De carrièreladder beklimmen on your own terms. In ‘MEIDEN aan de macht‘ spreken wij mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: gogo danseres Aimée (22).
De carrièreladder beklimmen on your own terms. In ‘MEIDEN aan de macht‘ spreken wij mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: gogo danseres Aimée (22).
Maandag is het de Internationale Dag van de Dans, een feestdag die in 1982 in het leven is geroepen door de International Dance Council. Dat de viering uitgerekend op de één na laatste dag van de maand valt, is geen toeval. 29 april is namelijk de geboortedag van Jean-Georges Noverr, de man die het moderne ballet in het leven riep.
Hoewel Noverr de vader van het moderne ballet is, worden op 29 april alle danssoorten gevierd. De dag is bedoeld om mensen die normaliter niet met dansen bezig zijn, bekend te maken met deze kunstvorm. En dat is voor LINDA.meiden een goed moment om met een professioneel danser te praten. Aimée (22) verdient haar centen met gogo dansen.
De term gogo vindt zijn oorspong in het Frans. ‘À gogo’ betekent “in overvloed, zoveel men wil, volop naar believen”. De term werd geassocieerd met dansen dankzij een roman die daar niets mee te maken heeft. ‘Whisky Galore! is een Brits boek uit 1947 over een schipbreuk waarbij 50.000 vaten whisky vrijkwamen. De Franse titel was Whisky à gogo, een naam die zo aansloeg dat hij ook gekozen werd door een nachtclub in Parijs in 1947′, schrijft Diep Onderzoek op hun website. In de jaren ’60 werd het gogo dansen in clubs geïntroduceerd. ‘Daar dansten de meisjes van het vermaak in korte rokjes met hoge hakken.’
Voor Aimée begint haar introductie aan dans echter niet in een club. “Ik heb altijd gedanst, maar ik heb nooit langdurig op dansles gezeten”, vertelt ze. “Maar het zit wel in de familie. Zowel mijn moeder als vader dansen graag. Daarnaast hebben mijn tantes altijd samba gedanst. Of ik dat gogo dansen kan noemen weet ik niet, het was meer een choreografie. Daar is mijn moeder op een gegeven moment ook ingerold.” Dansen stroomt dus door haar aderen.
Tijdens de eerste studie die Aimée volgt, merkt ze dat het lastig is om een bijbaan in haar werkveld te vinden. Nadat ze terugkeert van een buitenlandstage, zoekt ze iets om geld te verdienen. “Ik zag altijd danseressen in de club en dat leek me wel leuk. Een toenmalige studievriendin deed dat werk en nodigde me uit om met haar mee te gaan naar boekingen om haar op te maken. Ze gaf steeds aan dat ze mij wel in contact kon brengen met de juiste mensen of stelde voor dat ik voor haar kon invallen, maar dat mondde steeds uit op niks.”
En dus neemt ze het heft in eigen handen. “Ik ben agency’s gaan opzoeken en ben toen naar een auditiedag gegaan. Bij één specifieke auditie moest je aankruisen waarvoor je auditeerde: als hostess, bottle girl of danseres. Ik belde mijn moeder en zei: ‘Zal ik ze gewoon beiden aanvinken?’ Zij zei dat ik moest doen wat ik zelf wilde. Ik was zo zenuwachtig. Toen het mijn beurt was, heb ik daar staan dansen op tech-house.”
Wat Aimée heeft laten zien is voldoende om de mensen van de agency te overtuigen. “Na afloop kreeg ik een bericht waarin ik werd verwelkomd in het team. Voor welke functie ik precies was aangenomen, werd niet vermeld. Ik heb er ook nooit naar gevraagd en ben me gewoon gaan aanmelden voor dansboekingen.”
Tekst loopt door onder de post.
Inmiddels werkt Aimée ongeveer een jaar als gogo danseres. Haar werkdagen variëren enorm, maar dat ze in de club het podium op moet staat vast. “Een normale dansronde is tussen 10 en 15 minuten. Hierin doe ik een freestyle dans op de muziek die wordt gedraaid. Het is de bedoeling dat ik de mensen op de dansvloer hiermee entertain én hype.”
