Yasmine (29) is inmiddels hartstikke happy met haar naam, maar dat was vroeger – met haar oude naam ‘Margreet’ – wel anders.
“Ik hoor mijn hele leven al dat die naam niet bij mij past”, vertelt Yasmine.
Yasmine (29) is inmiddels hartstikke happy met haar naam, maar dat was vroeger – met haar oude naam ‘Margreet’ – wel anders.
“Ik hoor mijn hele leven al dat die naam niet bij mij past”, vertelt Yasmine.
Op de basisschool is de naam Margreet een handig vertrekpunt voor pesters. “Het rijmt op scheet, reet – dat vonden kinderen grappig en werd tegen mij gebruikt. Door die pesterijen kreeg ik al een hekel aan mijn naam”, aldus Yasmine. Het is niet de enige reden dat ze langzamerhand steeds meer afstand voelt tot haar naam. Ze vindt hem zelf gewoon niet mooi én mensen zijn steevast verbaasd dat ze zo heet. “Ik heb mijn hele leven ‘huh?! Margreet?!’ gehoord als ik me ergens voorstelde.”
“Rond mijn 17e nam ik de achternaam van mijn moeder aan, in plaats van die van mijn grotendeels afwezige vader. Toen zei ik nog: als we toch bezig zijn, zou ik ook graag mijn voornaam willen veranderen.” Ze stuit op dat moment op weerstand en verdriet bij haar moeder en besluit haar voornaamsverandering niet verder op te brengen.
“Ik ben vernoemd naar haar beste vriendin”, vertelt Yasmine over het idee achter haar geboortenaam. “Margreet overleed aan leukemie toen ze 17 jaar oud was. Mijn moeder besloot toen: als ik ooit een dochter krijg, ga ik haar vernoemen. Dat is een mooie gedachte, maar ik heb het ook als een zware last ervaren.” Voor Yasmine is het zelfs zo heftig dat ze het jaar voordat ze 17 wordt enorm bang is om dood te gaan. “Margreet stierf op haar 17e, ik was bang dat mij hetzelfde zou overkomen.”
Angst voor de dood, in grote mate, is iets wat in de jaren erna blijft spelen. Als ze anderhalf jaar geleden daarbij ook nog een bore-out en depressie krijgt, is de maat vol. “Ik besloot eindelijk te kijken naar wat ik nodig heb en voor mezelf te leven. In dat proces kwam er ook weer naar boven dat mijn geboortenaam niet bij mij past en niet hoort bij wie ik ben.”
Met behulp van verschillende therapieën pakt ze niet alleen de doodsangst aan, maar herstelt ze ook relatief snel van haar bore-out en depressie. Tijdens dit proces komt ze erachter hoeveel effect het lot van Margreet op haar leven heeft gehad. “Ik droeg haar angst voor de dood met me mee en dat uitte zich bij mij in doodsangst op irrationele momenten. Door dat besef, behandeling en de naamsverandering is de angst inmiddels een stuk minder.”
Hoe kies je een nieuwe naam als er talloze opties zijn? Voor Yasmine was het uiteindelijk nog vrij makkelijk. “Op de middelbare school was er een Marokkaanse jongen en die riep vaak ‘hé Yasmine’ als ik aan kwam fietsen, dat vond ik altijd leuk. En later, toen ik in de horeca werkte, was er een chef die mij ook altijd Yasmine noemde in plaats van Margreet.” Als ze terugdenkt aan die momenten levert dat een fijn gevoel op. “Van Yasmine word ik blij en heb ik het gevoel dat het echt bij mij past.”
Als Yasmine de knoop heeft doorgehakt dat ze haar naam gaat veranderen, valt er een last van haar schouders, maar ze kijkt er niet naar uit om het nieuws aan haar moeder vertellen. “Wij zijn altijd met z’n tweeën geweest en zij heeft de naam Margreet natuurlijk uit liefde aan mij gegeven. Ik ben met haar gaan wandelen om de naamswijziging te bespreken. Als het mij gelukkig maakte ging zij het niet tegenhouden, reageerde ze toen. Ik was best wel opgelucht, maar voelde wel dat er nog spanning tussen ons in hing.” Dat gevoel blijft hangen en voor nu hebben Yasmine en haar moeder geen contact. “Dat is haar keuze en ik respecteer dat.”
Zodra Yasmine haar nieuwe naam van de daken schreeuwt, krijgt ze van allerlei kanten positieve reacties. “Veel mensen zeiden: ik wilde het niet zeggen, maar ik vond Margreet zó geen naam voor jou.” Het was ook even spannend voor Yasmine hoe haar vriendinnen gingen reageren, maar inmiddels is iedereen om. “Ik merk nog wel eens dat iemand struikelt, maar ik neem zelf ook nog wel eens de telefoon op met mijn oude naam. Dat is helemaal niet erg en zal naarmate de tijd vordert wel afnemen.”
Ook haar vriend moet het een en ander uitleggen nu hij opeens niet een relatie heeft met ‘Margreet’, maar met ‘Yasmine’. “Het is voor hem ook een uitdaging, maar hij houdt onvoorwaardelijk van mij en ziet ook hoe gelukkig mijn nieuwe naam mij maakt.”
De naamsverandering is voor nu nog niet wettelijk vastgelegd. Onder andere omdat er een enorm kostenplaatje bij komt kijken. “Het is duur en je moet aantonen dat je een goede reden hebt, zoals psychische belasting. Voor nu wacht ik nog even totdat mijn omgeving en ikzelf er helemaal aan gewend zijn.”
Yasmine hoopt dat ouders (in spe) realiseren hoeveel impact een vernoeming in de eerste naam kan hebben. “Ik heb na mijn naamswijziging veel verhalen gehoord van mensen in vergelijkbare situaties, je bent niet alleen.”
Voor Yasmine waren haar bore-out en depressie het kantelpunt om voor zichzelf te kiezen. Ze is trots op hoe ze eruit is gekomen en gebruikt haar ervaringen in haar werk als ACT-coach en familieopsteller om anderen te helpen. “Ik heb alles wat ik heb meegemaakt als een kracht kunnen inzetten en ik ben dolblij dat ik nu als mezelf, als Yasmine, door het leven ga.”
Yasmine maakte nadat ze het haar familie en vrienden had verteld ook haar nieuwe naam bekend via Instagram.
Funny columns, persoonlijke verhalen en lekkere deals in je inbox.
Meld aan