Wat Gaby Verhoeks (22) van seks vindt? Prima, maar lust ervaart ze niet. Lang snapt ze niet wat vriendinnen er zo leuk aan vinden, totdat ze voor het eerst over aseksualiteit leest.
Gaby (22) is aseksueel: 'Ging op zoek naar het gevoel waar anderen het over hadden'
Omdat de representatie van aseksualiteit in Nederland zacht gezegd nogal karig is, vertelt Gaby graag over haar ervaringen.
Niet bezig met seks
Aseksueel zijn betekent voor Gaby dat ze geen behoefte voelt aan seks. “Ik kan iemand heel leuk vinden, maar denk dan niet: goh, ik wil met diegene naar bed. Dat betekent niet dat ik seks vies of vervelend vind, maar ik kan prima zonder. Ik zou het bijvoorbeeld nooit zelf initiëren, omdat het niet in me op komt. Ik ben daar gewoon niet mee bezig.”
Een emotionele connectie met iemand staat veel hoger op haar lijstje. “Zoenen en knuffelen doe ik iets minder dan de gemiddelde persoon. En lovey dovey of klef ben ik niet. Ik vind het wel fijn om te zoenen, maar het hoeft echt geen half uur te duren. Dan ga ik me vervelen. Ik heb liever een goed gesprek in die tijd.”
Niet gek, gewoon aseksueel
Gaby weet nu drie jaar dat ze aseksueel is. Ze komt erachter door het eerste seizoen van hitserie Heartstopper te kijken, waarin twee jongens verliefd worden op elkaar. “Ik was door de serie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Alice Oseman, benieuwd naar de rest van haar verhalen. Ik begon aan het boek Loveless – een verhaal over iemand die aromantisch en aseksueel is.”
Tijdens het lezen vallen de puzzelstukjes voor Gaby op hun plek. “Het boek gaf woorden aan wat ik al die tijd al voelde. Ik herkende me in de frustratie van de hoofdpersoon, omdat diegene zich ‘anders’ voelde. Blijkbaar waren er meer mensen met dezelfde struggle als ik. Na meer over het label te lezen op Google wist ik eindelijk wat er speelde. Ik was niet gek, omdat ik seks nooit zo spannend vond. Ik was gewoon aseksueel.”
Daniëlle vertolkt stem in serie 'Heartstopper': 'Ze zochten een trans vrouw'Lees meerDruk om te proberen
Op de middelbare school merkt ze voor het eerst dat ze anders over seks denkt dan haar vriendinnen. “Net als iedereen begon ik rond mijn vijftiende met verkennen. Ik was toen al jarenlang verliefd op iemand, maar had nooit de behoefte gevoeld om iets met diegene te doen.
Toch ging ik op zoek naar het gevoel waar anderen het over hadden. Dat leidde soms tot situaties waar ik eigenlijk geen voldoening uit haalde. Dan zoende ik iemand, omdat ik wist dat diegene dat verwachtte, maar boeide het me eigenlijk niet. Ik zou niet zeggen dat ik over mijn grenzen ben gegaan, maar het had achteraf fijn geweest om eerder te hebben ontdekt dat ik aseksueel ben. Dan had ik misschien minder de druk gevoeld om te blijven proberen.”
Gesprekken met dierbaren
Gaby heeft een goede band met haar ouders, waardoor ze al snel aan ze vertelt dat ze aseksueel is. “Ik twijfelde op dat moment nog, maar deelde mijn gedachten. Terwijl mijn vader stil luisterde, vroeg mijn moeder me er meteen heel veel over. Ik vond het fijn dat ze allebei meteen interesse toonden. Inmiddels weet ik zeker dat ik aseksueel ben en heb ik het er nog regelmatig over met zowel mijn ouders als mijn zussen.”
Ze mag dan aseksueel zijn, Gaby is niet aromantisch en verlangt net als veel anderen naar connectie. Als ze op haar twintigste een relatie krijgt, kan ze haar aseksualiteit gelukkig open bespreken. “Met mijn vorige partner voelde ik me comfortabel om het erover te hebben. Daardoor viel de druk die seks hebben altijd voor mij had van mijn schouders. Ik kon intiem met haar zijn, omdat ik het zelf wilde, niet omdat er iets van me verwacht werd.”
AkaLuuk over zijn week: 'Voelde alsof ik doodging'Lees meerDelen op TikTok
“Ik ben op dit moment niet aan het daten”, vertelt Gaby. “Als het gebeurt, dan gebeurt het. Maar ik ben nergens naar op zoek.” Mocht ze iemand tegen het lijf lopen, dan komt diegene er vanzelf wel achter dat ze aseksueel is. “Ik deel er veel over op mijn TikTok (@gabyverhoeks), dus vaak weten mensen het al. Als iemand mij leert kennen zal het daarom vanzelf wel naar voren komen in een gesprek.”
Gaby plaatst jaren geleden haar eerste TikTok over het onderwerp, omdat ze destijds in real life niemand anders kent die aseksueel is. “Mensen om me heen begrepen me niet volledig, daarom was ik op zoek naar een community die zich herkende in wat ik voelde. Ik nam kijkers mee in mijn twijfels. Wilde ik helemaal geen seks of was het puur dat ik geen lust voelde? De ervaringen van anderen hielpen me antwoorden voor mezelf vinden.”
Stimulatie ≠ seksuele aantrekkingskracht
Af en toe krijgt Gaby negatieve reacties op haar video’s. “Mannen zeggen vaak ‘Je moet gewoon een keer een goede beurt krijgen’, maar missen daarmee volledig mijn punt. Stimulatie is iets heel anders dan seksuele aantrekkingskracht. Iemand die aseksueel is, kan alsnog hele fijne seks hebben. Het verschil is dat mijn hoofd niet automatisch aan seks denkt als ik iemand aantrekkelijk of leuk vind. Ik zie het belang er niet van in, maar dat betekent niet dat ik het nooit fijn vind.”
Representatie, ja graag: deze boeken en films staan in het teken van aseksualiteitLees meerLabels mogen veranderen
Het verbaast haar niets dat mensen vooroordelen hebben over aseksualiteit. “Er is nauwelijks representatie in de media. Als het in boeken of films over een aseksueel persoon gaat, wordt iemand vaak neergezet als een serial killer of psychopaat.” Soms wordt Gaby daarom emotioneel als ze wél een herkenbaar verhaal leest. “Wie weet is dat verhaal voor iemand anders de aanleiding om meer te lezen over aseksualiteit.”
Ze wil anderen graag meegeven dat je niet gelijk hoeft te weten welk label bij jou past. “Je bent niemand een uitleg verschuldigd, dus neem de tijd voor jezelf om alles te onderzoeken. Luister naar je eigen grenzen en doe waar jij je goed bij voelt. Mocht je je fijn voelen bij een label als aseksueel, weet dan dat je je altijd mag bedenken. Labels mogen veranderen, ongeacht wat anderen denken.”
Rosan (25) is aseksueel: 'Ik zie seks als breien, dat boeit me ook niet'Lees meer