De 23-jarige Yente uit België heeft een vorm van Hyperfosfathemische Osteodystrofie, waardoor ze minder lang is dan gemiddeld. Of ze dat erg vindt? Nee.
“Ik vind het belangrijk dat je oké bent met hoe je eruitziet”, vertelt ze LINDA.meiden.
Erfelijk
Dat Yente niet de langste van de klas zou worden, is nooit een verrassing geweest. “Het is erfelijk bepaald. Mijn moeder heeft dezelfde ziekte en is ook klein, dus ik wist al vroeg dat ik niet groot ging worden. Zij heeft me daarover altijd goed ingelicht, ook omdat doktoren al vroeg mijn groei volgden.”
De ziekte waar Yente op doelt is Hyperfosfathemische Osteodystrofie: een aangeboren afwijking waardoor er niet genoeg kalk aangemaakt wordt. Hierdoor zijn de botten erg broos en groeien de benen vaak scheef, wat resulteert in X- of O-benen. “In mijn geval groeiden ze in een O-vorm, waardoor ik sinds mijn vierde al meerdere keren geopereerd ben om ze weer recht te laten zetten.”
Verlengen
Als ze op haar zeventiende is uitgegroeid, moet ze opnieuw – en als het goed is voor de laatste keer – onder het mes voor dezelfde ingreep. “Toen gaven de doktoren me de mogelijkheid mijn benen te verlengen tijdens die operatie. Ik was op dat moment 1,42 meter, maar heb het nooit een heel groot probleem gevonden dat ik klein was. Het was voor mij dus niet van groot belang om groter te worden. Daarom heb ik er eerst nog wel goed over nagedacht.”
Uiteindelijk besluit Yente toch voor de extra zes centimeter te gaan. Dat betekent overigens niet dat ze na de ingreep meteen een stukje langer was. Het laten ‘groeien’ van haar benen heeft zo’n vijf jaar geduurd. Ook omdat er één been per keer behandeld werd.
Operatie
“Tijdens de operatie hebben ze mijn bovenbenen gebroken en in de botten een aantal pinnen gezet die door mijn huid naar buiten gingen. Deze zijn bevestigd aan een draaistang waarvan ik de sleutel mee naar huis kreeg. Elke dag moest ik de botten daarmee steeds een stukje verder uit elkaar draaien. Uiteindelijk ontstond daardoor een breuk van zes centimeter, die over de tijd heen vanzelf aan elkaar moest groeien. Doordat mijn lichaam van zichzelf zo slecht kalk aanmaakt, duurde dat een tijdje.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Dat zorgt er voor dat Yente per been zo’n twee jaar moet revalideren. “Om te zorgen dat ik wel meteen weer kon beginnen met leren lopen, kreeg ik één schoen die opgehoogd was.”
Een pijnlijk herstel, voor de dan 17-jarige. “De spieren moesten ook meerekken en ik heb vaak ontstekingen gehad. De plekken waar de pinnen door mijn huid gingen waren natuurlijk open wonden.” Ook moet ze na elke operatie opnieuw leren lopen.
Nieuwe lengte
Na een revalidatie van vijf jaar is Yente dan eindelijk zes centimeter langer. “Ik ben nu nog steeds best wel klein, namelijk 1,48 m. Toch heb ik de optie om ook mijn onderbenen te laten verlengen uiteindelijk afgeslagen, want dat is de enige plek op mijn benen waar ik nog geen littekens heb en die wilde ik graag intact houden. Daarnaast vind ik zes centimeter meer dan genoeg, aangezien het mij al nooit echt om de extra lengte ging.”
Tekst gaat verder onder de foto.
TikTok
Dat ze haar benen liet verlengen deelde Yente op TikTok, waar ze verrassend veel reacties kreeg. “Bijvoorbeeld van meiden die er zelf over nadenken zo’n operatie te doen en mijn mening vragen. Dat vind ik lastig, want ik vind het juist heel belangrijk dat je oké bent en accepteert wie je bent. Veel mensen dachten naar aanleiding van mijn video dat ik mezelf niet accepteerde, terwijl ik dat juist doe. Toch weet ik zeker dat veel mensen hetzelfde hadden gedaan als zij de kans hadden gehad.”
Nu is Yente druk bezig met het het maken van haar eigen kleding, omdat het met haar lengte vaak moeilijk is om leuke outfits te scoren. “Broeken zijn er nooit in mijn exacte maten. Daarom heb ik besloten zelf aan de slag te gaan met het maken van kleding die wél past.”