Danique Bossers (31) is ondernemer in hart en nieren. Most Wanted bestaat bijna tien jaar en is uitgegroeid tot een toonaangevend modemerk. “Maar ondernemen gaat altijd met ups en downs”, vertelt Danique.
Danique (31) richtte kledingmerk Most Wanted op: 'Mijn startbudget was niet meer dan 100 euro'
LINDA.meiden belt met haar over de afgelopen jaren, waar ze soms nog steeds mee worstelt en wat haar advies voor jonge ondernemers is.
Met 100 euro naar Parijs
Danique gaat van kleins af aan met haar ouders mee naar showrooms. “Ik was altijd al bezig met kleding en mijn ouders werkten in de mode-industrie. Rond mijn veertiende bedacht ik dat de kleding die ik bij showrooms zag ook best leuk zou zijn om aan vriendinnen te verkopen.”
Een paar jaar later zit het idee voor een eigen onderneming nog steeds in Daniques hoofd. “Ik haalde een vriendin over om samen naar Parijs te rijden. Ons startbudget was niet meer dan 100 euro, dus voor dat bedrag kochten we een aantal items in. In Nederland verkochten we ze, waarna we van de opbrengst weer nieuwe inkopen deden.”
Samen beginnen ze een webshop. “Ik wilde heel graag uitbreiden naar een fysieke winkel, maar mijn vriendin had naast ons merk ook nog een fijne fulltimebaan. Daarom besloot ze ermee te stoppen. Ik heb toen in 2014 een bv gemaakt van Most Wanted – en niet veel later opende mijn winkel.”
Stoppen met derde studie
Danique is naast het runnen van de webshop bezig met haar derde studie. “Ik deed, na eerst accountancy en bedrijfseconomie te hebben geprobeerd, bedrijfskunde. Daar leerde ik over ondernemen: iets wat andere studenten na hun studie gingen doen, maar waar ik eigenlijk al volop mee bezig was.”
Zelf ziet Danique veel potentie in haar merk. “Daarom wilde ik me eigenlijk 100 procent op Most Wanted richten. Tegelijkertijd voelde dat alsof ik mijn ouders teleurstelde als ik mijn derde poging tot studeren niet zou afronden.” Danique vertelt haar moeder aan de keukentafel over haar dilemma. “Zij reageerde: ‘Als jij denkt dat dit iets kan worden, dan moet je er gewoon voor gaan’. De volgende dag heb ik me meteen uitgeschreven.”
Demi (16) opent naast succesvolle webshop haar eigen sieradenwinkel: 'Ga alles zelf doen'Lees meerEigen winkel
In Juli 2014 krijgt Danique de sleutel van haar eigen winkel in Rotterdam. “Er zaten gelukkig al kledingrekken in het pand, want ik had geen budget om iets te verbouwen.” In het begin heeft Danique nog geen personeel. “Ik stond zelf zeven dagen per week in de winkel. Daar pakte ik alle onlinebestellingen in. Na een paar weken had ik genoeg opbrengst om werknemers in te huren, waardoor ik zelf wat meer tijd kreeg om inkopen te doen.”
Pas aan het einde van het eerste jaar keert Danique zichzelf wat geld uit. “Tot dat moment ging alle opbrengst terug de winkel in. De eerste maanden maakte ik rond de duizend euro naar mezelf over. Niet veel, want ik had het grootste deel van het geld nodig voor het uitbreiden van Most Wanted. Ik heb daardoor in de afgelopen tien jaar nooit een extra financiering hoeven aanvragen.”
Dwangbevel
Een van die uitbreidingen is de overstap naar een logistiek bedrijf voor de webshop. “Ik had contact met een bedrijf dat de distributie van me zou overnemen, maar steeds werden de afspraken niet nagekomen. Na drie maanden was ik daarom genoodzaakt binnen een dag een andere partij te vinden.”
Danique is opgelucht dat haar distributie eindelijk is uitbesteed, totdat ze een brief ontvangt. “Het was een dwangbevel om 80.000 euro over te maken – naar aanleiding van een contractbreuk met het eerste logistieke bedrijf. Ik dacht meteen ‘nu is het klaar’, want dat geld had ik helemaal niet.” Gelukkig kent Danique via-via iemand die haar gratis kan bijstaan in de rechtszaak. “Alsnog zat ik maandenlang in onzekerheid. Gelukkig heb ik uiteindelijk maar 10.000 euro moeten betalen.”
