Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de vrouwen te maken met een vorm van het Polycysteus Ovarium Syndroom, oftewel PCOS. Deze hormonale stoornis kan leiden tot onvruchtbaarheid.
Kyra (22) en Morgane (34) over PCOS: 'Het is een eenzame ervaring'
Wij spraken met Kyra Elgersma (22) en Morgane Leten (34) over hun ervaringen met dit syndroom.
Wat is PCOS?
De afkorting PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom, een hormonale stoornis die ervoor zorgt dat er vochtblaasjes in de eierstokken aanwezig zijn. Dit heeft als gevolg dat de groei van follikels (de blaasjes die leiden tot eicellen) moeilijk tot groei en ovulatie komen. Bij een uitblijvende eisprong menstrueert de vrouw minder vaak of helemaal niet meer. Daardoor neemt de vruchtbaarheid sterk af.
Het scenario klinkt als een ver-van-je-bed-show. Toch heeft naar schatting zo’n vijf tot tien procent van de vrouwen hier last van. En dus gingen wij erover in gesprek met Kyra en Morgane, die hier allebei mee gediagnosticeerd zijn.
Lees ook
Charlie (24) heeft endometriose: ‘Het bloed stroomde langs mijn been’
Kyra Elgersma (22)
De 22-jarige Kyra heeft al sinds jongs af aan een grote kinderwens. Toen zij stopte met de pil en het niet lukte zwanger te raken, kreeg ze van de arts te horen dat ze PCOS had. “Ik heb ook Primaire Amenorroe, wat betekent dat ik niet menstrueer. Daar kwam ik pas na jaren achter, omdat ik wel onttrekkingsbloedingen kreeg door het gebruik van de anticonceptiepil. Dat verwarde ik met menstruatie.”
Na de diagnose werd duidelijk dat de vergrote eileiders van Kyra enorm veel blaasjes bevatten. “Na vijftig zijn we gestopt met tellen”, vertelt ze. Hoewel haar eileiders wel blaasjes aanmaken vormen deze niet tot dominante follikels die uiteindelijk nodig zijn om een rijpe eicel te produceren. “Hierdoor is dus te zeggen dat ik sterk verminderd vruchtbaar ben.” De diagnose was dan ook een grote klap. “Het was alsof mijn lichaam gefaald had.”
Ondanks de tegenslag was Kyra’s wens om moeder te worden sterk genoeg om een fertiliteitstraject in te stappen. “In het begin kreeg ik hormoontabletten. Toen deze niet werkten gingen we over op injecties. Na ruim acht maanden had ik eindelijk één rijpe eicel. Het goede nieuws werd door de arts gedeeld en we werden naar huis gestuurd met de opmerking: ‘Vergeet jullie huiswerk niet vanavond.’ En het geluk was dat het ook meteen raak was. Onze dochter werd geboren uit die ene eicel.”
Symptomen verschillen
Veel mensen denken dat PCOS hetzelfde is als endometriose en dat het syndroom gepaard gaat met buikpijn. “Het is veel meer dan dat. Het is een hormonale disbalans en kan dus meer symptomen hebben. Bij iedereen is het anders, maar ik heb naast buikpijn ook last van overbeharing, stemmingswisselingen, lage suikerspiegel, vermoeidheid, opgeblazen buik, laag libido, depressie én een lage melkproductie na mijn zwangerschap. Desondanks heb ik mijn dochter alsnog veertien maanden borstvoeding kunnen geven, tot ze er zelf klaar mee was.”
Mocht je zelf kampen met PCOS dan kan je voor meer informatie terecht op Kyra’s blog. Ze begon dit als uitlaatklep, maar hoop hiermee vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn een hart onder de riem te steken. En het taboe dat erop rust bespreekbaar te maken.
Morgane Leten (34)
Ook de Belgische Morgane Leten heeft PCOS. De diagnose kwam ook bij haar pas nadat ze in 2016 stopte met het slikken van de pil. “Mijn man en ik stonden op het punt te trouwen, en besloten te stoppen met anticonceptie. Toen zes maanden later mijn menstruatie nog niet op gang was gekomen, nam ik contact op met de gynaecoloog. Die constateerde dat mijn vrouwelijke hormonen op het laagste punt zaten. Dit verklaarde ook mijn stemmingswisselingen, acne, vettige haar en uitblijvende eisprong met een uitblijvende menstruatie als gevolg.” Om haar hormoonhuishouding beter te reguleren kreeg ze hormoontabletten mee.
“Ik liep huilend de kamer uit. Ik had geen directe kinderwens, maar wilde graag dat alles naar behoren zou werken wanneer dit wel het geval was. Ik associeerde verminderd vruchtbaar met minder vrouw-zijn.” Morgane geeft aan dat ze zich op dat moment erg eenzaam voelde. “Er werd me naast medicatie vrij weinig hulp aangeboden. En dus ben ik me gaan verdiepen in de vrouwelijke cyclus en wat daarbij komt kijken. Gelukkig zijn ze in Amerika al een stukje verder en kon ik daar veel informatie vandaan halen. Wat de boventoon voerde was: lifestyle eerst. Het aanpassen van je levensstijl naar je cyclus kan je ondersteunen en in je kracht doen staan.”
Guud Woman
Omdat Morgane zich kon voorstellen dat meer vrouwen tegen het gebrek aan informatie aanliep (en aanlopen) startte ze het platform ‘Guud Woman‘. “Ik wil dat vrouwen zich elke dag van de maand goed voelen. En hun cyclus in hun voordeel leren gebruiken.” Aan de hand van educaties, een hechte community en de verkoop van voedingssupplementen hoopt ze vrouwen in de verschillende fases van hun cyclus te kunnen ondersteunen. “Laten we het hebben over menstruatiekrachten in plaats van klachten.”
Wat ze vrouwen nog wil meegeven is dit: “Je bent niet alleen. Er kampen veel vrouwen met hormonale stoornissen en PMS-klachten. Samen kunnen we taboes doorbreken door erover te praten. Er is namelijk niets om je voor te schamen.”