Met hun podcast ‘Buik aan Buik’ maken vriendinnen Madelief (28) en Sam (27) abortus bespreekbaar. Naast het delen van informatie, vertellen ze ook hun eigen ervaringen en bespreken ze herkenbare situaties.
Madelief (28) over podcast 'Buik aan Buik': 'We maken abortus bespreken toegankelijk'
Aan LINDA.meiden vertelt Madelief hoe de podcast is ontstaan en wat ze ermee willen bereiken.
Ongepland
Zelf heeft Madelief drie jaar geleden een abortus gehad. “Ik raakte zwanger door alle anticonceptie heen. Ik weet nog steeds niet hoe het heeft kunnen gebeuren, want mijn vriend en ik waren megavoorzichtig”, zegt ze.
“Toen ik merkte dat mijn menstruatie uitbleef, dacht ik eerst dat het door mijn hormoonziekte kwam. Hierdoor gebeurt het wel vaker dat mijn menstruatie later is. Toch duurde het op een gegeven moment wel erg lang. Mijn vriend en ik begonnen te grappen dat een zwangerschapstest geen kwaad kon. Ik pakte er een die ik nog ergens achter in mijn kast had liggen en keek met stomme verbazing naar de test. Die liet vrijwel meteen een donkere tweede lijn zien.
Mijn eerste reactie was huilen. Ik wist gelijk dat ik er nog niet klaar voor was. Al vrij snel begon ik met zoeken naar abortusklinieken. Ik koos degene waar ik het fijnste gevoel bij had en ben toen gelukkig heel goed begeleid. Uiteindelijk heb ik een abortus gehad met een pil. Dan heb je een soort mini-bevalling van het embryo thuis.”
Verwerking
“Waar ik van tevoren alleen geen rekening mee had gehouden, is hoeveel impact de verwerking van een abortus op je kan hebben. Ik voelde me in eerste instantie opgelucht dat ik het hele traject achter de rug had, maar begon later ook een heel zwaar gevoel van rouw te voelen in mijn lijf. Het voelde vooral alsof ik fysiek echt iets miste; ik zag de wereld door een heel andere bril. Toch ging het leven door, en dus ik ook. Zonder me eerst te focussen op het rouwproces waar ik nog midden in zat.
Anderen begrepen niet goed waarom ik me slecht voelde en wisten niet wat ze konden doen om me te helpen. Hoewel ik heel veel steun heb gehad van de vrienden die dicht bij me stonden, merkte ik ook dat het voor anderen lastig was om ermee om te gaan.
Dat zorgde ervoor dat ik me tijdens de verwerking van mijn abortus ook op momenten eenzaam voelde. Sam was een vriendin die ik af en toe op festivals zag. Toen we er op een gegeven moment achter kwamen dat we beiden recentelijk een abortus hadden meegemaakt, zochten we steeds meer contact met elkaar. Onze gedeelde ervaringen zijn dan ook de basis geweest voor onze vriendschap nu.”
Verrassing: Billie Eilish dropt onverwacht nieuwe muziek en kaart afschaffing abortuswet aanLees meerPodcast
Sam en Madelief besluiten een podcast te starten om een stukje eenzaamheid bij andere meiden weg te nemen. “We wilden het onderwerp bespreekbaar maken door het erover te hebben als vriendinnen onder elkaar. Dat is de ene keer heel luchtig, maar soms ook emotioneel. We hebben een aantal informatieve afleveringen over het traject gemaakt, maar ook persoonlijkere afleveringen over het verwerken van onze abortus en ons rouwproces.
Ook gaat een van de afleveringen uit Buik aan Buik over de do’s en don’ts als iemand vertelt dat ze een abortus heeft meegemaakt. Hierin bespreken we een aantal onhandige reacties die wij hebben gehad. Een reactie als ‘Waarom heb je dat gedaan?’ zet een ander voor het blok, terwijl een reactie als ‘Hoe is het met je?’ veel fijner is voor de ander (en naar ons idee ook veel belangrijker).”
Taboe
“Door dit soort onderwerpen te belichten, proberen we het hele taboe rondom abortus een beetje weg te nemen. We maken het onderwerp normaal en streven ernaar dat anderen hier een voorbeeld aan nemen.”
Daarnaast proberen Sam en Madelief actief de grens op te zoeken van het taboe. “Wij wisten zelf bijvoorbeeld van tevoren niet hoe een abortus-traject er precies uitziet. Dat is niet iets wat je op de middelbare school leert of waar mensen makkelijk over praten. Om dan nog maar over het rouwproces te zwijgen, terwijl het echt iets is wat een vrouw voor de rest van haar leven met zich meedraagt.”
Horrorverhalen
“Als je online zoekt naar informatie staan altijd de horrorverhalen bovenaan. Wij willen daarom dat stukje informatie en herkenning aan meiden bieden, zodat ze niet omver geblazen worden door alles wat er in de kliniek op hen afkomt.
Wij praten in de podcast heel open over alles wat wij hebben meegemaakt. We krijgen daarom ook wel eens reacties van andere vrouwen die hun verhaal graag bij ons willen delen. In het volgende seizoen willen we zowel die vrouwen als een aantal experts een podium geven. Op die manier kunnen we nog meer verschillende verhalen horen en delen.”
Noa (27) praat na jaren open over haar abortus: 'Ik was bang om veroordeeld te worden'Lees meer