Sheila Chitanie heeft tijdens de coronapandemie KABRA opgezet: een wellness centre in Nederland speciaal voor BIPOC (Black, Indigenous, People of Color). Er zijn wel BIPOC-collectieven, maar een fysieke plek ontbrak nog. “En die is zo hard nodig”, meent Chitanie.
KABRA is voor en door BIPOC: 'Witte therapeuten bagatelliseerden mijn problemen'
Chitanie is geboren en getogen in Nederland. Ze heeft een Afro-Surinaamse moeder en een Indo-Caribische vader. Ze vertelt LINDA.meiden hoe ze KABRA heeft opgezet en wat het precies inhoudt.
Sheila Chitanie
“Mijn mentale klachten en problemen werden door witte therapeuten en de gezondheidszorg gebagatelliseerd. Hierdoor begon ik aan mezelf te twijfelen en kreeg ik argwaan om hulp te zoeken. De reis die ik heb gemaakt om lichaamswerker te worden, bracht mij op het idee om een centrum op te zetten voor vrouwen van kleur. Racisme doet veel meer met je dan je in eerste instantie zou denken. Je merkt het aan je lichaam. Wanneer je gevaar loopt of wordt bedreigd, kan je hart sneller gaan bonzen. En je voelt spanning in je spieren wanneer je boosheid voelt.”
Zen Shiatsu
Chitanie is opgeleid in Amsterdam tot Zen Shiatsu therapeut. Shiatsu is een Japanse lichaamstherapie. De behandelaar werkt op meridianen, net als acupuncturisten. Met druk van handen, vingers en duimen wordt de Ki uitgenodigd om vrij door de meridianen te stromen. Als je last hebt van angst, depressie of stress, kan Shiatsu helpen de symptomen te verlichten.
(Tekst loopt door onder de Instagram post)
“Ik gebruik ook strekkingen in mijn Shiatsu-behandelingen. Dit is een galblaasstrekking. De galblaas is ingesteld op actie, heeft lef en houdt voet bij stuk als een beslissing eenmaal is genomen. Storingen in de Galblaas uiten zich in roekeloos gedrag, hoofdpijn, spanning in nek en schouders en twijfel. De galblaasmeridiaan floreert in de lente. Let maar op hoe je je nu voelt door het zonnetje, knopjes aan de bomen en tsjilpende vogels.”
KABRA
“Vreugde, kracht en heling staan centraal bij KABRA. Je hoeft hier niet over racisme te praten. De individuen die hier komen, zijn zich daar al van bewust. Om deze reden gebruiken wij geen koloniale taal. KABRA wil dat niveau – racisme uit moeten leggen – ontstijgen. Dat is waar de Nederlandse zorg blijft hangen. KABRA plaatst zich buiten de kaders van de huidige Nederlandse zorg die normatief en eurocentrisch is.
Het vraagt wel enigszins kennis voor de mensen die bij Kabra willen komen. Mensen die daar nog niet zijn, zijn ook welkom, maar het gaat zwaar worden, want er is veel reflectie voor nodig. Meerdere generaties zijn ook van harte welkom. Wij kunnen leren van elkaar door kennisoverdracht en levenservaringen te delen.”
Coronapandemie
Chitanie heeft maar één doel voor ogen: KABRA uitbreiden. Maar deze droom kan voorlopig nog geen werkelijkheid worden.
“Ik hoop natuurlijk dat er zo veel mogelijk vestigingen komen, maar daar is heel wat geld voor nodig. We krijgen geen steun van de overheid, omdat er geen jaarcijfers bestaan van voorgaande jaren. Dit betekent dat we niet in aanmerking komen voor een vergoeding van de overheid. Voor nu proberen we onze huidige vestiging in Amsterdam te behouden. Maar onze bron droogt een keer op.”
Chitanie heeft een crowdfunding opgezet, zodat ze haar therapieën, workshops en lezingen kan blijven aanbieden.
Robin (21) moet drie jaar wachten op borstamputatie door lange wachttijden genderzorgLees meer