Kom je na een of meerdere ongezonde relaties eindelijk in een gezonde relatie terecht, ben je uit gewenning spontaan het spoor bijster. Een gezonde relatie kan raar aanvoelen als je anders gewend bent.
Waarom een gezonde relatie onwennig aan kan voelen als je iets anders gewend bent
LINDA.meiden sprak met relatie-expert Susanne Donders over hoe dit komt en wat je ertegen kunt doen.
Ongezonde relaties
Dat je bij een gezonde relatie ineens de kluts kwijt bent, kan volgens Donders verschillende oorzaken hebben. “Als je van huis uit als eerste voorbeeld een ongezonde relatie hebt gezien, kan het zijn dat je als kind niet beter weet dan dat dat is hoe relaties zijn. De ongezonde houding die je bij je ouders ziet, neem je dan over, waardoor de kans groter wordt dat je zelf ook in zo’n relatie belandt.”
Ook kan het zo zijn dat je uit een gezonde gezinssituatie komt maar toch last hebt van ongezonde relaties in je leven. “In dat geval zou het kunnen zijn dat je – bewust of onbewust – een laag zelfbeeld hebt. De mate waarin je van jezelf houdt, speelt immers vaak een grote rol in de manier waarop je partner van jou houdt. Je eigen gebrek aan zelfliefde kan er op die manier voor zorgen dat jij niet alleen jezelf tekort doet, maar je partner jou ook. En dat kan weer resulteren in een ongezonde relatie voor jullie beide.”
Tot slot kan het ook gewoon domme pech zijn dat je in een ongezonde relatie belandt. “Misschien zie je graag het goede in mensen, heb je er een handje van om rode vlaggen te negeren of zie je te laat pas in dat iemand – in tegenstelling tot wat je verwachtte – helemaal niet in staat is om op een positieve manier te veranderen.”
Emotionele schade
“Afhankelijk van hoe gevoelig je hiervoor bent, kunnen ongezonde relaties van grote invloed zijn op je zelfbeeld. Ook het beeld van de liefde dat je hieraan overhoudt, kan vertroebeld zijn. Het is dan ook belangrijk om met jezelf aan de slag te gaan, zodra je dit opmerkt. Door jezelf de juiste vragen te stellen, in therapie te gaan, óf door er met een nieuwe liefde over in gesprek te gaan. Op die manier weet je zeker dat een gezonde relatie in het heden niet stukloopt als gevolg van een ongezonde relatie in het verleden.”
Het niet helen van emotionele schade als gevolg van een ongezonde relatie kan grote gevolgen hebben, stelt Donders. “Als je niet heelt wat je heeft beschadigd, vergroot je voor jezelf de kans dat je opnieuw in een ongezonde relatie belandt. Dit komt doordat je soms niet langer weet wat het verschil is tussen een gezonde- en een ongezonde verhouding en, belangrijker nog, hoe je dat verschil voor jezelf en de ander kunt realiseren. Ook kan het zijn dat je sneller partners aantrekt die, net als jij, óók niet emotioneel geheeld zijn.”
Onrustig zijn
“Mensen kiezen vaak voor wat ze gewend zijn. De rol die ze in – in dit geval de ongezonde – verhoudingen aannemen, is hen immers bekend. Als je dan in een gezonde verhouding terecht komt, zul je zelf vaak ook dingen anders moeten leren doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je moet wennen aan die nieuwe vormgeving van een gezonde relatie. Of dat je hier in ieder geval een onrustig gevoel door ervaart.”
Volgens Susanne is het de kunst om de rust van gezonde liefde niet te verwarren met verveling. “Als je de nare bijkomstigheden van een ongezonde relatie gewend bent, kan de rust in een gezonde liefde onnatuurlijk aanvoelen. Sommige mensen zijn geneigd die rust onterecht voor verveling aan te zien. Er is op dat moment een basisbeeld van de liefde dat opnieuw gebouwd of hersteld moet worden. En dat heeft tijd nodig.”
“Op zulke momenten is het belangrijk om jezelf te herinneren aan het feit dat je voor jezelf een associatie hebt gemaakt tussen die nare bijkomstigheden uit een ongezonde verhouding en de liefde op zich. Door hierover te communiceren met de partner waarmee je in een gezonde relatie zit, zal die associatie langzaam weer positief worden. Wat je aandacht geeft, groeit.”
Relatie-expert over toename van vreemdgaan: 'Het is heel verklaarbaar'Lees meer