Als ze 17 is vraagt YouTuber Jessie Maya (nu 27) voor het eerst om hulp bij haar transitie. De huisarts schrijft een minachtende verwijzing: ‘De heer Bosch denkt ervan overtuigd te zijn een vrouw te willen worden’.
YouTuber Jessie Maya (27) over boek: 'Graven in mijn jeugd voelde als een gigantische therapiesessie
Die woorden vormen nu de titel van haar eerste boek, waarin Jessie haar persoonlijke verhaal deelt. Aan LINDA.meiden vertelt ze over haar moeilijke jeugd, het jarenlange transitieproces en het accepteren van zichzelf.
Jessie Maya
Als we haar bellen, geeft Jessie al snel toe dat ze het best spannend vindt om haar volledige verhaal te delen. “Het boek bevat dingen die ik nog nooit eerder heb verteld, zoals de snelle aftakeling en het vroege afscheid van mijn moeder. Op YouTube wilde ik het daar niet over hebben – die video’s moesten voor mijn gevoel leuk zijn. Ook had ik het grotendeels nog niet verwerkt.
Maar mijn eigen boek uitbrengen was stiekem altijd al een droom.” Daarom neemt ze de stap om haar kwetsbaarste kant op papier te zetten. “Het voelde veiliger om op te schrijven dan om te vertellen. Eigenlijk wil ik er niet over nadenken dat mensen nu mijn boek lezen. Daar word ik spontaan zenuwachtig van. Gelukkig heb ik tot nu toe alleen maar positieve reacties gekregen, waaronder berichtjes van pagina’s lang. Daaruit blijkt wel dat het wat met mensen doet.”
San-Loiza (21) over transitie: 'Door Jessie Maya kwam ik erachter dat ik trans ben'Lees meerMoeilijke jeugd
In haar boek schrijft Jessie in detail over haar moeilijke jeugd, die getekend werd door afwijzing en pesterijen. “Ik vond het heel heftig om terug te gaan naar het gedeelte van mijn jeugd waar ik het meeste trauma had zitten. Daarin graven voelde als een soort gigantische therapiesessie. Ik merkte dat meerdere dingen me nog best wel dwars zaten, zoals de relatie met mijn vader en de onmacht die ik voelde toen het slecht ging met mijn moeder.”
Maar het verliezen van haar moeder op haar vijftiende geeft Jessie ook de kracht om haar ware zelf te zijn. “Mijn moeder reageerde heel nonchalant toen ik op mijn elfde per ongeluk verklapte dat ik een meisje wilde zijn. Ver voordat ik mijzelf accepteerde, accepteerde mijn moeder mij al honderd procent voor de persoon die ik ben. Zonder haar liefde had ik het op mijn zeventiende niet aangedurfd om met mijn transitie te starten.”
Transitieproces
Voordat Jessie de eerste stap zet in haar transitie, vraagt ze Loiza Lamers, bekend van Holland Next Top Model, om advies. “Ze zat in dezelfde klas als ik en had hetzelfde pad al eerder bewandeld. Zij heeft mij als allereerste een positieve ervaring gegeven met de gedachte die ik zelf nog afkeurde in m’n hoofd. Ze reageerde meteen met ‘Wat fijn!’ toen ik vertelde dat ik wilde starten met mijn transitie. Daarna spoorde ze me aan om me zo snel mogelijk in te schrijven, want de wachttijden waren toen al lang.”
Toch zijn de negen maanden die Jessie moet wachten niets in vergelijking met de wachttijden nu. “Ik had best wel baat bij mijn wachttijd, omdat ik mezelf in de tussentijd leerde accepteren zoals ik ben. Ik kon me mentaal voorbereiden op het proces, zodat ik klaar was voor eventuele tegenslagen. Maar ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om drie jaar lang op een wachtlijst te staan. Zeker als je in de puberteit zit en je uiterlijk steeds mannelijker of vrouwelijker wordt. Dat je dan zo lang moet wachten om überhaupt op gesprek te komen is echt bizar.”
Onvoorwaardelijke vriendschap
Achteraf had Jessie gedurende haar proces graag iemand willen spreken die hetzelfde had meegemaakt. “Toen ik bij het ziekenhuis liep, werkten er geen transgender mensen die zelf ook een geslachtsoperatie hadden ondergaan. Ik kreeg alles heel praktisch en simpel uitgelegd, maar niemand had me voorbereid op alles wat er na de operatie gebeurde.”
