Het is vandaag Wereld Cocktail Dag. Om dat te vieren gaat LINDA.meiden met bartender Cécile Fayn (29) in gesprek. Zij deelt de leukste weetjes over haar werk en hoe je de makkelijkste en lekkerste cocktails maakt.
Bartender Cécile (29) deelt de lekkerste cocktails: 'Een jampotje werkt prima als shaker'
Ideaal voor een goede start van je weekend.
Cécile
Gedurende haar negen jaar achter de bar, heeft Cécile alle fijne kneepjes van het cocktail maken geleerd. “Het begon bij mij als bijbaantje, maar inmiddels heb ik met het maken van cocktails de hele wereld rondgereisd. Ik had nooit verwacht dat ik met het mixen van ingrediënten in onder andere Puerto Rico, Barbados en New Orleans zou belanden. Ik ben twee keer finalist geweest in de nationale rondes voor de Bacardi Legacy en heb samen met mijn team de Plantation Rum Cup mogen winnen.”
Zeggen deze wedstrijden jou als lezer niets? Dan kunnen wij je in ieder geval vertellen dat Cécile een expert is op het gebied van cocktails en sterke dranken. Van de classics tot eigen creaties: Cécile kan je er van alles over leren.
Cocktailbar
Als Cécile achter de bar staat, probeert ze iedere gast zo goed mogelijk te helpen. “In Nederland is het niet heel gebruikelijk om ’s avonds met vrienden cocktails te gaan drinken. Je gaat waarschijnlijk eerder wijntjes of biertjes doen. De cocktailbar heeft geen gemoedelijke uitstraling. Gaan mensen toch een keer voor cocktails? Dan kiezen ze vaak voor de comfortzone–cocktails, met als grote koploper de pornstar martini. Niks mis mee, maar ik hoop altijd dat mensen iets nieuws durven te proberen. Er is namelijk nog zo veel meer lekkers.”
“Achter de bar probeer ik de ‘exclusieve’ reputatie van cocktails te veranderen. Op cocktail-kaarten staan vaak veel onbekende en vage termen. Mijn tip is dan ook om gewoon aan het personeel van de bar te vragen wat hun aanraders zijn. Zij hebben er altijd wel een waarvan ze zeggen dat iedereen ‘m een keer moet proberen.
Gekke ervaringen
De bar is bij Cécile een safe space. “Ik probeer nooit mensen te beoordelen op hun keuze. Meiden waarvan ik verwacht dat ze een ‘pornstar’ bestellen, bestellen soms opeens een old fashioned. Je kunt aan iemands uiterlijk dus nooit aflezen waar diegene van houdt en iedereen vindt andere dingen lekker.”
“Toch heb ik soms mensen aan mijn bar, waar ik stiekem wel om moet lachen. Regelmatig vragen mannen aan mij of ze hun cocktail in een ander, minder vrouwelijk, glas mogen. Die cosmopolitan ziet er volgens hen veel mannelijker uit in een whiskyglas; klinkklare onzin natuurlijk. Ook vroeg iemand toen ik begon met het maken van cocktails een keer om een Blue Curaçao met Fristi. Dat verzoek is me altijd bijgebleven en ik kan me nog steeds niet voorstellen dat dat nou lekker was.”
Cocktails voor thuis
Cécile maakt op haar werk zowel de meest makkelijke als de meest ingewikkelde cocktails, maar dat moest tijdens de lockdown anders. Ze bedacht de lekkerste en makkelijkste cocktails die mensen thuis, zonder tools, konden maken. “Voor het shaken van je cocktail kun je prima een jampotje of een vershoudbakje gebruiken. En voor het stirren zijn chopsticks een perfecte oplossing.”
De volgende cocktails kun je volgens Cécile met de juiste ingrediënten gemakkelijk thuis maken:
Negroni (sterk, bitter en kruidig)
1. De cocktail heeft drie ingrediënten: gin, campari bitter en rode vermouth.
2. Mix van ieder ingrediënt dezelfde hoeveelheid in een glas (aanbevolen hoeveelheid is 25 ml).
3. Vul het glas bij met ijsklontjes en voeg een schijfje sinaasappel toe.
4. Roer de cocktail een beetje door zodat het ijs verwatert en je bent klaar.
Daquiri (fris en citrus)
(feitje: deze cocktail wordt door kenners besteld om te beoordelen hoe goed een bar is)
1. De cocktail heeft drie ingrediënten: rum, (het liefst verse) limoen en suikersiroop.
2. Suikersiroop kun je ook zelf maken door suiker te laten smelten in heet water. Gebruik daarvoor twee delen suiker en één deel water.
3. Doe 50 ml rum, 25 ml limoensap en 15 ml suikersiroop in een shaker of een andere container die dicht kan.
4. Voeg lekker veel ijsklontjes toe en shake dan 10 seconden heel hard.
5. Schenk het drankje zonder het ijs in een glas.
Old fashioned (boozy en aromatisch)
1. De cocktail heeft drie ingrediënten: whisky, suikersiroop en angustura bitters (dat zijn een soort kruiden, maar dan voor cocktails).
2. Doe 50 ml whisky, 5 ml suiker en twee flinke druppels bitter in een glas.
3. Voeg ijs toe en roer zodat het ijs een beetje verwatert.
4. Je kunt de bitters en de suikersiroop ook mengen als voorraad, zodat je een volgende keer in een handomdraai een cocktail op tafel zet.
Kir royal (zoet, fruitig en bubbly)
1. De cocktail heeft twee ingrediënten: cassislikeur (wordt ook wel crème de cassis genoemd) en champagne (cava of prosecco kan natuurlijk ook).
2. Doe 10 ml cassislikeur in een glas en vul aan met champagne.
3. Voor de zoetekauw kun je ook 15 ml doen.