Denigrerend
Destijds is Danique 23 jaar, terwijl de man van het logistieke bedrijf rond de 50 is. “Tijdens het juridisch geschil heeft hij op een denigrerende toon tegen iemand gezegd dat hij me ‘bang wilde maken’. Ik maakte dat op die leeftijd wel vaker mee met grote partijen. Ik had het gevoel dat ik me als jonge vrouw moest bewijzen. Inmiddels heb ik daar geen last meer van, maar dat heeft wel even geduurd.”
Sterre (19) is opkomend modeontwerper: 'Ik merkte al snel hoe belangrijk naamsbekendheid is'Lees meerMoederschap
Drie jaar geleden bevalt Danique van haar eerste kindje. “Daarvoor was ik 24/7 bezig met Most Wanted. Maar mijn zwangerschap viel tegelijk met de coronapandemie, waardoor ik niet meer kon reizen voor de productie en veel vanuit huis werkte. Het was een soort verplichte pauze voor mij.”
Hoewel Danique van de lockdowns heeft geleerd, vindt ze het moederschap combineren met werk nog steeds lastig. “Het is denk ik echt een vrouwending, maar ik voel me als moeder weleens schuldig dat ik veel werk. Als ik tijd met mijn kinderen spendeer, probeer ik daarom ook echt mijn telefoon aan de kant te leggen. Toch vraag ik me soms weleens af hoe het zou zijn om een baan te hebben, waarbij je op vakantie kan en echt twee weken niet nadenkt over werk. Dat is bij een eigen onderneming denk ik onmogelijk.”
Geen fast fashion
Sinds corona reist Danique een stuk minder. Niet alleen voor de kinderen, maar ook met het oog op duurzaamheid. “Toen ik drie jaar geleden in verwachting was van Marley, waren we al twee jaar bezig met het verduurzamen van onze kleding. Maar sinds ik moeder ben, houdt duurzaamheid me ook persoonlijk steeds meer bezig. Ik wil met Most Wanted zo duurzaam mogelijk zijn.”
Toch zijn de items die Danique verkoopt nog steeds betaalbaar. “Ik merk steeds vaker dat mensen daardoor denken dat we fast fashion verkopen, maar onze kleding komt uit dezelfde fabrieken als die van andere bekende duurzame merken. Wij kunnen de prijs alleen lager houden, omdat we vanaf de producent rechtstreeks aan de consument leveren. Daardoor kunnen we ook sneller inspelen op trends.”
Franka van 'Franky Amsterdam' over succes: 'Had niet durven dromen dat Máxima mijn sieraden draagt'Lees meerEigenwijs
Als het aankomt op trends, heeft Danique een vuistregel. “Ik vraag me altijd af of ik het zelf zou aantrekken. Trends moeten wel draagbaar zijn. Ik twijfel bijvoorbeeld al heel lang of we moeten meegaan met de low-rise jeans trend.”
Dankzij haar vuistregel draagt Danique zelf alleen nog maar kleding van Most Wanted. “We maken alles wat ik leuk vind, dus waarom zou ik dan nog iets anders dragen? Het enige nadeel van mijn keuze is dat ik niet meer zoveel plezier haal uit shoppen. Ik blijf een fashionista en zie heus weleens een leuk jasje bij de Zara. Vriendinnen zeggen dan weleens: ‘Kom op Daan, koop het gewoon’, maar ik ben te eigenwijs om daaraan toe te geven.”
Ambitieus maar trots
Voor nu denkt Danique dat ze de rest van haar leven nog druk gaat zijn met Most Wanted. “De afgelopen tien jaar zijn echt voorbij gevlogen. Op dit moment willen we heel graag internationaal meer naamsbekendheid creëren, maar ik ben ook al supertrots op waar we nu zijn.”
Het grote geheim van succesvol ondernemen, bestaat volgens Danique niet. “Als je iets wilt doen, moet je er gewoon voor gaan. Met relatief weinig geld kun je al iets opstarten. De tijd die je ergens insteekt, ga je na verloop van tijd terugzien. Maar ondernemen gaat altijd met ups en downs. Ook nu heb ik nog elke dag meevallers en tegenslagen. Dat hoort erbij – en als merk maak je je nog sterker door juist die persoonlijke kant ook te laten zien.”
Nederlandse Roselilah (25) won een Grammy: 'Heb ook nog even met Jack Harlow gekletst'Lees meer