Zondag is het Nationale Hulpverlenersdag, maar dat is het voor ambulanceverpleegkundige Sabine bijna dagelijks. Sinds kort deelt ze via TikTok hoe het er achter de schermen aan toegaat.
Ambulanceverpleegkundige Sabine (26) deelt haar werk via TikTok: 'Ik had nooit gedacht dat de filmpjes viraal zouden gaan'
TikTok
Vanuit de meldkamer naar een patiënt en vervolgens naar het ziekenhuis. Op haar TikTok-account @kijkje.in.de.Ambulance deelt Sabine alles over haar werk. De video’s waren bedoeld als aanvullende informatie voor de website, maar zijn niet alleen een hit onder haar collega’s. “Ik had nooit gedacht dat de filmpjes viraal zouden gaan, maar mensen willen toch zien wat er allemaal bij komt kijken als je in een ambulance werkt”, zegt Sabine.
Sommige mensen hebben volgens Sabine een vertekend beeld bij het werk dat ze doet. “Zo denken ze soms dat de ambulance altijd vanuit het ziekenhuis vertrekt. Dit is niet het geval. Wij hebben eigen ambulance posten verdeeld over ons werkgebied in Brabant, zodat we snel ter plaatse kunnen zijn bij een spoedgeval. Wel werken wij samen met het ziekenhuis, de brandweer en de politie, maar wij zijn een zelfstandige organisatie.
Traumaverwerking
In de video’s legt Sabine uit hoe zij en de ambulancechauffeur zich voorbereiden op hun werkdag, welke spullen er aanwezig (moeten) zijn in een ambulance en wat er gebeurt als ze de patiënt naar het ziekenhuis brengen.
Naast nieuwsgierige mensen hebben ex-patiënten ook wat aan de video’s. “Ik heb ook veel positieve reacties gekregen van mensen die wij vervoerd hebben. Ze zeggen dingen als: ‘Wat fijn om nu rustig te kunnen zien hoe ik naar het ziekenhuis ben gebracht.’ Wij halen de patiënt vaak op wanneer zij in levensgevaar dreigen te zijn. Een ambulancerit kan daarom als traumatisch worden ervaren. Zo’n video kan helpen met een stukje verwerking”, aldus Sabine.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Kijkje in de ambulance (@kijkje.in.de.ambulance)
Ambulanceverpleegkundige
Werken bij de ambulance is volgens Sabine niet voor the faint of heart. “Je maakt van alles mee. Van een gebroken arm of been maar ook reanimaties. Leeftijdsgenoten die heel erg ziek zijn en soms ook kleine kinderen.” Tijdens je sollicitatie moet je onder meer een psychologische test doen, waarbij ze kijken naar je werk- en levenservaring. Je kan dus niet zomaar bij de ambulance aan het werk. “Ik heb eerst mijn hbo verpleegkunde studie afgerond en heb ik drie jaar werkervaring opgedaan in een ziekenhuis, op de afdeling traumatologie, interne geneeskunde en cardiologie. Daarna heb ik de interne opleiding tot ambulanceverpleegkundige bij mijn ambulancedienst kunnen volgen van anderhalf jaar. Dit was een nieuw opgesteld traject waardoor ik de mogelijkheid kreeg om eerder aan de ambulance opleiding te beginnen. Dit maakt mij een van de jongste werknemers.”
Sabine’s hart ligt bij de acute zorg want op de ambulance weet je nooit wat je te wachten staat. Jij bent de eerste schakel in nood en je kan het verschil maken voor de patiënten en hun naasten. Als jouw passie daar ook ligt dan is dit zeker iets voor jou”, zegt ze.
Jeugdboa Jackie (23) laat zien wat een boa écht doet: 'Een bekeuring is het laatste redmiddel'Lees meer
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Kijkje in de ambulance (@kijkje.in.de.ambulance)