Vieze onderbroeken achter de bank of een huisbaas die het liefst overal camera’s ophangt: het leven op kamers is lang niet altijd huisje-boompje-feestje. In ‘Kamer en Kwel’ delen jullie je opmerkelijkste huiservaringen.
Sarah (23) werd bijna opgelicht tijdens kamer-zoektocht: 'Blijkbaar wordt dit verhaal veel vaker gebruikt'
Deze week spreekt LINDA.meiden met Sarah* (23). In haar zoektocht naar een kamer werd zij bijna opgelicht voor duizenden euro’s.
Woonsituatie
Sinds kort heeft Sarah een baan in een nieuwe stad. Omdat ze zelf aan de andere kant van het land woont, is ze druk op zoek naar een appartement in de buurt van haar werk. Die zoektocht valt helaas tegen, totdat ze op Facebook een advertentie tegenkomt die haar aandacht grijpt.
Advertentie
Sarah vertelt dat de advertentie geweldig klonk. “Het appartement werd aangeboden door een stel en ze hadden supermooie foto’s toegevoegd. Van een nieuwe keuken met marmer tot een gerenoveerde badkamer met een bad. Alles was al gemeubileerd en de huurprijs was maar 950 euro per maand.”
Onder de advertentie ziet Sarah dat er ook veel andere mensen interesse in het appartement hebben. “Ik achtte mijn kans daarom niet heel groot. Toch stuurde ik het stel een mailtje, waar ik tot mijn verbazing reactie op kreeg.”
Perfecte kandidaat
“De vrouw van het stel reageerde dat ze meer informatie nodig had, waarna we zo’n vijf keer heen en weer hebben gemaild”, vertelt Sarah. “Ik kreeg nog meer informatie over de woning: dat deze ook beschikte over een flatscreen tv, een airco en nog veel meer. Ook stuurde de vrouw het adres van de woning, waarna ik vroeg wanneer ik deze kon bezichtigen.”
Via de mail legt de vrouw aan Sarah uit dat zij zelf in Frankrijk woont en dat het appartement van haar dochter is geweest. Haar dochter is weer bij haar komen wonen, waardoor de woning nu leeg staat. “Ze vertelde me dat ik de perfecte kandidaat was en dat ze mijn woningstress voor me ging oplossen. Ik vond dit een beetje een gekke opmerking, maar was enthousiast. De advertentie was tenslotte alles waar ik van droomde.”
Uma (30) verstopte als grap de rommel van haar roomie: 'Huisbaas gooide duizend euro aan spullen weg'Lees meerEerst betalen
Sarah moet alleen een ding van de vrouw doen voordat ze de woning kan bezichtigen. “Ik moest haar als bevestiging alvast een deel van de huur en de volledige borg betalen. 2850 euro in totaal, zodat zij zeker wist dat ik zou komen opdagen. Ze vertelde dat ze al een paar keer heen en weer was gevlogen voor niets.”
Het opmerkelijke aan haar vraag was dat Sarah het bedrag per se via Google Play moet overmaken. “Dat voelde een beetje fishy. Daarom stuurde ik een kritische mail terug, waarna ik niets meer heb gehoord.”
Exacte adres
Sarah is er vrij zeker van dat de vrouw haar wilde oplichten. Toch is ze benieuwd naar het appartement, omdat de vrouw zei dat er op dit moment niemand woonde. “Aan de telefoon vertelde ik mijn moeder dat ik heel graag wilde weten of het appartement daadwerkelijk leeg was of niet. Zij zei meteen streng: ‘Je gaat daar niet alleen naartoe’.”
Vol hoop vraagt Sarah daarom aan een vriend of hij mee gaat. “Samen zijn we toen op onderzoek uitgegaan. Eenmaal daar zagen we dat er geen naambordje bij de bel stond. Het was het enige appartement dat dit niet had in het complex, dus misschien stond het wel echt leeg. We besloten daarom aan te bellen om verhaal te halen. Als er onwetende mensen in het huis zouden wonen, konden we hen meteen inlichten over de oplichters.”
Noï (28) ging niet akkoord met illegale huurverhoging: 'Ik kocht een hangslot voor de deur'Lees meerSpieken
Helaas deed niemand de deur van het appartement open. “Toen zijn we overgegaan op plan B. We belden bij buren aan om te vragen of zij wisten wie er op het adres woonde. Maar opnieuw deed niemand open. We liepen een paar rondjes om het gebouw en spiekten door de ramen, maar we hadden geen idee om welk appartement het ging. Uiteindelijk gaven we de moed op en zijn we naar huis gegaan.”
Bekende manier van oplichten
Later hoort Sarah van haar zusje dat zij precies hetzelfde heeft meegemaakt. “Zij vertelde dat ze het geld bijna had overgemaakt, omdat ze zo wanhopig op zoek was naar een kamer. Ik herkende me daar volledig in, want je bent op dat moment allang blij dat je iets hebt gevonden.”
Na het verhaal van haar zusje te hebben gehoord, googelt Sarah of deze manier van oplichten vaker wordt gebruikt. “Het eerste wat ik vond was een lijstje met kenmerken van oplichting in de verhuursector. De verhalen van mijn zusje en mij vinkten alle boxen af: van betalen via Google Play tot ‘het was het appartement van mijn kind, maar dat is nu verhuisd’. Blijkbaar gebruiken oplichters dit verhaal veel vaker, dus wees alsjeblieft voorzichtig als je op zoek bent naar een kamer.”
Oproep
Heb jij net als Sarah een opmerkelijk verhaal over je kamerzoektocht? Of een vies huis, rare huisbaas of vervelende huisgenoot waar je alles over wil delen? Mail dan je verhaal en leeftijd naar anne.schiphof@linda.nl onder vermelding van ‘Kamer en Kwel’.
*Sarahs naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.
Dit artikel verscheen eerder bij LINDA.meiden.
Destiny (24) had in studentenhuis last van een muizenplaag: 'De lijklucht kwam uit de muren'Lees meer