. Die lange rij voor de inschrijflijst van een specifieke vereniging betekent niet dat jij het daar ook automatisch leuk gaat vinden.”
Praat bijvoorbeeld met mensen die al lid zijn als je twijfelt. “Vraag aan mensen die al bij de vereniging zitten hoe zij het ervaren. Je hoeft niet à la minute een definitieve beslissing te maken. Als je je inschrijft kun je je altijd nog uitschrijven als je je een dag later bedenkt. En als je je niet inschrijft kun je dat altijd later alsnog doen.”
Op kamers aankomend studiejaar? Dit zijn 5 x de opmerkelijkste 'Kamer en Kwel'-verhalenLees meer