Het dansen, de pakjes, de muziek, de locaties; het bevalt Aimée allemaal. Toch zegt ze dat het leukste aan haar werk haar collega’s zijn. “Dat heeft me echt verrast. De meiden zijn stuk voor stuk heel leuk, waardoor elke boeking gezellig is.”
Wat de 22-jarige in de club moet doen is haar duidelijk, maar ze wordt ook wel eens geboekt om te dansen bij een concert. “Laatst nog voor het concert van Henkie T in Paradiso. Het was een beetje onduidelijk wat er moest gebeuren; wanneer ik op én af moest en wat ik precies moest doen op het podium. Daarnaast werkte ik met een meid die al grote klussen had gedaan. Het schoot door mijn hoofd dat ik er vast als een kluns zou uitzien naast haar.” Uiteindelijk valt het haar reuze mee en gaat de boeking goed.
Dominique (29) gaat uit met haar oma Joyce (83): 'Ze stond in de DJ booth te dansen'Lees meerBij het gogo dansen horen uitdagende pakjes; diep uitgesneden decolletés en nauwsluitende broekjes. Dat kan nog wel eens voor problemen zorgen met gasten, laat Aimée weten. “In de club valt het vaak mee. Daar loop je vaak met een beveiliger naar het podium. En als het goed geregeld is, blijft-ie daar ook staan tot het tijd is om weer af te gaan. Op de plekken waar het minder goed geregeld is, weten mijn collega’s en ik onszelf en elkaar te beschermen.”
Soms gaat Aimée ook aan de slag als candy girl – waarbij ze met snoepjes door het feestende publiek loopt. Dat vindt ze zelf minder leuk. “Beveiligers kunnen je dan niet goed in de gaten houden of meelopen. En tegen het einde van de avond wanneer de gasten dronken of onder invloed zijn, willen ze je dan vaak aanraken. Daar houd ik niet van.”
Het dansen heeft een boost aan het zelfvertrouwen van Aimée gegeven. “Ik ben niet altijd super zelfverzekerd geweest. Het dansen heeft me daar wel bij geholpen. In het begin was ik nerveus als ik het podium op moest, maar op een gegeven moment heb ik gewoon bedacht dat het wel goed komt. Het valt me op dat ik groei, in het dansen en poseren. Dat vind ik mooi.”
En over body confidence deelt ze ook wat. “Ik heb het nooit lastig gevonden om in verhullende kleding rond te lopen. Danspakjes gaan natuurlijk wel een stap verder. Maar doordat ik wat voller ben en er toch prachtig uitzie, geeft het een boost aan mijn zelfvertrouwen. Ik hoop hiermee ook een voorbeeld voor andere meiden te kunnen zijn.”
Tekst loopt door onder de post.
Zolang het leuk is blijft Aimée dit werk doen. En ze heeft nog een paar tips voor mensen die ook interesse in hebben in dit werk. “Schrijf je gewoon in bij bureaus en denk er niet te veel over na. Ik heb er lang over gedaan omdat ik dacht dat mijn foto’s beter moesten, dat mijn dans-cv te kort was. Uiteindelijk maakt het niet uit, het gaat om wat je kunt. Al moet ik zeggen dat een dansachtergrond – lessen of een opleiding – wel een plus is.”
Ook wil ze dat aspirant-dansers het volgende in hun oren knopen. “Wees niet bang om fouten te maken. Ja, er kijken mensen. Maar soms kijkt er ook helemaal niemand naar je. Je doet een freestyle dans, alleen jij weet wanneer er iets niet goed gaat. Zolang je je energie hoog houdt en door blijft gaan, komt het allemaal goed.”
Nikki werd meegesleurd naar Lindy Hop: 'Stond een uur later met wildvreemden te dansen'Lees meer