Steeds meer vrouwen zetten hun vraagtekens bij het gebruik van de anticonceptiepil. Waar velen al bang voor waren, bevestigt nieuw onderzoek: de pil beïnvloedt het gedrag.
Minder van bil met de anticonceptiepil: dit doet de pil met je gedrag
LINDA.meiden belt met hormoonspecialist José Buik-Evers om te vragen hoe dit precies zit.
Onderzoek
Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de anticonceptiepil. Het onderzoeksplatform The Conservation heeft al die onderzoeken, om precies te zijn 46, naast elkaar gelegd en de bevindingen opgesomd. Daaruit blijkt dat de pil onder meer invloed kan hebben op het competitieve niveau en de zin in seks van een vrouw.
Effecten
“Een vrouw die haar eigen cyclus heeft, zonder het gebruik van de pil, heeft elke week van de maand een ander hormonaal niveau”, legt Buik-Evers uit. “Naarmate zij dichter bij haar ovulatie komt, geeft haar lichaam het signaal af dat het bijna tijd is om bevrucht te worden en wordt haar libido hoger. Bij het slikken van de pil blijft dit de hele maand op hetzelfde niveau.”
Dat geldt ook voor de invloed op het competitieve niveau. “De wisseling van hormonen geeft vrouwen een boost van ‘hier ben ik’, omdat hun hormoon oestrogeen stijgt. Ze hebben dan het gevoel alsof ze de hele wereld aankunnen. Dit is een stuk minder als ze de pil slikken.”
Vrouwen die de pil al sinds hun pubertijd slikken, kunnen een andere partnerkeuze maken dan wanneer zij hem niet slikken. Dit komt omdat de pil invloed heeft op hun gedrag, doordat de wekelijkse hormoonniveau’s anders zijn. “Daar kom je alleen niet gemakkelijk achter”, aldus de specialist.
Stoppen
De pil hoeft echter niet op iedereen een negatieve invloed te hebben, maar wanneer je twijfelt of het wel de juiste methode voor jou is, is er maar één advies: stoppen. “Je lichaam pakt je eigen cyclus gelijk weer op en na een maand kun je al verschil ervaren. Dit kan echter ook langer duren.”
“Het is nooit verkeerd om een bepaalde periode te stoppen, maar gebruik wel aanvullende anticonceptie. Een condoom is dan een goede optie, want daar zitten geen hormonen in”, adviseert Buik-Evers.
Komt u maar: onderzoek naar mannelijke anticonceptiepil 'veelbelovend'Lees meer