Wat begint met een steek in haar arm bij iedere slok alcohol, eindigt in de diagnose dat ze lymfeklierkanker heeft. Toch houdt Melissa Krechting (29) haar hoofd omhoog en deelt ze op TikTok haar dagelijkse ervaringen.
Melissa (29) kwam er door alcohol achter dat ze kanker had: 'Kreeg een steek in m'n arm'
Van een What’s in my chemo-bag video tot vlogs waarin ze struggelt met d’r pruik – alles met een positieve kijk.
Wijn met pijn
Afgelopen zomer valt het Melissa op dat ze bij iedere slok alcohol een intense pijn in haar arm krijgt. “Ik legde eerst die link niet, maar op vakantie begon ik het steeds meer te merken. Dan ben ik er namelijk – zoals veel anderen denk ik – niet vies van om dagelijks een wijntje te drinken. Het werd voor m’n gevoel steeds erger, waarna ik Google om advies vroeg. Mijn rare symptoom kon volgens de zoekmachine enkel wijzen op lymfeklierkanker. Maar Google geeft natuurlijk altijd doemscenario’s, dus ik dacht er niet te veel van. Ik ben tenslotte pas 29 en hartstikke gezond.
Mijn vader vond dat ik toch beter het zekere voor het onzekere kon nemen. Ik had namelijk ook last van andere symptomen uit het lijstje, zoals jeuk en vermoeidheid. Vaak moest ik na een koffiedate al even een dutje doen om bij te komen. De huisarts vond het daarentegen heel onwaarschijnlijk dat ik kanker had, omdat ik geen opgezette lymfeklieren had.”
Eline (32) ruilt alcohol in voor een pakje fris: 'De mentale katers gaan veel verder dan over de wc hangen'Lees meerOnderbuikgevoel
Toch had Melissa er zelf een slecht gevoel bij. “Ik had inmiddels al veel informatie over lymfeklierkanker gelezen en was er bijna van overtuigd dat ik het wel moest hebben. Mijn bloedwaarden had ik al een paar keer laten testen en waren steeds een beetje afwijkend, maar dat kon ook wijzen op een griepje of long-covid.
Desondanks wilde ik er alles aan doen om aan te tonen dat ik kanker had. Ik ben binnen twee weken zes keer naar de huisarts geweest om te vragen om een doorverwijzing. Uiteindelijk kreeg ik die en is er in het ziekenhuis alles aan gedaan om het uit te sluiten. Het enige wat ik niet had gedaan was een CT-scan. In een YouTube-video van een andere meid had ik gezien dat zij ook kanker had, maar dat je dit niet kon zien op een röntgenfoto. Het zat namelijk precies verstopt achter haar borstbeen.
Daarom drong ik aan om ook een CT-scan te krijgen en na lang pushen gaven de artsen toe. Ik was bijna opgelucht toen ze een tumor van vier centimeter achter mijn borstbeen vonden. Het slechte nieuws was dat ik kanker had, maar ik had tenminste naar mijn gevoel geluisterd. Ik ben blij dat ik een grote bek heb gehad, anders was ik er nooit zo vroeg bij geweest.”
Tekst gaat verder na de video.
Chemo
Op dit moment is Melissa haar eerste chemo’s aan het afronden. “Volgende week doen we een eerste scan. Dan wordt duidelijk of de chemo goed aanslaat of niet. Op dit moment vind ik het niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel zwaar, omdat ik geen idee heb of de zware chemo’s daadwerkelijk nut hebben.
Iedere twee weken heb ik er een, waarna ik de eerste week heel ziek ben en de tweede week weer een beetje herstel. Die tweede week is altijd heel cru omdat ik dan weer naar chemo moet en weet dat ik me weer ziek ga voelen. Het is echt blindelings vertrouwen op de wetenschap en hopen dat het goedkomt.”
Tamara (22) heeft een eetstoornis: 'Het beeld dat we ervan hebben is niet realistisch'Lees meerTikTok
Haar verhaal deelt Melissa op een positieve en humoristische manier op TikTok (@krechtingbabe). “Ik merkte na mijn diagnose dat ik met mijn vrienden was en dat ze opeens niet meer wisten wat ze moesten zeggen. Er zit echt een taboe op het praten over kanker. Daarom wil ik laten zien dat ik niet een ander persoon ben doordat ik kanker heb. Ik probeer er iets leuks en luchtigs van te maken en hiermee meer positiviteit te verspreiden.
Mensen die niet in aanraking komen met kanker hebben bijvoorbeeld geen idee hoe chemo-therapie in z’n werk gaat. Dat kan ik dan laten zien. Ik houd het heel realistisch en maak er grapjes over. Dat kan anderen helpen, maar helpt ook bij mijn eigen verwerkingsproces. Het delen van de chemo-vlog vond ik eerst best een ding, omdat ik misselijk werd als ik mezelf in de chemo stoel zag. Toch wil ik er iets positiefs van maken. Ik zie al helemaal voor me hoe ik hier straks misschien wel lachend op terugkijk.”
Tekst gaat verder na de video.
Nieuwe vrienden
Haar positiviteit werkt aanstekelijk, waardoor Melissa veel leuke reacties krijgt. “Mensen vinden het interessant om de alledaagse dingen te zien, want ze hebben oprecht geen idee. Dat motiveert me om meer te delen. Maar de meest waardevolle reacties krijg ik van mensen die dezelfde soort dingen meemaken. Zij zoeken iemand om mee te praten en om positiviteit mee te delen.
Laatst kreeg ik ook een bericht van een andere meid van mijn leeftijd. We zaten precies op dezelfde lijn qua instelling en hadden een soortgelijk verhaal. Daarom besloten we om af te spreken. Dat was echt mega leuk, omdat je het gelijk over wat diepere onderwerpen met elkaar kunt hebben. Mijn vrienden en familie zijn allemaal super lief, maar die snappen – godzijdank – niet waar ik doorheen ga. Zij snapte dat wel, dus hopelijk kan ik daar een vriendschap aan overhouden.
Sterre (19) over docu 'Tegen De Klippen Op': 'Pas toen ze zeiden dat ik kaal ging worden, besefte ik dat ik kanker had'Lees meer