Hoewel veel meiden iedere maand hun eigen menstruatiebloed zien, bespreken we het maar weinig met elkaar. Reclames tonen (als ze het bloed überhaupt willen nabootsen) een felrode kleur, maar is dit wel realistisch?
That's on period: dít zijn de kleuren die menstruatiebloed kan hebben, en waarom
Gynaecoloog Anne Timmermans vertelt aan LINDA.meiden dat menstruatiebloed veel verschillende kleuren kan hebben.
Felrood
Een afbeelding van een tampon of maandverband. Dat is wat je waarschijnlijk het eerst in de media ziet als het gaat over ongesteldheid. In reclames worden vaak blauwe vloeistoffen gebruikt om het absorberende vermogen van een product te laten zien. Opmerkelijk, want waarom zouden we de kleur van ons bloed niet mogen zien in een reclame?
Als er wel wordt gekozen om menstruatiebloed na te bootsen, wordt er een felle rode kleur afgebeeld. Dit is nog steeds een vertekend beeld, want tijdens onze menstruatie is het bloed lang niet altijd helder rood. Timmermans stelt dat meiden soms schrikken. “Vrouwen laten mij tijdens hun afspraak wel eens foto’s zien van hun bloed. Dan gaan ze er vanuit dat er iets mis is, maar negen van de tien keer is het gewoon een variatie van de gebruikelijke kleur.
Aan de kleur van je menstruatie kun je dan ook eigenlijk weinig aflezen. Het wordt bepaald door hormonen en hoe oud het bloed is. Daarnaast is de kleur van je menstruatie voor iedereen verschillend. Er is dus niet één kleur die duidt op een gezonde menstruatie. De felrode kleur die doorgaans als normaal wordt gezien, zien veel vrouwen rond het midden van hun menstruatieweek. Dat bloed is relatief kort in de baarmoeder, waardoor het de ‘verse’ rode kleur nog heeft. Vrouwen met een heavy flow zien het grootste deel van de menstruatie deze kleur.”
Roze
Maar rood is lang niet de enige kleur die vrouwen kunnen zien. Timmermans omschrijft dat menstruatiebloed ook een roze kleur kan hebben. “Die roze kleur ontstaat doordat het bloed zich mengt met afscheiding. Meestal ervaren vrouwen dit aan het begin van de menstruatie. Dan laat alleen het topje van het slijmvlies nog los. Daarnaast kunnen vrouwen met een light flow hun hele menstruatie roze bloed hebben. Er is geen vaste volgorde wat kleur betreft. Sommige vrouwen zien nooit een roze kleur en hebben hun hele menstruatie misschien wel te maken met een bruine tint.”
Bruin
Die bruine tint kan soms omschreven worden als donkerrood, maar kan ook heel donker en zwart ogen. “Dit is meestal al het einde van de menstruatie. Doordat bloed ijzer bevat, gaat het een beetje roesten als het langer in de baarmoeder zit. Dat veroorzaakt een donkere kleur en kan bovendien zorgen voor een wat klonterige structuur. Vrouwen die de pil slikken of een mirena-spiraal hebben over het algemeen wat vaker te maken met dit oudere bloed. Door de hormonen in anti-conceptie wordt de hoeveelheid bloed over het algemeen minder. Daardoor duurt het vaak ook iets langer totdat het bloed loslaat. Schrik ook niet als je aan het begin van je menstruatie donkerbruin bloed tegenkomt. Het kan heel goed zijn dat dit bloed tijdens je vorige cyclus is blijven hangen.”
Oranje
Andere kleuren die vrouwen mogelijk kunnen tegenkomen zijn oranje, grijs, groen of geel. “Deze kleuren hebben alleen niets met je menstruatie te maken. Op het moment dat je bloed oranje kleurt, is dit gemixt met een gele kleur van je afscheiding. Normaal gesproken is afscheiding transparant of wit. Op het moment dat die kleur dus verandert naar geel, groen of grijs kan dit een teken zijn van een soa of bacteriële vaginose. Dat gaat vaak gepaard met een verandering in geur en andere klachten, zoals bijvoorbeeld jeuk en roodheid. In deze gevallen is het zeker verstandig om langs de huisarts te gaan.”
Hoewel menstruatiebloed dus in veel verschillende kleuren en texturen voorkomt, kan het volgens Timmermans nooit kwaad om het te laten checken als je echt twijfelt. “Als je merkt dat de kleur of de textuur van je menstruatiebloed binnen korte tijd drastisch is veranderd, kan dat wel een teken zijn van een onderliggend probleem. In dat geval wil je liever het zekere voor het onzekere nemen.”
Dít is hoe vaak je je ondergoed moet vervangen (en dat is vaker dan je denkt)Lees meer