Waar de meeste mensen op kamers gaan wonen als ze gaan studeren, pakt de 22-jarige Nienke het anders aan: zij woont in een omgebouwde bus.
Aan LINDA.meiden vertelt Nienke hoe ze dat ervaart; het leven als student in een bus.
Waar de meeste mensen op kamers gaan wonen als ze gaan studeren, pakt de 22-jarige Nienke het anders aan: zij woont in een omgebouwde bus.
Aan LINDA.meiden vertelt Nienke hoe ze dat ervaart; het leven als student in een bus.
Op de vraag of Nienke haar studentenkamer mist, antwoordt ze volmondig ‘nee’. “Ik vind het heerlijk om in een bus te wonen. Ik hou van de vrijheid, gaan en staan waar je wil, wanneer je wil. In de bus wonen heeft veel voordelen, maar soms mis ik wel het gemak dat ik had op mijn kamer. Alles stond daar. Nu moet ik bijna elke dag mijn bed in- en uitklappen en is mijn douche ook mijn kledingkast.
Het leven in de bus is in de winter ook wat ingewikkelder dan in de zomer. Buiten is eigenlijk mijn extra woonkamer. In de winter ga je niet naar buiten omdat het koud is en vaak regent. Dan ben je dus echt op jezelf aangewezen en zit je alleen op de paar vierkante meters die je hebt in de bus. Maar ook deze dingen heb ik over voor alle vrijheden die ik ervoor terugkrijg. Ik sta nu met mijn bus overal in Nederland op camperplekken.”
Een ander groot voordeel aan de bus zijn de kosten, vertelt Nienke. “Ik zat drie jaar geleden in een continue negatieve cirkel: hoge maandlasten, veel lenen, veel werken en daardoor minder tijd voor mijn studie. Door in de bus te wonen kon ik stoppen met lenen en kan ik nu zelfs sparen.”
“Ik krijg vaak de vraag of ik me niet alleen voel in zo’n kleine ruimte zonder anderen”, gaat Nienke verder. “Natuurlijk was het even wennen om naar een kleine bus te gaan als je uit een studentenhuis met elf man komt, maar voor mij zorgt dit voor de perfecte balans.”
“Doordat ik zo makkelijk overal naartoe kan, kan ik de drukte van het studentenleven goed opzoeken, maar kan ik me ook goed afzonderen als het tentamenweek is.”
Nienkes eerste bus koopt ze op haar negentiende, in augustus 2019. Als haar stage in Amsterdam begint, wordt het busje al vrij snel haar vaste verblijfplaats. “Ik woonde op dat moment net weer bij mijn vader en qua reistijd was het voordeliger om vaker in mijn bus te slapen.” Maar in mei 2021 verkoopt ze ‘m spontaan. “In die bus kon ik niet rechtop staan en ik wilde écht geen gezondheidsklachten overhouden aan dit avontuur.”
Ze koopt een nieuwe bus. Samen met haar vader sleutelt ze hier zes weken aan. “Ik merkte dat ik het ontzettend leuk vond zo’n bus helemaal om te bouwen. Zo leuk, dat ik er afgelopen week een tweede bus bij heb gekocht om in te klussen.”
Tekst gaat door onder de foto’s
“Nadat ik de opdracht kreeg vanuit mijn toenmalige bijbaan om een TikTok-account aan te maken, besloot ik een filmpje te posten van mij en mijn bus. Ik had de app vervolgens weer afgesloten zonder erbij na te denken.
Na een tijdje appte een vriendin dat ik toch TikTok maar weer eens moest openen. Mijn video was viral gegaan en ik kreeg veel vragen over hoe het nu zat met mijn bus. Ik maakte een driedelige bustourvideo waarin ik precies vertelde hoe het zat. Ook deze video’s kregen veel bekijks.
Zo kwam ik er bij toeval achter dat ik filmpjes maken over mijn grootste hobby ontzettend leuk vond. Nu deel ik via mijn TikTok-account (@groetjesvannienke) de ins-en outs van hoe ik leef.”
Harper (21) en vriend appten over tiny house kopen: 'Tien minuten later maakte hij het uit'Lees meer“Mijn vader heeft net een huis gekocht in Zweden. De komende tijd zal ik mijn tijd dus verdelen tussen Nederland en Zweden. Natuurlijk om mijn vader te zien, maar ook om te helpen met klussen in zijn nieuwe huis. Ik ben aan het afstuderen en daardoor kan ik mijn tijd wat meer zelf indelen. Dat is, zeker op zo’n moment, heel handig.”
Maar hoe heerlijk ik het ook vind om in mijn bus te wonen; ik eindig er waarschijnlijk niet in. Ik heb sinds twee jaar namelijk een heel fijne relatie met iemand die de bus voor vakanties en weekendjes weg geweldig vindt, maar als permanente woning niet. Waarschijnlijk woon ik dus toch weer ooit in een ‘normaal’ huis met hem.”
“Ik hoop dat ik in de toekomst nog veel TikToks over bussen mag maken”, besluit Nienke. “Ook is mijn droom om ooit fulltime bussen te verbouwen tot woonplekken, net zoals ik met mijn eigen bus heb gedaan. Ik merkte door de reacties onder mijn TikTok dat hier veel vraag naar is. Deze bussen wil ik dan ook gaan verkopen of verhuren aan anderen. Het laten uitkomen van deze droom is nét begonnen. Ik heb er namelijk een bus bijgekocht. ”
Dus wie weet, misschien huur jij over een tijd wel een omgebouwde bus van Nienke.
Ben je benieuwd hoe Nienkes bus er aan de binnenkant uitziet? Kijk dan deze video.
'Wachttijd studentenkamer vaak langer dan duur studie'Lees meer