‘Lieve, lieve schnitzels!’ Als je in hetzelfde algoritme als wij zit, heb je Jip Dijkstra (25) sowieso voorbij zien komen op TikTok. De afgelopen weken gaat ze viral door het Duitse woord vleesgerecht. Weirdly specific, maar vooral hilarisch.
Jip gaat viral als schnitzelmeid: 'Mannen willen met me op schnitzeldate'
LINDA.meiden belt met Jip om over schnitzels en veel meer te praten.
Hersenspinsels
‘Deze filmpjes hadden in mijn privé-story moeten blijven’, staat als trigger warning boven Jips TikTok-profiel. Wie haar volgt, kan de meest random video’s verwachten. “Het is een plek waar ik al mijn hersenspinsels plaats”, deelt Jip lachend. “Als ADHD’er kan ik al mijn energie in de app kwijt. Als voornemen wil ik in 2025 dagelijks iets plaatsen. Simpelweg om te kijken of het aanslaat. En dat doet het – gek genoeg dankzij mijn schnitzelvideo.”
Terwijl Jip wacht op de trein, besluit ze een video te maken over haar favoriete woord. “Dat was de eerste schnitzelvideo die ik opnam. Ik was nog half buiten adem van het traplopen en twijfelde om het te plaatsen. Toch deed ik het, omdat ik het zelf geinig vond. De video ging niet megaviral, maar mensen vonden het leuk. Toen een collega me appte hij constant aan me dacht tijdens zijn skivakantie vol schnitzels, maakte ik daar een TikTok over.” Die video is inmiddels 900.000 keer bekeken.
Tekst gaat verder na de video.
![Thumbnail voor 'Runfluencer' Jony ging viral op Dumpert: 'Ik knalde met 12 kilometer per uur op een paal'](https://www.linda.nl/lindanl-assets/uploads/2024/11/22193201/Jony-Oosterbos-over-ongeluk-hardlopen-viral-Dumpert-300x169.webp)
Schnitzeltrend
Binnen een week gaat Jip van vijfduizend naar 15.000 volgers. “Mensen op straat zeggen ‘schnitzel’ tegen me en soms word ik herkend in de trein. Vorige week had ik een reünie van mijn studie – zo’n evenement waar je iedereen half kent. Toch kwamen er veel lamme mensen even schnitzel tegen me zeggen, zonder verder een gesprek te voeren.”
Ietwat ongemakkelijk, maar vooral funny. Jip wordt door de schnitzeltrend zelfs gevraagd voor samenwerkingen. “Ik wilde toen eigenlijk al met de schnitzelcontent stoppen, maar vond de aanvraag van Knorr te leuk om af te wijzen. Ook heb ik mails gekregen van een paar agentschappen. Daar ben ik nu mee in gesprek. Het lijkt me ook leuk als volgers de meid achter de schnitzel beter leren kennen.”
Werk in antiekwinkel
Die collega waar Jip het over had? Die werkt samen met haar bij een antiekwinkel. “Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en daarna een maand op de Zuidas gewerkt. In de sales, maar ik vond het verschrikkelijk. Ik besloot mijn passie te volgen en van interieur en antiek mijn werk te maken. In de antiekwinkel ben ik verreweg de jongste (en luidste), dus daar moesten al mijn collega’s even aan wennen.”
Inmiddels is iedereen in het bedrijf gewend aan Jip. “Dat ik iedereen schnitzel noem, valt ze niet eens meer op. Ik flap alles eruit, dus heb ze mijn ‘hippe Amsterdamse’ vocabulaire bijgebracht. Alleen als ik met klanten ben, moet ik opletten dat ik niet zomaar slay queen of zo zeg, maar dat gaat tot nu toe gelukkig goed.”
Schuld van vader
In tegenstelling tot slay queen, bedacht Jip het woord schnitzel vroeger met een vriendin. “We gebruikten het voor alles en mijn vader werd er helemaal gek van. Oneerlijk, want hij was indirect de aanstichter van ons woordgebruik. Hij praatte voor de grap altijd met een Duits accent tegen een vriend aan de telefoon. Wij namen dat onbewust over – en dat Duitse accent is nog steeds mijn go-to als ik melig ben. Geen echt Duits, dat kan ik helemaal niet. Ik heb nog nooit een Duitse les gevolgd.”
![Thumbnail voor Eczeem drukte stempel op jaar van modeontwerper Sterre: 'Alsof ik een nieuwe Sterre ben geworden'](https://www.linda.nl/lindanl-assets/uploads/2024/12/31094201/Sterre-modeontwerper-BNers-300x450.webp)
Schnitzelmeid
Toch zijn mensen online er heilig van overtuigd dat Jip de verloren zus is van de Duitse leraar uit het tv-programma Rundfunk. “Dat zie ik als zoekterm bij mijn video’s staan. Net als het woord schnitzelmeid. Zo heb ik mezelf nooit genoemd, maar dat zoeken mensen blijkbaar op. Online maken mensen zelfs video’s dat ze in schnitzelTok zitten.”
De leukste online reacties? “Een meid die een kat heeft die schnitzel heet en een jongen die reageerde met ‘Ik vrees dat dit mijn type is’. Ik dacht dat gasten dit soort humor altijd onaantrekkelijk vinden, maar blijkbaar vinden sommigen het leuk. Dat merk ik ook aan mijn dm’s. Mannen willen met me op schnitzeldate. Helaas zijn dit alleen niet het type mannen waar ik op val.”
Genoeg geschnitzeld
Hoewel Jip zelf wel een beetje klaar is met schnitzelen, geeft ze je graag nog wat laatste tips voor het gebruiken van het woord. Zelf gaat ze zich meer focussen op andere content. “Ik hoef geen fulltime TikTokker te worden, maar een centje bijverdienen met mijn video’s is altijd mooi meegenomen.”
Schnitzel-tips:
👉 “Je kunt mensen schnitzel noemen. Of ‘lief schnitzeltje van me’, nog leuker.”
👉 “Als werkwoord. Als je iets gaat regelen, kun je ook zeggen ‘ik ga het schnitzelen’. Maar je kunt het ook gebruiken als je lekker hebt gegeten. Dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Ik heb zo lekker geschnitzeld gisteren’.”
👉 “In plaats van scheldwoorden. Ik zeg niet what the fuck maar what the schnitzel. Klinkt gezelliger.”
👉 “Als bijvoeglijk naamwoord kan ook. Dan zeg je bijvoorbeeld ‘wat een schnitzelidioot ben jij!’.”
![Thumbnail voor Marie is vormgever bij LINDA.meiden: 'Ik leerde mezelf met Adobe-programma's werken'](https://www.linda.nl/lindanl-assets/uploads/2024/12/12153713/MarievdDonk-1-300x400.jpg)