Studente Quinty dacht altijd dat ze allergisch was voor pinda’s en vermijdt de peulvrucht om deze reden jarenlang. Op latere leeftijd doet ze nog eens een allergietest en blijkt ze helemaal niet allergisch te zijn voor pinda’s.
Quinty (23) bleek toch niet allergisch voor pinda’s: ‘Ik at mijn eerste Snickers op mijn achttiende’
Quinty vertelt LINDA.meiden hoe ze hier achter kwam en hoe de allergietest in zijn werk gaat.
Allergieën
“Als kind ben ik getest op allergieën en bleek dat ik allergisch was voor van alles. Denk aan bepaalde noten, maar ook bepaalde fruitsoorten. Ik kan bijvoorbeeld maar twee soorten appels eten. Bananen en peren vind ik heel lekker, maar die kan ik alleen in bepaalde seizoenen eten”, zegt ze.
Allergietest
Quinty vermijdt dus zo’n beetje haar hele leven pinda’s, maar ze blijft nieuwsgierig. “Op verjaardagen staan vaak borrelnootjes en die vond ik zo lekker ruiken. In mijn puberteit werkte ik ook een tijdje in een afhaalrestaurant waar mensen vaak pindasaus bij hun gerecht bestelden en die geur kon ik niet weerstaan.”
Eczeem
Om deze reden besluit Quinty in overleg met haar allergoloog om nog een keer een allergietest te doen in het ziekenhuis. “Mijn allergoloog schatte de kans klein dat ik allergisch zou zijn voor pinda’s. Ik heb eczeem en als ik iets eet waar ik allergisch voor ben, reageert mijn huid daar ook direct op. Het gaat dan jeuken en het wordt rood. Als ik allergisch zou zijn voor pinda’s zouden de wondjes van het eczeem op mijn hand in aanraking met de pindasaus hierop reageren.”
Eettest
Naast een priktest wil Quinty ook een eettest doen. “Daar zat ik dan met mijn potje pindakaas in de wachtkamer. Je krijgt eerst een milligram van de pindakaas en dan wachten ze vijf minuten om te kijken hoe erop reageert. Er gebeurde niets en ik mocht toen vijf milligram eten. Op een gegeven moment was ik zover dat ik een lepel pindakaas mocht eten en bleek dat ik pinda’s dus gewoon kon eten.”
Pinda’s
“Dat was zo’n bijzonder moment. Maar ik was ook een beetje huiverig. Ik mocht naar huis en kon gelijk een broodje met pindakaas gaan eten, terwijl ik dit mijn hele leven heb vermeden. Toen ik merkte dat het echt oké was, heb ik een jaar lang alles met pinda’s gegeten. Ik at M&M’s met pinda’s, pindarotsjes, pindasaus en op verjaardagen sta ik bij de borrelnootjes. De eerste Snickers at ik op mijn achttiende. Daar is zelfs nog een filmpje van, omdat het zo’n speciaal moment was”, aldus Quinty.
Lichaam
Quinty weet erg goed wat ze nu wel en niet kan eten. “Ik denk dat het lastiger is voor mensen die op latere leeftijd een allergie krijgen, omdat ze niet weten waar het vandaan komt. En omdat ze de link tussen een allergische reactie van de huid niet snel leggen met eten. Ik heb wel echt geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Het voelt heel anders wanneer ik iets vies vind of wanneer m’n hele lichaam zich verzet tegen iets wat ik eet.”
Pesto
Een voorbeeld hiervan is het moment waarop Quinty een salade eet. “Het smaakte al raar, maar ik dacht: ‘Misschien moet ik er even aan wennen’ dus bleef ik dooreten. Er bleek een dressing van pesto overheen te zitten en daar ben ik allergisch voor. Ik werd heel erg misselijk en heb de hele dag boven het toilet gehangen. Leer vooral de signalen van jouw lichaam kennen en eet niet door als het niet goed voelt.”
Elisabeth (17) is allergisch voor de zon: 'Ik ben er altijd mee bezig'Lees meer