Als het aan Isaura Carrilho (26) ligt, wordt het standaardbeeld van politici dit jaar eens écht doorbroken. Ze wil dolgraag de stem van de jongere generatie vertegenwoordigen.
Isaura (26) strijdt voor plek Tweede Kamer: 'Jonge mensen moeten gehoord worden'
De politica staat op nummer zes op de kandidatenlijst van DENK, vertelt ze aan LINDA.Meiden.
Een gelijkwaardigere wereld
Isaura is op Curaçao geboren, in een Surinaams gezin. Ze verhuisde vier keer op en neer: ze zat op een basisschool in Amstelveen, en maakte op Curaçao de middelbare school af. “Ik heb veel van de wereld gezien. Op jonge leeftijd begon ik al kritisch te worden. Ik praatte een hoop over armoede in de samenleving, en dacht na over manieren om de wereld gelijkwaardiger te maken. De positie van jongeren interesseerde me al snel. Ik voelde me niet altijd serieus genomen, terwijl jonge mensen óók wijze dingen kunnen zeggen.”
Lees ook
Wil jij bij de verkiezingen op een vrouw stemmen? Deze lijst helpt je verder
Ze besluit wat met haar interesses te doen, en kiest in 2013 voor de studie internationale betrekkingen en organisaties in Leiden. Isaura valt al snel op bij partijen door haar progressieve ideeën. “Toch heb ik het nog even afgehouden. Als je op 19-jarige leeftijd al een partij ingaat, word je een stuk sneller beïnvloed. Ik wilde nog meer meemaken voor ik echt ‘ja’ zou zeggen tegen de politiek. Toen ik vorig jaar voor DENK gevraagd werd, vond ik dat het juiste moment.”
Naar de stembus
Eén missie steekt er voor Isaura met kop en schouders bovenuit: ze hoopt meer jongeren naar de stembus te krijgen. “Veel mensen uit mijn omgeving stemmen niet omdat ze denken dat er toch nooit wat verandert. Terwijl dat alleen waarheid wordt als je níet gaat stemmen. Juist nu zouden jongeren massaal naar de stembus moeten, omdat zij de klappen van de pandemie hard voelen. Het zal bijvoorbeeld alleen maar moeilijker worden om een baan te vinden.”
De consequenties van niet stemmen zijn dus groter dan ooit. “Pas als jongeren massaal hun stembiljet gebruiken, gaan bepaalde thema’s geagendeerd worden. Denk aan het leenstelsel, de huizenmarkt, mentaal welzijn en arbeidsdiscriminatie. Studenten en young professionals mogen veel meer gehoord worden. Daarom helpt het zó goed om je politiek actief op te stellen. De overheid is er immers voor de burgers, niet andersom.”
Representatie
Het standaardbeeld van de politicus mag dan ook best op de schop, vindt Isaura. “Toen ik net begon dacht ik nog: zal ik mijn bikinifoto’s op Instagram verwijderen? Je bent toch bang dat de media je gaat framen, en je vervolgens niet serieus wordt genomen. Nu denk ik: als ik het typische plaatje van de politicus wil doorbreken, moét ik iets anders laten zien. Ik gebruik social media als ieder ander, maar wil beoordeeld worden op mijn kennis en ervaring.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Drs.Isaura – modern politician (@isauralenita)
Isaura vindt het zonde dat de kieslijsten, zelfs na de Black Lives Matter-protesten, nog steeds weinig divers zijn. “Als het gesprek over diversiteit pas begint ná de verkiesbare plekken, heb je de boodschap niet helemaal begrepen. Er is echt meer representatie op verschillende vlakken nodig. Ja, ik ben een vrouw van kleur, maar een mens bestaat uit meerdere dimensies. Zo ben ik ook nét afgestudeerd, waardoor ik een hele groep Young Professionals net zo goed vertegenwoordig.”