Gedurende haar herstel raakt Jessie depressief. “De hechtingen bij mijn liezen waren gescheurd, mijn relatie ging uit en ik zat verplicht alleen thuis. Ik zat echt in een diep dal en zei regelmatig: ‘Als er nu een vliegtuig op m’n hoofd valt, zou ik dat wel lekker rustig vinden’. Gelukkig raakte ik op dat moment bevriend met Jeroen (Van Holland, red.). Hij was de eerste persoon waarbij ik het gevoel kreeg dat de vriendschap onvoorwaardelijk was. Hij veroordeelde me nooit en accepteert me honderd procent voor wie ik ben. Toen we gingen samenwonen, heeft hij me echt uit de put getrokken. Op die tijd kijken we beiden heel positief terug.”
Emma (26) beleefde orgasme met mannelijk- én vrouwelijk geslachtsorgaan: 'Voelt heel anders'Lees meerGezichtsoperatie
Toch voelt Jessie na haar geslachtsoperatie nog veel genderdysforie. “Als ik terugkijk op mijn gehele transitieproces denk ik dat mijn gezichtsoperatie de meeste impact heeft gehad. Daar keek ik het meest naar uit, omdat ik mijn gezicht nog altijd storend vond in de spiegel. Emotioneel hing er daarom heel veel van de operatie af en de revalidatie was heftig – ik leek oprecht op Frankenstein.”
Vanuit de trans community krijgt Jessie veel kritiek op haar Facial Feminization Surgery (FFS). “Maar mijn verhaal dient niet als blauwdruk, het is simpelweg mijn ervaring. Ik zou anderen nooit adviseren om onder het mes te gaan, maar voor mij was het een oplossing. Ik had geluk dat ik de luxe heb om het te kunnen doen en weet dat anderen die niet altijd hebben. Toch zou ik het ook niemand afraden, want voor mij heeft het wel een groot deel van mijn dysforie weggenomen.”
Daten
Na jarenlang vechten voor zelfliefde, voelt het voor Jessie na het herstellen van haar FFS alsof ze eindelijk klaar is met ‘Jessie worden’. “Ik begon eindelijk na te denken over de toekomst en begon hier en daar met daten. Achteraf was het iets te vroeg, omdat ik nog niet met trots naar mijn transgender-zijn keek zoals ik dat nu doe. Daarom wil ik alle andere trans personen in de datingscene op het hart drukken dat je nooit met iemand moet daten die niet vanaf moment één accepteert wie je bent.
Wees er alsjeblieft open over”, aldus Jessie. “Je wil niet op date met iemand die mogelijk Thierry Baudet zou stemmen. Waarom zou je het respect voor jezelf wegzetten voor een vent – nee, honey! Het vooroordeel dat je als trans vrouw niet door heteromannen wordt geaccepteerd is trouwens onzin. Er zijn intens veel heteromannen die zo comfortabel met zichzelf en hun seksualiteit zijn dat het ze echt niets boeit of een vrouw trans is.”
Redacteur Gaby mocht kijken bij genderbevestigende operatie: 'Ineens was het een vulva'Lees meerKardashian-familie
Inmiddels heeft Jessie haar liefde leren kennen en durft ze haar toekomst te plannen. “Dat is iets wat ik voorheen nooit deed, maar ik heb nu echt weer zin in het leven. Het boek voelt als een afsluiting van de afgelopen 27 jaar, een kers op de taart van een moeilijke tijd.”
Voor de komende vijf jaar heeft Jessie al van alles bedacht. “Ik zou heel graag een groot gezin hebben, echt zo’n Kardashian-familie. Het huisje-boompje-beestje gevoel in een grote villa. Maar ik wil eerst ons huis verbouwen en trouwen, daarna pas beginnen aan een kindje. Wel ben ik nu al aan het kijken hoe ik mijn kinderwens in vervulling kan laten gaan. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat mijn boek een succes wordt en dat ik nog groter kan worden als Jessie Maya.”
Boek Jessie Maya
Met haar persoonlijke verhaal, hoopt Jessie anderen een kijkje in haar jeugd en transitieproces te geven. “Ik snap dat het boek voor transgender personen of omstanders eye opening kan zijn, maar ik wil ook anderen inspireren. Ik hoop dat het anderen doet inzien dat ik ook maar een normaal persoon ben met mijn eigen ervaringen en trauma’s. Als ik dit allemaal aankan, kunnen anderen het gegarandeerd ook. Ik hoop dat mensen daar inspiratie uithalen.”
Het boek van Jessie Maya, ‘Dhr. Bosch denkt ervan overtuigd te zijn een vrouw te willen worden’, is verkrijgbaar bij jouw favoriete (online) boekhandel.
Pascal (27) over diens uiterlijk en genderaannames: 'Ik heb een haat-liefdeverhouding met mijn baard'Lees meer