Vandaag is het tijd voor Holi-Phagwa. De Hindoeïstische feestdag markeert de lente, maar is tevens ook een nieuwjaarsfeest – en dat moet gevierd worden.
Kiran (28) viert Hindoeïstische feestdag Holi-Phagwa: 'Draait om liefde en vreugde'
Wij spreken met Kiran Renfurm (28) over wat het voor haar betekent én hoe zij het viert.
Holi-feest
Wereldwijd vieren miljarden mensen vandaag Holi-Phagwa. Het jaarlijks terugkerende feest valt, volgens de hindoe-kalender, in de maand phágun (februari of maart), en is enorm veelzijdig. Niet alleen staat de Hindoeïstische gemeenschap gedurende twee dagen stil bij de lente, ook het nieuwe jaar, overwinning en bezinning worden meegenomen in de uitbundige viering.
Het feest is opgedeeld in twee dagen. Op de eerste dag wordt Holika Dahan (Holikas dood) gevierd. Het feest herinnert aan Holika, de zus van koning Harnaakoes die zich als god liet vereren. Zijn zoon Prahlaad weigerde daaraan mee te werken, ondanks de pogingen van zijn vader. Dit werd gezien als een ondermijning van zijn gezag en de koning probeerde tevergeefs meermaals zijn zoon te doden. Prahlaad bleef leven, ook toen hij op de brandstapel werd gelegd. De volgende dag bleek dat niet de zoon, maar juist Holika – de zus van de koning – was verbrand. Het feest staat dan ook symbool voor dat het goede het kwade overwint. Tijdens Holika-ceremonies loopt iedereen rond een vuur en roepen verwensingen aan het kwaad. Ook worden er ‘rijstkorrels, aarde en stenen in het vuur gegooid om slechte gedachten en gewoonten te verbranden.’
Op de tweede dag wordt Holi gevierd. Deze feestdag valt op de eerste dag na de volle maan van Hindoe-maand Chaitre waarop Hindoes het nieuwe jaar inluiden. Waar velen het Holi-feest van kennen is de grote viering waarbij men met bontgekleurd poeder gooit. De gedachtengang is dat doordat iedereen gekleurd is door het poeder, de verschillen tussen religie, afkomst en maatschappelijke grenzen verdwijnen.
Rotterdam
Dit jaar is de viering van Holi nóg specialer voor Kiran (28), vertelt ze telefonisch. “We hebben het twee jaar niet groot kunnen vieren, dus het is iets waar ik naar uitkijk.” Door omstandigheden is de Holi-viering verschoven naar zaterdag, maar dat komt mooi uit want dan schijnt de zon lekker. “Zaterdag vier ik het in het Zuiderpark in Rotterdam. Vroeger vierden we het altijd in kleinere groepen – met vrienden en familie. Tot ik een paar jaar geleden voor het eerst met mijn zus naar de viering in Rotterdam ging. Dat was zo bijzonder en leuk, dat ik er weer veel zin in heb.”
Het liefst zou ze haar Holi-Phagwa groter aanpakken, zoals ze in Suriname doen. “In Nederland moet je een groep opzoeken om dit mee te kunnen vieren. Maar in Suriname kun je zo de straat oplopen en doet iedereen mee. Dat zou ik hier ook willen, al is dat niet realistisch”, vertelt ze.
Toch moedigt ze iedereen die er interesse in heeft aan om naar een viering te komen. “Het Hindoeïsme is heel open en ik vind het zelf mooi als mensen meedoen. Het enige wat ik ze wil meegeven is: weet wat je viert. Ik kan me enorm ergeren aan technofeesten waar men met gekleurd poeder strooit. Dat is cultural appropriation.”
Voor Kiran is de feestdag “een nieuw begin. Er komen mooie tijden aan. Omdat het dagen zijn die je met elkaar deelt, draait het voor mij om liefde en vreugde.”
Ruba Zai: 'Wat oud en nieuw voor veel mensen is, betekent ramadan voor mij'Lees meer