We kunnen ons tegenwoordig geen leven meer voorstellen zonder telefoon. Heel menselijk, maar volgens Benthe niet nodig. Ze geeft tips om je telefoon weg te leggen.
“Hoe langer ik naar mijn scherm kijk, hoe ongelukkiger ik word.”
We kunnen ons tegenwoordig geen leven meer voorstellen zonder telefoon. Heel menselijk, maar volgens Benthe niet nodig. Ze geeft tips om je telefoon weg te leggen.
“Hoe langer ik naar mijn scherm kijk, hoe ongelukkiger ik word.”
“Ik heb een paar jaar terug alle apps van mijn telefoon afgegooid. Ik besefte dat ik gewoon niet meer zonder kon. Ik merkte dat ik het leuk en fijn vond om bereikbaar te zijn via social media, alleen wilde ik mezelf er niet constant in verliezen. Daarom besloot ik het platform onbutoff op te zetten, om mezelf en anderen te motiveren om wat meer offline te leven – dus die telefoon wat vaker ‘uit’ te zetten en er meer op ‘uit’ te gaan, in plaats van al je apps te verwijderen.”
“Ik geef les op de middelbare school, waar ik telefoonverslavingen te vaak voorbij zie komen. Ik stelde in de klas laatst de vraag: ‘Hoe lang denk je dat je schermtijd eigenlijk is?’. Toen kwamen de meeste kinderen erachter dat deze heel hoog was. Veel van hen dachten dat ze onder de twee uur per dag op hun telefoon keken, maar dat bleek vaak gewoon acht uur te zijn. Er was zelfs iemand met een schermtijd van 21 uur. Dat is echt heel veel.”
Iemand ‘influencen’ is volgens Benthe de beste manier om mensen van hun telefoonverslaving af te helpen. “Dat kan helaas alleen via social media, waardoor het tegenstrijdig voelt dat ik via mijn telefoon mensen aanmoedig om meer offline te leven. We leven tegenwoordig allemaal online, dus heb ik me daar bij neergelegd. Toch probeer ik die eye-opener voor mensen te zijn.”
“Omdat het zo lastig is om je telefoon weg te leggen, spoort Benthe aan om het minderen geleidelijk aan te pakken: stel bijvoorbeeld eerst een maximum van een vast aantal uur per dag in op je telefoon. “Ik doe dit door challenges met mezelf aan te gaan door elke week een offline activiteit uit te proberen, en écht onder dat limiet te blijven. Ik deel op Instagram en TikTok hoe ik dat volhoud, en motiveer daarmee anderen. Een challenge om acht uur lang offline te zijn zou ik trouwens echt niet aanraden; dat is voor de meeste mensen gewoon niet haalbaar.”
Benthe heeft meerdere manieren bedacht om niet verleid te worden om je telefoon er steeds bij te pakken. “Doe bijvoorbeeld iets actiefs; wandelen bijvoorbeeld. En ja, zonder telefoon. Dat je ook dan bereikbaar wil zijn, snap ik. Daarom geef ik de tip een extra, oude telefoon aan te schaffen. Ik heb er ook eentje waar geen social media apps op zitten, maar wel Spotify, een bel-optie en 9292. En met de simkaart van je normale telefoon heb je al je nummers nog. Zo kun je rustig een stukje wandelen met een muziekje op, zonder afgeleid te worden.”
“Ook is een podcast luisteren een goede afleiding van je scherm. Je hoeft daarvoor niet naar je telefoon te kijken, maar je hoeft ‘m ook weer niet helemaal uit te zetten. Leg je telefoon wel een keertje weg als je bijvoorbeeld je kamer gaat opruimen, of de was gaat doen. En, besluit je toch even op je telefoon te scrollen, leg dan eerst even de tijd vast. Zo kun je later nagaan hoe lang je nu eigenlijk op je telefoon bezig bent geweest”, benadrukt Benthe.
Waarom het slim is je schermtijd te minderen: 'Het zorgt voor constante stress in je brein'Lees meer“De beste manier om je schermtijdlimiet te halen, wat bij mij twee uur is, is om die op je achtergrond, als widget in te stellen. Zo word je er constant aan herinnerd. En zet reminders op je social media; zo weet je hoelang je al op die app zit. Ook al is het irritant, het maakt het ‘verder scrollen’ wel iets minder makkelijk.”
Naast de offline-tips, heeft Benthe een ‘offline-experiment’ bedacht, namelijk een spel. “Een spel dat in restaurants tijdens dates en afspraakjes kan worden gespeeld: off-talk. Ik werkte vroeger in de horeca en merkte vaak dat mensen aan tafel niet met elkaar praatten, maar alleen maar met hun telefoon bezig waren. Ik snapte dat echt niet, dus dacht ik: wat kan ik hier op bedenken?”
Het idee van het spel is dat iedereen diens telefoon tussen een soort menustandaard legt. Wie als eerste de telefoon pakt, moet verplicht een rondje te geven. “Plus: je hebt vragenkaartjes. Die doelen dan op een diepgaand gesprek. Niet alleen: ‘Hoe is het op je werk?’, maar ook diepgaandere vragen. De ‘koffievragen’ zijn leuk voor op een eerste date, en de ‘cocktailvragen’ zijn bedoeld voor mensen die elkaar al wat langer kennen; wat spicy’er“, en een echte avond ‘uit’, zegt Benthe.
“We moeten onszelf niet in onze telefoon gaan verliezen. Er zijn veel voordelen van bewuster omgaan met online zijn, en genoeg offline te blijven. Ik word er bijvoorbeeld rustiger van. Ook word je zonder social media niet de hele tijd geconfronteerd met het perfecte plaatje. Ik merk echt dat hoe langer ik naar een scherm staar, hoe ongelukkiger ik word.”
De rust die Benthe offline voelt merkt ze ook doordat ze beter slaapt, zonder haar telefoon op haar nachtkastje. “Ik laat ‘m altijd beneden liggen als ik naar bed ga. Je wordt zo rustiger wakker – gewoon door een ouderwetse wekker – en je begint je dag niet met social media. Mijn vriend neemt zijn telefoon wel mee naar bed, wat ik prima vind. Ik kan niemand ertoe forceren, dat is ook niet mijn doel. Dat is mensen inspireren meer offline, en bewuster online te leven.”
Duncan Tromp (22) nam break van social media: 'Voelt alsof ik niet mag zeggen dat het soms zwaar is'Lees meer