Het is eindelijk zo ver! Je gaat op kamers, hebt een nieuw appartement of gaat samenwonen. Daar hoort natuurlijk je uitzet bij. Maar hoe pak je dat aan?
Met deze zeven tips kom je goed beslagen ten ijs.
Uitzet
Het is heel verleidelijk om meteen van alles te gaan kopen wat je leuk vindt en wat je op Pinterest of Instagram tegenkomt. Maar houd je nog even in, want je wil geen ratjetoe aan spullen die uiteindelijk niet bij elkaar passen. En je wil ook geen hartverzakking als je aan het eind van de maand je bankrekening checkt. Wij hebben een rijtje met uitzettips die goed van pas kunnen komen.
Checklist
Je kan je uitzet in één keer kopen, maar je kan het ook gestaag bij elkaar sprokkelen. Maak in elk geval een checklist van alle dingen die je nodig hebt en kijk per categorie. Dus: slaapkamer, badkamer, woonkamer en keuken.
Orden de dingen als je beddengoed, keukengerei en badkameraccessoires van meest belangrijk tot minst belangrijk. Een garde en cakevorm is handig, maar ga je die in de eerste weken echt meteen nodig hebben? Als je eerst de essentials in huis haalt, zoals borden en bestek, dan komt de rest later wel.
Budget
Als je controle wilt over je uitgavenpatroon voor je uitzet, maak dan een budgetplan voor de categorieën die we net hebben besproken. Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan je badkamerspullen? En aan je slaapkamer? Met jouw budget in je achterhoofd, ga je al gecontroleerder de winkel in.
Stijl
Als je hier al langer mee bezig bent, heb je misschien al een Pinterestbord met interieurdesigns die je leuk vindt. Dat is erg handig om voor jezelf het overzicht te houden als je aankopen doet. Houd je vast aan deze stijl als je deze door wil trekken naar alle categorieën, zonder dat het rommelig oogt. Wil je lekker kleurrijk en unieke items? Of houd je meer van strak en beige tinten? Handig om in je achterhoofd te houden.
Ook niet geheel onbelangrijk: waar wil je je spullen vandaan halen? Wil jij alles nieuw halen of vind je tweedehands net zo leuk? Vraag ook familie of vrienden of zij duurdere dingen te leen of over hebben, zoals een koelkast of een koffiezetapparaat. Zo kan je wel genieten van je koffie, terwijl je op zoek gaat naar een eigen apparaat.
Winkel of online
Je kan zowel bij veel winkels in de stad jouw uitzet halen als bij online webshops. Denk er bij online shoppen aan dat je goed de reviews leest van voorgaande klanten. Worden de spullen zorgvuldig verpakt? Worden de producten op tijd geleverd? En hoelang gaat iets mee?
Als je naar de stad gaat kan je zelf alles zien en voelen. Vooral handig met de kleuren, omdat deze op de website nog weleens willen afwijken van hoe iets in het echt oogt. Denk er wel aan dat je ook weer naar huis moet met al je gekochte spullen. Dus zorg voor fietstassen, een grote kofferbak of eventueel een aanhanger voor echt grote apparatuur of meubels.
Als je een kleine ruimte hebt, zoals een slaapkamer, overweeg dan om multifunctionele meubels te nemen om zo ruimte te besparen. Denk hierbij aan een slaapbank, een bureau dat je kan inklappen of een tafel die je tegen de muur kan inklappen.
Koopjes
Als je al een aantal dingen op het oog hebt, houd dan op verschillende sites aanbiedingen bij. Dit kan je heel makkelijk doen door de linkjes te bewaren in een app als ‘Hatse!.’ Zo kan je in een keer al jouw gewenste producten zien. (Veel handiger dan die twintig losse tabbladen in je telefoon.)
Verjaardag
Als jij helemaal verliefd bent op een bepaald interkeurmerk, dan kunnen die spullen best prijzig zijn. Denk van tevoren goed na of je dit over een paar jaar ook nog leuk vindt. Mocht je ervoor kiezen om je uitzet over langere termijn bij elkaar te sprokkelen, dan kun je ook al bepaalde dingen vragen voor je verjaardag.