Waar we eerst werden gewaarschuwd voor het gebruik van hitte op ons haar en air-drying als droogmethode werd aangemoedigd, klinken er nu toch tegenstrijdige geluiden. Maar hoe zit het nu echt?
Huh? Is ‘air-drying’ nu óók al slecht voor je haar? (Spoiler: ja, soms wel)
LINDA.meiden vroeg het aan kapper en kleurspecialist Anne Busch.
Air-drying
Met air-drying wordt simpelweg bedoeld dat je je haar na een wasbeurt aan de lucht laat drogen, no heat involved. En hoewel dit altijd beter leek dan je haar te drogen met de hitte van een föhn, blijkt nu dat air-drying óók nadelen heeft voor je haar. Maar hoe slecht is het precies?
“Wat is slecht, denk ik dan. Echt heel ‘slecht slecht’ is het niet, maar op het moment dat haar nat is, is het op z’n fragielst. De haarschubben zijn dan zacht, waardoor ze makkelijk kunnen rekken en sneller afbreken”, vertelt Busch. “Luchtdrogen is niet per se slecht, maar lang met nat haar rondlopen is ook niet goed.”
Hoofdhuid
Dat heeft niet alleen te maken met de breekbaarheid van het haar, maar ook met de hoofdhuid. “Als je hoofdhuid lang nat blijft – überhaupt de huid – is dat best wel slecht. Je huid heeft een talglaagje om soepel en gezond te blijven. De taak van de huid is om alle ellende weg te houden, maar als het nat is gaat dat talglaagje weg. Dat komt wel snel weer terug, maar als je met een natte hoofdhuid rondloopt, zie je vaak dat er problemen ontstaan: irritaties, schilfers, gevoeligheid. Deze problemen kunnen voorkomen worden door te föhnen.”
Föhnen
Daarom is het in de meeste gevallen toch echt beter om de föhn erbij te pakken, volgens Busch. Ze verwijst naar een onderzoek van de Korean Dermatological Association, waaruit blijkt dat het gebruiken van een föhn op een afstand van vijftien centimeter in geleidelijke bewegingen minder schade aanricht dan het drogen aan de lucht.
In principe geldt dit voor al het haar. “In theorie is haar gewoon haar, in wat voor structuur dan ook, dus of het nu krullend is of superstijl, voor de schadelijkheid van air-drying maakt dat dus niet uit.”
Zelfs geblondeerd of geverfd haar kan beter gedroogd worden met een föhn. “Het haar is dan al in zekere mate beschadigd. Als je beschadigd haar hebt, is het wel handig om een goede conditioner of spray te gebruiken. En zelfs dan is föhnen beter dan air-drying.”
Tips om je haar te laten groeien: 'Als jij gezond bent, is je haar dat ook'Lees meerHitte
Over het gebruik van hitte zegt Busch wel: ”Kort föhnen en echt hitte gebruiken is wel echt iets anders, naar mijn mening. Door hitte kan het haar namelijk wel uitdrogen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je urenlang je haar met hitte stijlt. Dan kun je je haar door de hitte vaak ook niet meer vasthouden. Als je het haar aanraakt en het alleen warm voelt, is het prima en niet zo schadelijk.” Ze raadt daarbij het gebruik van een goede hittebescherming als spray of conditioner wel aan.
Tips voor air-drying
Geen paniek als air-drying je ding is, Busch weet de nadelen te nuanceren: “Het verschilt natuurlijk per persoon. Stel je hebt haar dat snel droogt, dan zijn bovenstaande problemen niet relevant. Krullen en slag drogen zelfs vaak mooier op aan de lucht.”
Ze geeft ook een aantal tips voor het drogen van je haar. “Om te controleren of je hoofdhuid goed droog is, kun je bij het föhnen voelen of het nog ergens koud aanvoelt. Als dat zo is, dan zit daar nog vocht en is het nog niet goed droog.”
Ook is het slim om te investeren in een goede föhn. En geen zorgen, dat hoeft niet meteen een Dyson te zijn. “Als je een goede föhn hebt, zou je haar echt binnen tien minuten droog kunnen zijn. Als het voor een goede tachtig procent al droog is, voorkom je een hoop ellende.”
Ze benadrukt het nog maar eens: “Het is heel erg persoonsgebonden. Als het voor iemand niet werkt om te föhnen, dan lukt het gewoon niet.” Dus mocht jij iemand zijn die je haar écht niet kunt föhnen: lekker blijven air-dryen.
Cute, girly, maar ook gedurfd: dit zijn de populairste haarstijlen van 2024Lees meer