Het is niet altijd makkelijk om sorry te zeggen. Relatietherapeut Gary Chapman ontdekte dat zijn cliënten dit op vijf verschillende manieren doen.
Tijd om te leren wat jouw excuustaal is.
Het is niet altijd makkelijk om sorry te zeggen. Relatietherapeut Gary Chapman ontdekte dat zijn cliënten dit op vijf verschillende manieren doen.
Tijd om te leren wat jouw excuustaal is.
Soms is excuses maken de sleutel tot een gezonde relatie met vrienden, familie en geliefden. Wie zijn fouten niet kan erkennen, kan er ook niet voor zorgen dat het niet nogmaals gebeurt. Toch kan het best lastig zijn om deze woorden over je lippen te krijgen.
Waar sommigen verantwoordelijkheid nemen belangrijk vinden, willen anderen dat je vraagt om vergiffenis. Vaak in combinatie met een gesprek over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. We hebben het hier over ‘apology languages’ ook wel excuustaal genoemd.
Net als liefdestalen is het belangrijk om te weten hoe jij sorry zegt én hoe jij het liefst een excuses ontvangt. Het kan best dat je niet eerder hebt stilgestaan bij het feit dat je op verschillende manieren excuses kunt maken. Want sorry is sorry, toch? Niet dus.
Relatietherapeut Gary Chapman, de vader van de liefdestalen, schreef ook het boek The Five Languages of Apology. Hierin omschrijft hij de vijf manieren waarop mensen excuses maken.
Spijt tonen
De woorden ‘het spijt me’ liggen aan de grondslag van een goed excuus. Maar voor sommigen is dat niet genoeg. Zij willen zien dat de ander daadwerkelijk over de kwetsende daden/woorden heeft nagedacht en spijt toont. Voorbeeld: “Ik schaam me ervoor dat ik je heb gekwetst.”
Verantwoordelijkheid nemen
Het is makkelijk om een excuus te verzinnen voor kwetsend gedrag, maar het ownen van je fouten kan het verschil maken. Voorbeeld: “Ik zat fout.”
Oprecht berouw tonen
In het boek herinneren Chapman en Thomas ons eraan dat gewoontes soms moeilijk te doorbreken zijn. Maar wil je je partner op andere gedachten brengen met je excuus? Zorg er dan ook voor dat je een plan maakt om dit in de toekomst te voorkomen. Voorbeeld: “Ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn ik je heb gedaan. Het spijt me zo. Ik zal het niet meer doen. De volgende keer pak ik het anders aan.”
Vergiffenis vragen
In sommige situaties moet je je over je ego heen zetten. Bij het maken van jouw excuses is dat van groot belang. Zeker als je je schuldig voelt over de manier waarop je een ander hebt gekwetst. Vraag om vergiffenis, zeg dat je je fouten erkent en geef toe dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd. Voorbeeld: “Vergeef me voor dat ik je heb teleurgesteld.”
Goedmakertje aanbieden
Soms is je excuses aanbieden en verantwoordelijkheid nemen simpelweg niet genoeg. Door een goedmakertje aan te bieden stel je je partner gerust en laat je ze zien dat je dol op ze bent. Uiteraard werkt het niet in alle situaties en is het niet per se de bedoeling een winkelstraat leeg te kopen. Probeer een manier te verzinnen die op de behoeftes (en liefdestaal) van je partner aansluit voor maximaal effect. Voorbeeld: “Dit is hoe ik het weer goed met je ga maken…”
Het klinkt misschien gek, maar het is belangrijk om te weten wat jouw excuustaal is. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jij en je (gespreks)partner de behoeftes op elkaar afstemmen en excuses maken waardoor de ander zich ‘begrepen, gehoord en gewaardeerd voelt.’
Als je partner graag zou willen dat jij alles op alles zet om aan hen te bewijzen dat het je spijt en jij het slechts houdt bij het een zinnetje, kan dit ongemakkelijke situaties opleveren.
Net als bij liefdestalen hoort het sluiten van compromissen bij excuustalen. Dat jij op een bepaalde manier communiceert, betekent niet dat het ook voor de ander werkt. Maar als je een ruzie of discussie achter je wilt laten, zul je samen met een oplossing moeten komen. Je kunt de excuustaal (en een gesprek daarover) gebruiken om de band met elkaar te versterken en samen te groeien.
Zo, nu zand erover.
Chrissy Teigen zegt sorry voor online pestgedrag, maar meteen meldt nieuw slachtoffer zichLees meer