Van kantoorbanen tot mensen die in de paal hangen for a living. Banen en salarissen lopen enorm uiteen in Nederland en dus nemen wij een duik in jullie portemonnee.
Verena (24) trakteerde iedereen in de bar: 'Dag erna durfde ik mijn bankieren-app niet te openen'
In de rubriek MEIDEN maken money delen LINDA.meiden-lezers wat voor werk ze doen, hoeveel ze verdienen én waar ze hun zuurverdiende euro’s aan uitgeven.
MEIDEN maken money
Maatschappelijk werker Verena* (24) heeft een nieuwe baan en werkt op woongroep met jongeren en jongvolwassen, vaak ook van haar leeftijd. “Het is belangrijk om de gelijkwaardigheid op te zoeken en naast hen te staan, niet erboven.” In februari studeerde ze af en is dan ook blij met haar eerste echte baan. “Ik werk zowel dag- als avonddiensten en heb verschillende mensen op de groep. Denk aan mensen met een beperking, autisme psychische problemen of trauma’s. Gelukkig heb ik meer ervaring in de jeugdzorg en valt het het me tot nu toe niet zo zwaar. Ik werk 32 uur per week en verdien daar 2200 euro bruto mee. Voor mij is het genoeg om vier dagen aan de slag te gaan, dan heb ik nog een dag over voor mezelf.
Qua verhouding met mijn uitgaven zit het ook wel goed, Ik woon samen met mijn vriend en ben maandelijks 400 euro kwijt aan vaste lasten. Met mijn nieuwe inkomen betekent dat dus alleen dat ik nog meer kan gaan sparen.”
Zuiniger leven
“Hoewel ik nu graag wat oppot, kon ik in mijn studententijd makkelijk alles uitgeven wat erin kwam. Dit heeft me ook wel eens in de problemen gebracht. Voor mijn studie heb ik een periode in Engeland gezeten – daar heb ik overigens ook mijn vriend leren kennen. Toen ik terugkwam had ik moeite met mijn zorgverzekering betalen. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen en ouders die hebben aangeboden me te helpen. Maar ik weet heel goed dat niet iedereen een netwerk heeft om op terug te vallen.
Dat is ook meteen een waardevolle les die ik heb geleerd, want niet alles wat erin komt moet er weer uit. Ik kijk nu bewuster naar mijn geld en probeer zo veel mogelijk te sparen. In mijn werk zie ik dat veel jongeren in de problemen raken omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. Het is zo fijn om in een positie te zitten waarin ik zelf keuzes kan maken, maar ik weet dat het niet bij iedereen zo is. Omdat ik met leeftijdsgenoten werk kan ik ze ook vertellen dat het voor mij niet altijd makkelijk is geweest. Dat ook ik stomme keuzes heb gemaakt. Ik geloof dat met die gelijkwaardigheid ik een hoop kan bereiken.”
Studieschuld
“Ik wil graag nog een master doen, maar daarvoor moet ik eerst nog een paar jaar doorsparen. Als ik nog een studie doe krijg ik geen geld van DUO. Inmiddels heb ik ook al een studieschuld van ruim 40.000 euro opgebouwd. Hoewel ik me er niet heel erg mee bezighoud, heb ik het wel in mijn achterhoofd. Als ik zie dat vriendinnen nu naar koopwoningen kijken, dan weet ik dat het voor mij nog jaren kan duren. Maar zij hebben nooit op kamers gewoond en konden daardoor meer sparen. Afijn, ik zie het als een zorg voor later.”
Rondje van de zaak
“Ik ben een echt feestbeest en heb een keer tijdens het stappen aan de bel in de bar getrokken. Iedereen die daar stond wist wat het betekende: een rondje op mijn kosten. In totaal moest ik zo’n 250 euro afrekenen. Het was een hele gezellige avond, maar ook een zware kater de volgende dag. Ik durfde mijn bankierenapp niet te openen. Dit was een dure avond, maar het zeker waard. Maar vanaf nu blijf ik uit de buurt van de bel.”
Tienduizend euro
Wij vragen Verena wat ze met tienduizend euro zou doen. “Ik zou graag nog eens op reis willen. In mijn tijd in Engeland heb ik vriendinnen leren kennen die uit New York kwamen. Daar wil ik wel heen. Het is daar niet goedkoop, dus dat lijkt me een goede besteding van het geld. Daarna zou ik een deel daarvan naar DUO overmaken, maar dat is meer om mijn eigen schuldgevoel te verminderen.”
*Verena’s naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.
Dit artikel verscheen eerder in december 2021.
Toerisme-student Alex (23): 'Door de coronamaatregelen raakte ik 1500 euro kwijt'Lees meer