Kiara* (20) en Coosje (22) hebben het allebei meegemaakt: zij maakten het ‘uit’ met hun beste vriendin. ‘Gaf me een benauwd gevoel.’
Dit is misschien nog wel zwaarder dan een break-up met je partner, vertelt psycholoog Iva Pervan aan LINDA.meiden.
Gunfactor
Kiara kent haar toenmalige beste vriendin van de middelbare school. Al vrij snel zijn ze als twee handen op een buik en lijkt het wel een relatie, vertelt Kiara aan LINDA.meiden: “We zagen elkaar wel vier dagen in de week.” Terwijl Kiara druk is met school en andere vriendinnen, is haar beste vriendin juist altijd vrij. Kiara is haar enige vriendin. “Ze gunde het me niet als ik met andere vriendinnen was.” En dat begint te wringen. “Dit zorgde voor irritatie vanuit beide kanten, want we kregen ruzie om hele kleine dingen”, vertelt ze.
Het zit Kiara niet lekker en ze voelt zich niet op haar gemak bij deze vriendschap. Ze besluit dit tijdens een gesprek aan te kaarten. “We besloten om even afstand van elkaar te nemen”, vertelt de 20-jarige. Hier spreken ze af dat Kiara weer contact opneemt met haar vriendin als ze daar weer behoefte aan heeft.
Als Kiara na tweeënhalve week een berichtje met ‘Hey’ ziet binnenkomen op WhatsApp, schiet het bij haar in het verkeerde keelgat. “Ik dacht: ik ga niet meer met je praten. Ik voelde me al die tijd al geclaimd en gepushed. Dit bevestigde dat gevoel alleen maar meer.”
Hoe moeilijk Kiara het ook vindt, ze besluit om voor zichzelf te kiezen en verbreekt de vriendschap. Maar dat gaat haar niet in de koude kleren zitten. “Ik begon me schuldig te voelen, want ik heb haar hierdoor gekwetst.” Desondanks is het wel de juiste beslissing geweest. “Ze is te vaak over mijn grens heen gegaan”, zegt ze.
*Kiara’s naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.
Coosje heeft dit ook meegemaakt, net als Kiara. Bij haar voelde haar toenmalige beste vriendin als een zus. Ze kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer en zijn zo goed als onderdeel van elkaars familie. Coosje omschrijft het als een intense vriendschap. Ook zij doet veel samen met haar bestie. “Ik vond het gezellig, dus ik ging er ook in mee. Maar op een gegeven moment gaf het me een benauwd gevoel”, vertelt ze aan LINDA.meiden.
De twee vriendinnen zitten niet op hetzelfde level. Als de toenmalige vriendin van Coosje handtastelijk wordt op een feestje gaat het mis. “Ze begon erover dat ze wel eens had gezoend met een meisje. Omdat we zo close waren konden we volgens haar ook wel goed een stel vormen, grapte ze.” Niet veel later probeert Coosje’s vriendin haar te zoenen en komt het hoge woord eruit. “Ze moest veel aan me denken en ze vond me wel leuk.” Coosje is duidelijk tegenover haar en vertelt dat zij er zo niet instaat, maar haar wel leuk vindt. Gewoon als een vriendin.
Toch besluit ze afstand te nemen van haar beste vriendin, want ze voelt zich niet meer op haar gemak. Maar echt een definitieve breuk is er nooit geweest. “Er is nooit een moment geweest waarin we besloten dat de vriendschap over is”, zegt ze. “Het is gewoon een beetje verwaterd, omdat ik geen contact meer zocht. We komen elkaar nog wel eens tegen in de stad, maar dat voelt heel ongemakkelijk.” Dat gaat ook gepaard met onzekerheid. “Ik vond het heel vervelend dat ik haar moest teleurstellen.”
Verwachtingen
Volgens psycholoog Iva Pervan is het logisch dat het moeilijk is om te breken met je best friend. Het is misschien nog wel zwaarder dan een break-up met je partner. “In een romantische relatie vinden we het heel normaal en is het geaccepteerd om het “uit” te maken. Bij een vriendschap verwachten we dat niet’, legt ze uit. Ook heeft het te maken met de diepe band die je met je vriend(in) hebt. Met je beste vriend(in) deel je andere dingen dan met je partner. ‘Vanuit dat idee durven we ons nog meer bloot te leggen en alles te delen.”
“Als de vriendschap over is, ga je door een rouwperiode. Net zoals bij een liefdesrelatie”, legt de psycholoog uit. Dit kan gepaard gaan met verdriet, boosheid, ontkenning, somberheid, onzekerheid en uiteindelijk acceptatie. “Dit is normaal en het hoort erbij, maar geef jezelf de ruimte om te investeren in relaties die je wel een goed gevoel geven.”