De morning-afterpil wordt binnenkort gratis in Frankrijk, maar hoe zit dat in Nederland? Zijn er realistische plannen voor deze regeling in ons kikkerlandje?
Komt er een gratis morning-afterpil in Nederland? 'De plannen zijn er'
Ineke van der Vlugt, anticonceptie-expert bij RUTGERS, het expertisecentrum over seksualiteit, legt ons uit hoe het zit.
Morning-afterpil
“Het is een heel goede ontwikkeling dat de morning-afterpil gratis wordt in Frankrijk. In Nederland is het al heel toegankelijk, omdat je het zonder recept van de dokter kan krijgen bij de drogist of apotheek. Als je het op doktersrecept haalt kun je het vergoed krijgen, maar er kan tijd zitten tussen de doktersafspraak en het innemen van deze pil. En het is cruciaal om deze pil zo snel mogelijk in te nemen”, vertelt Van der Vlugt.
Ook de anticonceptie wordt gratis in Frankrijk. Een reden daarvoor zou het oplopende aantal ongewenste tienerzwangerschappen kunnen zijn, meent ze.
Behoefte aan hormoonvrije anticonceptie? 5 x deze opties heb jeLees meerNederland
De expert zegt dat er in het huidige coalitieakkoord wordt gekeken naar mogelijkheden om gratis anticonceptie aan te bieden aan mensen in de vruchtbare leeftijd en kwetsbare omstandigheden. Denk hierbij aan mensen die verslaafd zijn, dakloos, psychiatrische problemen of het financieel niet breed hebben. “Het liefst wil je dat er voorafgaand aan de seks maatregelen worden genomen tegen een zwangerschap. De morning-afterpil is meer een middel achteraf.”
Nu Niet Zwanger
“Er is een programma: Nu Niet Zwanger dat zich richt op deze groepen in kwetsbare omstandigheden. Zij worden in beeld gebracht via hulpverleners die werken in het sociale domein, zoals de gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang of verslavingszorg. De hulpverleners gaan dan het gesprek met de cliënt aan over het moment van kinderwens. Mochten ze geen kinderen willen of de kinderwens willen uitstellen, dan krijgen ze ondersteuning. En als ze de anticonceptiekosten niet kunnen betalen, kan het vergoed worden via ‘Nu Niet Zwanger’ door de gemeente. Zo’n 40 procent van de gemeentes in Nederland heeft daar nu een potje voor.”
Gratis
Er zijn dus plannen om anticonceptie gratis te maken voor kwetsbare groepen in onze samenleving. Mensen met alleen een laag inkomen komen hier niet voor in aanmerking, er moet sprake zijn van meervoudige problematiek. Voor vrouwen tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoed, als je ouder bent niet. Van der Vlugt sluit een volledige vergoeding voor iedereen in de toekomst niet uit. “Voor nu is daar het geld nog niet voor. Er zijn meerdere zaken die prioriteit vragen door de huidige crisis. Het zou best een onderwerp kunnen zijn als er betere economische tijden aanbreken.”
Risico
Een risico van het gratis aanbieden van de morning-afterpil kan zijn dat mensen minder anticonceptie gaan gebruiken. “Deze kans bestaat als anticonceptie nog niet gratis is in Nederland en de morning-afterpil wel”, aldus Van der Vlugt. Ook kan het zijn dat mensen vaker gebruikmaken van de morning-afterpil als het gratis wordt.
In de afgelopen twaalf maanden zijn er 435.000 morning-afterpillen verkocht in Nederland. Het meestverkochte merk is EllaOne. Daarvoor betaal je ongeveer 20 euro en deze werkt tot vijf dagen (120 uur) na de sex. Daarna volgt het merk Norlevo. Deze kost zo’n 15 euro en werkt tot maximaal drie dagen (72 uur) na de seks.
Minder van bil met de anticonceptiepil: dit doet de pil met je gedragLees meer